Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Melyik küzdősport/harcművészet...

Bourne kérdése:

Melyik küzdősport/harcművészet az, ami mind küzdelem (versenyzés), mind önvédelem szempontjából jó?

Figyelt kérdés
2012. szept. 14. 00:33
1 2 3 4 5
 31/45 anonim ***** válasza:
Nem kell megkérdezned, az ismerősödet, mert azt, hogy az MH milyen önvédelmet használ, szakmai tapasztalatból írtam...
2012. szept. 16. 14:07
 32/45 aikiboxer ***** válasza:
A honvédségnél mit tanulnak és mennyit? Mindenki a Zöllei-féle kézitusát tanulja, vagy a többségnek egy egyszerűbb tananyag van? Milyen képzettségű edző tanít?
2012. szept. 16. 19:09
 33/45 anonim ***** válasza:

Kézi tusa, az alap...

A különleges alakulatoknál (KMZ), krav-maga, defendo, ezeket...

De ne keverjük össze, a civil verzióval.... A katonai verziók, nagyban eltérnek, egy civil krav-magától, defendotól...

2012. szept. 16. 19:44
 34/45 anonim ***** válasza:
Az oroszoknál systema megy, szerintem az jól össze van rakva, önvédelmi rendszerek közül az egyetlen ami szerintem használható. Mondjuk abból nincs verseny.
2012. szept. 16. 20:23
 35/45 aikiboxer ***** válasza:

Valójában teljesen mindegy, hogy a honvédségben mit tanítanak önvédelem címen. A magyar katonák nem nagyon verekednek. Max. egy kis homokzsákpakolás, kármentesítés, esetleg szállítmány kísérése. (Én nem voltam katona, de feltételezem, hogy ezek lehetnek kb. a főbb feladatok.)

Az már egy jobb kérdés, hogy Izraelben mit tanítanak. Ahol egyébként csúcstechnikával állig felfegyverkezve jár még az óvodás is a wc-re. Utcai verekedés, hétköznapi bűncselekmények (lopás, rablás) gyakorlatilag nincsenek (ugyanis rögtön lőnek és mindenkinél van fegyver). F16-os vadászgépek húznak el tíz percenként az ember feje fölött olyan alacsonyan, hogy a légnyomás majdnem kiszívja a kávét a csészéből... Szóval egy ilyen militáris országban tényleg számít, hogy mit tanulnak és mit tanítanak.

Izrael egyébként is harcművészeti paradicsom. Minden sarkon van egy karate vagy aikido klub. És persze a krav magát egyfajta misztikum lengi körül. De azért csodák itt sincsenek. A jobbegyenes az itt is jobbegyenes, a balegyenes meg balegyenes. A boksznak mindig is meglesz a maga értéke, bármilyen rendszeren belül.

Nekem a fő stílusom az aikido, és ezt kombinálom boksszal. És azt gondolom, hogy ez jelentősen emeli az általam végzett aikido értékét.

2012. szept. 16. 22:03
 36/45 aikiboxer ***** válasza:
Begyűjtöttem az infót profi katonáéktól, azt mondja, van az alapkiképzésben a katonai kézitusa, amely egy teljesen egyedi tananyag (amint arra számítani lehetett), mivel a katonán mellény, a kezében meg fegyver van. Utána meg attól függ, milyen alakulathoz kerülsz. De általában véve sok a látványelem, és nem annyira jó, mint a nyugati hadseregekben. Van nemzetközi tapasztalata. Szóval, egy közepes erősségű érvnek el lehet fogadni azt, hogy amit a hadseregben tanítanak, az nagyon rossz nem lehet -- de ez a bokszról semmit nem mond el. Sőt, valami azt súgja, hogy a katonásdiban ha szembekerülsz az ellenséggel vagy egy fegyveres terroristával, nem fogsz nekiállni hókuszpókuszolni, hanem (ha nincs más lehetőség) az első dolog az ütés. Ebben pedig a boksz a király...
2012. szept. 17. 08:47
 37/45 anonim ***** válasza:

Nah figyelj, ha vegyük akkor afganisztánt... Ha eléd ugrik egy terrorista patkány g*ci, és valamilyen oknál fogva nem lenne nálad lőfegyver, akkor ha megpróbálod leütni, úgy kb. 4 darabba vágja azt a kezedet, amivel ütsz... Képzeld nekem is volt, és remélhetőleg még lesz is külföldön szolgálatot teljesíteni... Látom, hogy a magyar katonák többsége (akik nincsenek valami speciális NATO alakulatnál), azok csak fel le masírozgatnak, a konvolyokat védve, semmi dolguk...

Nekik nincs szükségük, olyanszintű közelharci tudásra, mint egy különleges egység tagjának... Nem tudom, hogy más alakulatoknál miket tanítanak, de az a zászlóaj (osztag), ha érdekel a 34.BLKMZ (Különleges Műveleti Zászlóaj) krav-magát, és kalit tanul... Mint késharc...

Tehát a box sokmindenre jó, és sok minden alapja, de önmagában, főleg egy képzett személy ellen szinte semmit sem ér, akár bal egyenes, akár nem...

2012. szept. 17. 15:15
 38/45 anonim ***** válasza:

34.BLKMZ majd kérdezz utána ha érdekel, szombathelyen van a kiképzőtábor....

Én is itt teljesítek szolgálatot...

2012. szept. 17. 15:17
 39/45 aikiboxer ***** válasza:
Rendben, ezzel így egyetértek. (Ugyanezért csinálom együtt az aikidot a boksszal.)
2012. szept. 17. 15:35
 40/45 anonim ***** válasza:
Nah látod, ez egy jó párosítás...
2012. szept. 17. 15:39
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!