Titeket is meglepett, hogy a Judo-ban felszámolták a lábtámadási technikát?
Nem értem, és nem tudom, hogy honnan vette a bátorságot a Nemzetközi Judo Szövetség, hogy törölje, és szabálytalanságnak nyílvánítsa a lábfelszedést....
Milyen alapon nyúlnak bele egy több ezer éves ősi harcművészet szabályába?
*14:42
Hi. Aikidoban is működik, ha megkéred az uke-t: ahol tud, kontrázzon meg. Ez jóféle. Shodan szinttől bele lehet fűzni a jiyu és randori waza-ba, egészen odáig, hogy amint földön van az uke, már "támad is" a tori. Mehet két támadóval is, mondjuk úgy, hogy a két uke testfelépítése, sebessége és támadási stílusa különböző legyen. De tényleg csak magasabb szinten. Kevesebb tapasztalattal veszélyes, és a technikai fejlődés is elmarad. Náluk úgy oldható meg szerintem, ha kezdő-haladó párosítás van.
Az aikidoban most azon ügyködöm, hogy sparring partnert találjak, aki tud és szeret egy kicsit bokszolni, és van kedve velem kísérletezni. Az egy komoly hátránya az aikidósoknak, hogy nem tudnak öklözni.
A múlt héten egy edzéstársam váltig állította, hogy az ikkyo nem működik, ha nem akarja. Egyből felcsillant a szemem, és mondtam neki, hogy akkor most nagyon ne akarja. :))) Azt mondja, na próbáljam. Erre rányomtam egy klasszikus bal-jobb-bal sorozatot az arcára, és amikor ijedtében védekezésre emelte a kezét, olyan ikkyot nyomtam rajta, hogy csak úgy nyekkent a tatamin. Ezt így nem lehetne megcsinálni (ilyen rövid úton) egy olyan valakin, aki rendesen tud bokszolni és kettős fedezékben védi magát, meg reflexszerűen visszatámad. Illetve meg lehet csinálni, csak kicsit máshogy. Ezt akarom gyakorolni.
Szerintetek úgy nem működne az aikido verseny, hogy már a technikák (ikkyo, shiho nage stb.) elejét sikeresnek könyvelik el, tehát lefújják? Például hogy az ikkyot csak a pozíció kialakításáig kellene megcsinálni, de nem kell lekényszeríteni a földre és ott rögzíteni.?!
Mű-mű, az igaz, de nem műbb mint a versenyjudo, ahol meg azt ismerik el sikernek, ha az ukénak a háta vagy az oldala érinti a tatamit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!