Titeket is meglepett, hogy a Judo-ban felszámolták a lábtámadási technikát?
Nem értem, és nem tudom, hogy honnan vette a bátorságot a Nemzetközi Judo Szövetség, hogy törölje, és szabálytalanságnak nyílvánítsa a lábfelszedést....
Milyen alapon nyúlnak bele egy több ezer éves ősi harcművészet szabályába?
Túlságosan sérülésveszélyesnek nyilvánították. Egyébként nem most kezdték a betiltást.
Persze....
Amikor a császár szélnekersztette a testőrségét, a szamurájokat, azok a földműveseket kezdték el gyilkolászni, hogy megéljenek...
Ezért kezdték el a földművesek kialakítani a Judo-t, karatét... Mert az vol az esélyük, hogy míg egy ronin szamuráj meg csinál eg kard emelést,ők belépjenek és hatástalanítság....
Pont ezen gondolkodtam én is, amikor tegnap az olimpiai judo közvetítést néztem, hogy milyen toporgássá válik a versenyjudo, ami amiatt gyakorlatilag nézhetetlen is.
Ennek ellenére, ha az eszközök szélesebb repertoárját engedélyeznék (ütés-rúgás-feszítések stb.), akkor is a judo lenne az egyik legjobb küzdősport a rettenetes izomerejük és a test-test elleni küzdelemben való képzettségük miatt. Az MMA rendszerű küzdelmekben a judósok hasítanak, és a judo technikák is jóval spontánabb módon és látványosabban érvényesülnek, mint a szimpla versenyjudós szabályrendszerben.
Mindezzel együtt Kano volt a japán harcművészetek legnagyobb zsenije és megmentője, mondjuk Funakoshi Gichin mellett. A judo rendszere és edzésmódszere a távol-keleti harcművészetek legnagyobb innovációja. Ha Kano nem dolgozza ki a módszerét, a távol-keleti harcművészetek még mindig kis zárt belterjes dojókban gyakorolnák a katákra épülő látványszínházukat, miközben a TÉNYLEG több ezer éves európai boksz, birkózás továbbra is élne és virulna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!