Suhajda utolsó telefonhívásakor nagyon gyengének és belassultnak tűnt. Nem kellett volna akkor minden áron visszafordulásra biztatni?
Szerintem ha nem lett volna kint a tv, akkor az asszony nem biztos hogy azt mondja, hogy jól van ügyes vagy, oké csak 3-4 óra, majd hívjál. De hát ez egy szponzorált nagy érdeklődésre számot tartó akció volt, mégse mondhatta azt az egész ország előtt, a konyha asztal mellől, hogy hallod fordulj vissza, túl lassú vagy, nem vagy jól majd jövőre megint megpróbálod ( de miből?) aztán meg őt szedi szét az ország, hogy de azt nyögte a telefonba, hogy ha felvonszolja magát úgy, hogy 3-4 óra, az még jó lehet.
Az a szerencsétlen meg lehet tisztában volt azzal, hogy nem lesz ebből csúcs, de fentebb akarta vonszolni magát, mint az addig legmagasabbra jutó Várkonyi, mert már az is valami. Aztán tessék.
“Ilyenkor nem könnyű valakit már lebeszélni, hogy forduljon vissza“
Mintha próbálták volna. Beteg volt az alaptáborban, a csúcstámadás alatti kérdéses hívás idején nem volt jól és egyértelműen túlzottan lassan haladt. Erre vidáman közlik vele, hogy már csak 3-4 óra akkor és ügyi vagy majd még hívjál.
16:
Nekem is pont ez az aggályom. Hogy nem is probálták.
Szerintem felreertettek egymast.
Amikor eloszor meghallgattam azt a beszelgetest, akkor olyan rossz erzesem lett, hogy ott valami felrement. En bevallom az ijeszto fura hangot elsore nem fogtam.fel, hogy az a kohogese. Utana nem ertettem, mit mond Szilard. De feliratozták es meg ugyse jott át, hogy de hat ha azt mondja 5-6 ora nem olyan jo, akkor miert azt kerdezi, feleli a felesege, higy ok is 3-4 orara tippelnek es hogy akkor meg tudja-e csinalni?
Szerintem elbeszeltek egymas mellett vagyis rossz volt a vetel es ki tudja a.hegymászó is mennyire értette, vagy fogta fel olyan magassagban, olyan allapotban ott.
Tehát en az egyebre gondolok: Szilard azert (is) jelentkezett be, hogy megbizonyosodjon arrol, hogyan halad (mert lehet erzekelte tul lassan vagy epp nem erzekelte es gondolta majd kisegitik a nyomkoveto adatai alapjan), mert kulonben mi a fraszet mondta volna, hogy mert ha 5-6 ora az nem olyan jo. Azaz esélyes, hogy tudta, ha még 5-6 oraig fog neki tartani akkor nem fogja birni vagy nem biztos. Es mikozben o mar ezen filozhatott vagy csak felvetodott benne egy pillanatra azt a valaszt kapta, hogy mi is 3-4 orara tippelunk es utana meg kerdezgetik, hogy meg tudja-e csinalni.
Valoszinu akkor utana nem vagy kesobb egy ponton, amikor meg lehetett volna, már nem tudott racionalis dontest hozni. Vagy bar adott még maganak időt, de hirtelen egy ponton rosszul lett es akkor meg mar keso. Akik lattak azok elmondasa szerintnagyon lassan haladt felfele. Amikor bejelentkezett mindig magyar idot mondanak hogy 9:40 vagy mikor, de kozben Nepal 4 oraval elorebb van legalabb es akkor mar ott 13:40 van. Allitolagos "szabaly", higy aki 14-ig vagy esetleg 16-ig legeslegkesobb nem eri el a csucsot az forduljon vissza...masik szabaly hogy 16-20 ora vallalhato 8000 meter felett oxigen nelkul utana nem igazan vagy nincs garancia a tulelesre. Tehat magyar ido szerint 9:40 kinti ido szerint 14 ora korul. Ezert mondhatta a 3-4 ora ok, de ha 5-6 az nem olyan jo. Talan ha ott, akkor mas valaszt kap vagy mas visszakerdezest, akkor maskepp dont...de nincs siha ha .nincs olyan mi lett volna ha. Tudta hova megy mire vallalkozik. Sajnalom, hogy nem sikerult neki. Es biztos vagyok benne szegeny felesege meg akik akkor az utolso hivaskor ott voltak biztos lelkiismeretfurdalastol, buntudattol szenvednek vagy fognak szenvedni. Pedig a tortentekert nem lehet hibaztatni senkit.
19:
Baszki, a hideg kirázott, ahogy olvastalak.
Én sem értettem, hogy miért feltételes módban beszél a Suhajda a csúcstámadás időigényéről. Most hogy mondod, esett le, hogy valószínűleg épp azért telefonált, hogy ők hogy látják a sebességét a jelek alapján.
Vélhetően ő érezte hogy lassan halad, de mikor a felesége mondta, hogy “mi is úgy számoltuk, hogy olyan 3-4 óra a sebességed alapján” meg h “ugyes vagy”, akkor meggyőzte magát, hogy nincs itt semmi gáz, jó a tempója. Holott ekkor már nem volt jó.
Ha jól olvasod az eseményeket - márpedig nekem revelativ volt amit írtál - akkor egy fatális félreértésről beszélünk köztük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!