Hogy tudják a McDojok meggyőzni az embereket?
Hát, mint ex wing tsunos, akinek ki volt mosva az agya és azt hitte, hogy Ip Man a sztár és agyonverné Mike Tysont, azt tudom neked mondani, hogy sok esetben agymosás van. Én 7 évesen kezdtem el wing tsunozni és az volt a legelső hely, ahol a küzdelemről tanultam. Namost egy 7 éves az nem tudja leszűrni, hogy baromság az egész. Úgyhogy egyszerűen csak bemutattak valamit, én meg elhittem, hogy az úgy van. 🤷🏻 Kellett pár év box, mire rájöttem, hogy full hulladék az egész.
Szóval egyszerűen agymosás kérdése. És ha hiszed, ha nem, felnőttek agyát is lehet mosni. Egyszerűen, ha valaki nem foglalkozik sose a témával, akkor simán el lehet adni a bullshitet egy felnőttnek is, hiszen neki se lesz viszonyítási alapja és elhiszi, hogy majd a tan-sau meg a fok-sau, fak-sau, pak-sau, dai-cheng működik egy boxoló ellen. :D
Szóval ennyi. Agymosás. És én amúgy nem is tudok haragudni emberekre, én is átmentem ezen. Az kellett hozzá, hogy el kellett fogadjam, hogy 10+ éve foglalkozom elméletileg a küzdelemmel és még mindig trágya vagyok. Ami szörnyű az egómnak, pedig nem vagyok nagyképű. Csak egyszerűen ebbe nem jó belegondolni és ezt nem fogja sok wing tsunos neked kimondani. Mégha agyon is vered, csak annyit fog mondani, hogy te vagy a jobb harcos és nem a stílusa rossz.
Én is előfordul, hogy vitatkozok erről lazábban különböző angol fórumokon és ott már azért nagyon fáj, amikor felnőtt emberek olyan őrültségeket mondanak, hogy kiugrok az ablakon tőlük.
De ez van. Nem tudsz mit tenni. A világunk egyébként az agymosásra épül, mindenhol jelen van, ott a vallás, média, érted. Az ember egy nagyon-nagyon könnyen befolyásolható jószág.
Oké hármas, de te gyerek voltál amikor belekerültél. Nem tudhattad. De felmegyek egy wing tsunos tiktok oldalra, vagy bármely magyar wing tsun oldalt megnézem, nem gyerekek, hanem alapvetően felnőttek vannak, meg tinik. Egyszerűen felfoghatatlan számomra, hogy ezzel felnőtt embereket be lehet húzni és szippantani... De tényleg agymosás. Igazából rajtam is működött, 18ban amikor először szavaztam, a fideszre raktam az X-et. Ezt sem értem, hogyan lehetséges. De ja, igazából velem is megtörtént az agymosás. Szóval végül is én is belekerültem sajnos. Csak más módon. Emlékszem amikor először láttam az ip man filmeket, elkezdtem harcművészeteket keresni, hogy valamit elkezdjek, és akkor még naivan én is ilyen kungfu meg jeet kune do klubok oldalait nézegettem. Hála az égnek nem iratkoztam be egyikbe se, lehet még mindig ott szerencsétlenkednék. Hála az égnek végül MMA-zni mentem.
Egyes talán az, ami tényleg meg is tanít harcolni?
Na most mit értesz harc alatt? Mert egy mondjuk utcai balhé sosem fog úgy kinézni mint egy kung fu filmbeni jelenet ahol szemet gyönyörködtető ütések, rúgások, pörgések stb vannak. Viszont ha azt kérdezed, hogy egy edzett, pár éve harcművészetet komolyan gyakorló valaki jobban fel van e készülve egy random utcai bunyóra akkor viszont igen.
Ami számít az úgy mint mindennél kell hozzá bizonyos tehetség és sok sok gyakorlat. Úgy mint valaki sosem lesz jó futó vagy testépítő vagy hegedűművész hiába erőlteti, nincsenek meg hozzá a testi lelki adottságai úgy "harcos" sem lesz mindenki. Persze ezt jó eladni de ma mindent eladnak, hányan járnak edzőterembe de 10 éve nem fejlődött szinte semmit. Hányan veszik meg a különféle diétákat de nem fogynak le soha, hányan járnak zeneiskolába és mégis, hány virtuóz jön ki onnan?...stb. szóval az, hogy te eljársz harcművészetet tanulni és nem tudsz az nem csak a tanár, edző hibája de még csak nem is átverés. Ő megpróbálja átadni amit tud ( már ha olyan aki tud) aztán, hogy neked van e hozzá legalább minimális tehetséged, kitartásod stb arról már nem tehet.
Ami a Wing tsunt illeti az ún. lágy kung fu stílusok a legnehezebben elsajátíthatôak, sok éves de inkább 10 és több éves gyakorlás kell hozzá mégpedig nem olyan alapon, hogy hetente van 2x1 óra edzés és akkor én megtanultam mert ha nem akkor átvertek. Napi szintű edzés kell hozzá, több órás minél több annál jobb. Ezért is mondják a harcművészetekre, hogy nem sport hanem életstílus. Vagy ezzel élsz és akkor elérsz valamit vagy sportnak veszed amit heti 2 órában testmozgás gyanánt csinálsz ami egészséges és örömet is okoz de harcos az életben nem leszel. Na szóval a lágy stílusoknál egyszerűbb elsajátítani a keményeket , ilyenek a karate, box, krav maga és több kung fu stílus stb . Ezekben megtanulsz ütéseket, rúgásokat, önvédelmi és támadó technikákat amit szintén be kell "magolni" (értsd: nagyon sokat kell edzeni őket, hogy úgymond automatikussá váljanak) és sokat kell az edzőtársaiddal harcolni, hogy megtanuld használni ezeket. Viszont ha eljutsz egy bizonyos edzettségi fokra akkor igenis egy mondjuk kitört utcai balhéban sokkal jobb eséllyel indulsz mint egy edzetlen akárki. Kondíciód lesz, tudsz reagálni a támadásra, védekezni, viszont tudsz támadni szinte automatikus reakcióid lesznek. De nem fél év tanulás után és ha maradsz a heti 2x1 óra Wing tsu nál akkor lehet, hogy 5 év múlva sem. Nem így működik. De mondjuk a zongora sem. Aki világhírű az azért, mert érdekelte őt, naponta órákat gyakorolt, ezzel élt, tehetséggel és sok sok szorgalommal érte el amit. Ha te úgy hitted, hogy befizetsz valahová és fél- egy év alatt megtanítanak heti 2 órában Wing tsunozni akkor az a te tévedésed, nem hiszem, hogy valamirevaló mester ezt ígérte volna. Viszont sokan járnak harcművészet edzésre csupán mozgásként felfogva, hogy ne a fotelben üljön egész nap. Ők a heti 2x1 órát így is fogják fel, helyesen.
Ami az eredeti kérdést illeti nem ők hazudnak, te fogod fel rosszul. Ők úgymond megmutatják az utat, az alapokat, technikákat stb. Heti 2 órába ennyi fér. A többit neked kell hozzátenned napi otthoni szorgalommal, hogy azt amit mutattak otthon is csinálod, órákat gyakorolsz, vésed magadba. Hogy ebben a rohanó világban nincs rá időd vagy akaratod az már nem az edző hibája.
Nézd meg mit csinálnak ma a szülők a kicsi gyerekeikkel akiből teniszezőt akarnak nevelni. Aki komolyan veszi az mindent ennek vet alá. Nincs játszótér, nincsen kimaradás stb. Életstílus a tenisz.
És mégsincs egy csomó Djokovic.
Vagyis átverés?
7-es, a wing tsun nem lágy kung-fu stílus amúgy. Lágy például a xing yi, bagua zhang, tai chi. De a wing tsun pont nem.
Egyébként jól beszélsz, ha rendes oktatása lenne a wing tsunnak is, akkor legalább sportként, mozgásként fel lehetne fogni és az ebből adódó jobb fizikum miatt nagyobb eséllyel indulnának küzdelemben is, mégha amúgy technikailag sajnos nagy hibái vannak a stílusnak.
Viszont én megértem a kérdezőt is, mert teljesen jogosan nem érti, hogy emberek, hogy dőlnek be annak, ami a wing tsun edzéseken zajlik. A legtöbbön nincs erősítés, nincs állóképesség fejlesztés, nincs küzdelem, heti 2x van másfél órás edzés és emberek elhiszik, hogy ez majd ér valamit. És a kérdező ezen akad fenn, hogy emberek elhiszik.
Hiába csinálja 10 évig a wing tsunt az ember, nincsen sparring, sosem kerül olyan helyzetbe, ahol tényleges bunyó van, így ha a való életben kell harcolnia, megy is ki a kukába a tudása. Mert az rohadt élet, hogy az előre kitolt karjával, nem fog megállítani egy fejre irányuló ütést. Az, hogy állnak egymás előtt, és csapkodják egymást, teljes önámítás, és átverés, főleg az a része, hogy önvédelemként adják ezt el. Aztán lemegy szegény lány éjszaka szórakozni, és ahelyett, hogy megpróbálna elfutni, megpróbálja majd megwingcsunolni az ellenséget, aki cserébe megerőszakolja, mert az ellenállás nagyjából 2 másodpercig fog tartani. Na ezért ki lesz a hibás? Az oktató. Fogja érdekelni? Nem, mert ő megkapta a pénzét. Undorító az összes.
Egyébként te magad mondod, 10 év kell, napi edzéssel, hogy komoly szinten legyen benne az ember, hogy érjen is valamit. 3 hónap ökölvívás, vagy muay thai, vagy MMA, és lemegy egy wing tsun gymbe az ember, nem fog tudni olyat odaállítani az oktató, aki nem lenne elverve egy pillanat alatt
A wing tsun mennyire elterjedt...bezzeg a baszk eredetű, spanyol harcművészet, a zipota meg alig ismert.
Mit nem adnék, ha tanulhatnám...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!