Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Ju-jitsu, vagy Aiki jitsut...

Ju-jitsu, vagy Aiki jitsut ajnálanátok?

Figyelt kérdés

Mindenképp ez a két irány közül szeretnék választani.

Mik a jellemzői a két stílusnak? Gondolom a dobások, földharc mind a kettőben gyakoriak és a ju-jitsuban kevesebb az ütés, rúgás. De mik a különbségek, illetve hogyan jellemeznétek a két stílust?

Egyébként ju-jitsunál vagy a Főnix Dojo-ra, vagy a Szui-ryu Dojora, Aiki jitsunál (Takeda ryu) pedig a szamuráj sulira (Vörösmarty út) gondoltam.

2020. ápr. 8. 16:35
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

Én nem ajánlom az ilyeneket.Ezek általában pénzlehúzások,rendes önvédelemre nem tanítanak meg.

Ha hasonlót akarsz,akkor kudo daido juku vagy sambo

2020. ápr. 9. 20:29
 12/20 Noblesse Oblige ***** válasza:
75%

Mint minden harcMŰVÉSZET, az embert nemcsak arra tanítja meg, hogy támadjon és hogy védje meg magát (bár sok zöldfülű valóban ilyen tervekkel kezd neki). Hanem szellemi útja is van, ha úgy tetszik morális értéke. (Amivel nem akarok most senkit untatni.

De több küzdősportban jártas, még több klubban ismeretes személyként, én a magyarországi viszonyokra való tekintettel azt tudom neked tanácsolni, hogy menj el mindkét edzésre, állj is be nyugodtan és csináld végig. Arra figyelj, hogy az oktató:

1. Fegyelmet (és maga írányába tiszteletet) tud tartani. Ezt érezni fogod az általános morálon.

2. Tart rendes bemelegítést. Ezt ha el tingli tanglizzák vagy nem veszi a mester komolyan, ki is mehetsz onnan nyugodtan, mert épülés helyett rombolást fog végezni a testeden és annak nincs értelme.

3. Az edzések megtervezettek, mindenki tudja mi a dolga és fél van tagolva a feladatok elvégzése. Az pozitívum, ha több eszközt is használ (pl. Judo edzőm egyensúlyozó párnát is bevetette), jobban és biztonságosabban lehet mozgatni.

4. Van levezetése, alias nyújtás. Ez is írányított, és rászánja a mester a kellő időt, hogy minden porcikánkat lenyújtsuk. Ha ez kimarad, vagy nem kéri számon alaposan, akkor az egy rossz edző és nem érdemes ott maradnod.

Azért nem szeretek sportágat ajánlani, mert több városban is edzettem, több harcművészeti ágba, és teljesen mindegy, hogy a tankönyvek vagy az internet mit ír, az adott harcművészetiágról, ha nem jó a mester, akkor te abból nem tanulsz semmit. Csak elvagy. Vannak klubok, amik abszolút hobbi jelleggel működnek, és egy teazsúr az angol királynőnél megerőltetőbb, de ha a mester komolyan veszi az oktatást, megköveteli a fegyelmet és nincs nála lébecolás, akkor az hozzád tesz, nem pedig elvesz. A szakmai részét pedig nagyvonalakban ismertettem a fenti 4 pontban. Azokra mindenképp érdemes figyelni.

Figyeld meg te melyikbe illesz bele jobban, szakmailag felkészült-e a mester, komolyan veszi-e a tanítást. Aztán dönts. A mester meghatározóbb mint maga a sportág. Ha ő rosszul végzi a dolgát, gyilkolja az izmaid, porcaid szallagjaid, feleslegesen. Ha nem követel teljesítményt... elmehetsz piknikezni is sportszerűen, kb. ugyanott fogsz tartani, csak azzal a hamis illúzióval élsz a fejedben, hogy te "tudsz" valamit (pedig éles helyzetben meg... megszívtad.

Tudom, hogy nem ezt a választ vártad, de most a tapasztalatom írtam le.

Sok sikert!

2020. ápr. 10. 00:12
 13/20 anonim ***** válasza:
84%

Kérdező!

Hagyd a csudába, az ilyen-olyan dzsucumacukat!:) Krikett, baseball, rögbi, hőlégballon, vitorlázórepülés, vadvízi evezés, hegyi gyalogtúra és sakk. Ezek a jó és élvezetes sportok! Nem kell itt pörgőrúgásokkal és csingcsung kéz kitekerős cuccokkal frenkizni! :)

2020. ápr. 10. 11:52
 14/20 anonim ***** válasza:
30%
Így van :D
2020. ápr. 10. 11:54
 15/20 A kérdező kommentje:

Kedves 12-es válaszoló!

Dehogynem, a te válaszod a legkielégítőbb. Pont a szellemi háttere, a fegyelmezettség és a hagyománya miatt szeretnék harcművészeti ágat kipróbálni és összességében a japán harcművészeti ágak állnak ezek alapján a legközelebb hozzám és azon belül is a ju jitsu azért, mert megtalálható benne az ütés, rúgás, dobás, eszközök használata.

Az egyetemhez, ahova járok pedig ezek vannak elérhető távolságban/megközelíthetőségben.

De mivel elég laikusnak mondhatom magam a küzdősportok terén (boxoltam egy ideig régebben), így nálam okosabbak véleményére vagyok kíváncsi. :)

A 4 pontot be fogom tartani, ha egyszer újranyílnak a dojok.

2020. ápr. 10. 12:45
 16/20 anonim ***** válasza:
55%
Kérdező, fúrja az oldalam a kíváncsiság, hogy mi okból akarsz te harcművészetet tanulni? Önvédelem, vagy tetszik?
2020. ápr. 10. 13:01
 17/20 A kérdező kommentje:
Csak tetszik, nem az önvédelem a motivációm. Mindig szerettem a keleti országok fegyelmezettségét és kultúráját. Úgy gondoltam, hogy jóga mellett szeretnék egy más fajta hasznos, szellemi/fizikai (küzdő)sportot is, amitől kaphatok valamit.
2020. ápr. 10. 13:20
 18/20 anonim ***** válasza:
69%
Így már értem
2020. ápr. 10. 13:21
 19/20 anonim ***** válasza:
76%

"Csak tetszik, nem az önvédelem a motivációm. Mindig szerettem a keleti országok fegyelmezettségét és kultúráját. Úgy gondoltam, hogy jóga mellett szeretnék egy más fajta hasznos, szellemi/fizikai (küzdő)sportot is, amitől kaphatok valamit."

Kyudo, Iaido, origami, teaszertartás, bonsai kertészet.

Ezek is komoly személyiség fejlesztő dolgok, ugyanúgy - sőt jobban - benne vannak a japán kultúra szellemi értékei.

2020. ápr. 10. 13:32
 20/20 A kérdező kommentje:
A teaszertartásokat eddig is csináltam, meditáció, jóga előtt/után, de a bonsai hasznos volt. El is olvastam egy könyvet róla és elkezdem :)
2020. ápr. 14. 12:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!