Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Futás! Tudtok jó edzéstervet...

Futás! Tudtok jó edzéstervet ajánlani?

Figyelt kérdés

Szeptember óta futok rendszeresen, akkor borzalmas fizikummal indultam, de azóta, mindenféle más edzések segítségével rengeteget javultam. Hetente általában 6x mozgok valamit.

Elhatároztam, hogy rágyúrok a futásra. Eddig a leghodszabb 10 km volt, bár szerintem egy 15 - öt le tudnék mostmár. Csak inkább a rövidebb intervallumozás híve vagyok.

Viszont minden kell, úgyhogy szükségem lenne egy igazán jó edzéstervre. Csontos Imréről hallottam, az övét hol tudom megszerezni? Vagy valami mást?

Hogy kb. be tudjatok lőni, sprintben a 400 - at 1:07 - el (nem túl jó), a 3 km - t 14 perccel, az ötöt kb. 27 perccel futom.

Ezen szeretnék javítani, mert bár az időm nem túl jó még, a fejlődésem szerintem eléggé szép.

Régen basszus a 3 - at futottam vagy 18 perc alatt...

2018. ápr. 18. 18:43
 1/6 A kérdező kommentje:
Jaa, és 14/L. Tehát azért fiatal vagyok én a maratonokhoz. De a félmaraton célom a kózeljövőben.
2018. ápr. 18. 18:45
 2/6 anonim válasza:

Ha csak szeptember óta futsz, akkor ez szép eredmény.

Lehet hogy vannak jó edzéstervek, én nem nagyon hiszek bennük. Mert mindenki egy kicsit más, más-más élethelyzetben, más futás melletti párhuzamos fizikai terheléssel, közbejövő betegségekkel... szóval lehet nézni ilyeneket, de mereven ragaszkodni hozzájuk nem érdemes.

Félmaratonhoz kb. 4 hónapon keresztül heti 3-4 futást szoktak javasolni, ami bőven elég a táv teljesítéséhez. Ha az idő is számít, akkor interval/fartlek futással lehet gyorsulni. De sima futással is lehet gyorsulni. Összességében, amatőr szinten inkább a lefutott kilométerek száma számít, nem a gondosan öszeállított edzésterv.

2018. ápr. 19. 23:43
 3/6 A kérdező kommentje:
igazából, elég komoly céljaim vannak. szeretnék jobb és jobb lenni, rengeteget sportolok, és sokáig tervezem csinálni
2018. ápr. 20. 20:44
 4/6 anonim ***** válasza:
Ha a gyorsulás a fő célod és nem a táv növelése, tehát versenyző szeretnél lenni, akkor érdemes egy egyesületet vagy futóklubot/futóedzőt felkeresned, akik foglalkoznak veled. Ha saját kedvedre futsz, persze azzal is fogsz fejlődni. Ha tehetséges vagy, hobbifutóként is bekerülhetsz a női mezőny élvonalába. Érdemes elmenned utcai futóversenyekre ahol összemérheted a magad más lányokkal, hogy tudd mégis hogy állsz a többiekhez képest. Ki kell tapasztalnod, hogy a középtávok fekszenek jobban vagy a hosszabb távok, melyikben vagy tehetségesebb, mert értelemszerűen arra kell rágyúrni, ha eredményeket szeretnél elérni. Hosszabb távon, 10+ km-en inkább az számít, hogy mennyire teszel sok km-t a lábadba, sok alapozó edzés kell, hogy az állóképességed kialakuljon. A rövidebb távok sokkal inkább igénylik a technikát és a fizikumot, ezekhez szükség lesz külső segítségre is, ha komoly céljaid vannak.
2018. ápr. 21. 09:16
 5/6 anonim ***** válasza:

A Nike-nak van egy appja, a Nike Run Club. Azon van olyan funkció hogy my coach, ott kiválasztod a get ready for race day programot, bediktálod a paramétereket amit kér és csinál neked egy edzés tervet. Ezt használom én is.

De természetesen vannak más ilyen programok, csak azért ajánlom ezt mert nekem bevált.:)

2018. ápr. 21. 16:31
 6/6 A kérdező kommentje:

Jártam edzésre, velem egykorúakkal. Dehát istenem, ott öt éve erre specializálódott bajnokoktól kezdve a nálam sokkal gyengébb fizikummal rendelkezőkig mindenki van. Pont ez az, nem akarom magam máshoz mérni egyenlőe, így is maximalista vagyok.

Az appot köszönöm. Megnezem.

2018. ápr. 22. 12:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!