Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Ennek pszichés oka lehet?

Ennek pszichés oka lehet?

Figyelt kérdés

1,5 éves futómúlttal rendelkezem, voltak sérüléseim is, de szerencsére felépültem belőle és a teljesítményem is javult. Fartlekezni és intervallozni is szoktam, érzékelhető a különbség azóta (270-es pályán) A lényeg, hogy mindig rekortán pályán szoktam futni, otthon 270-es pálya van, itt pedig 400-as. Az otthonin a 2 ezer méter 8:50, a 7,2 km 32 perc alatt sikerül. Az itteni 400-ason pedig 11 perc a 2 ezer méter, és 35-36 perc 6(!!)km. Ennek pszichés oka lehet? Hogy eleve hosszabb itt a pálya, és ez így van berögzülve az agyban, hogy nem látom a táv végét? Mert a km elvégre ugyanaz, csak az idő különség zavar nagyon. Ugyanakkor a múltkor kipróbáltam, hogy ha ezen a 400-ason kicsit jobban megerőltetem magam, így is 10:37 lett a 2 ezer méter, kicsit így is lihegtem. Az otthonin fel sem tűnik a tempó, el sem fáradok a 8:50-es 2 ezernél. Ennek mi lehet az oka? 19 éves lány vagyok.

Hétközben van ugye a rosszabb idő, de hétvégén otthon legyen csúszós akár a rekortán pálya vagy tiszta, ugyanúgy sokkal jobb időt futok.

2018. febr. 23. 20:44
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:

De egyébként visszatérve a kérdésre, erre nem igazán van logikus magyarázat

De egyébként ilyen időkkel érdemes megpróbalkozni néhány versennyel

2018. febr. 24. 22:02
 22/32 A kérdező kommentje:
Megint megismétlem magamat, mindkettő atlétika pálya, mindkettő rendes rekortán, futópálya, csak az egyik 270, a másik 400 méteres...
2018. febr. 24. 22:05
 23/32 A kérdező kommentje:
És ez zavar nagyon, hogy én sem találok logikus magyarázatot, csak azt, amit már szintén többször írtam, hogy esetleg fejben lehet a gond.
2018. febr. 24. 22:07
 24/32 anonim ***** válasza:

Csak arra tudok még gondolni, ahogy már te is említetted hogy a levegő minősége okozhatja

Pesten köztudottan pocsék a levegő

2018. febr. 24. 22:18
 25/32 anonim ***** válasza:
100%
Akkor már inkább a kipihentség irányába próbálnék tapogatózni. Azt mondod egyik esetben az 5:20-5:30-as tempótól "lihegsz", ami azt jelenti, hogy a pulzusod már feltehetőleg elég magas, míg másik esetben a 4:20 is könnyedén megy, tehát a pulzusod alacsony. Pedig a pulzus normál esetben a tempó növekedésével nő. Ezt fejjel nem lehet magyarázni, mert attól, hogy pszichésen hosszabbnak érzed a pályát, az izmaid oxigénigénye nem lesz se több se kevesebb, adott tempóhoz nagyjából adott pulzus tartozik. Ez mondjuk napszakonként és kipihentségtől függően változhat. Nekem pl reggelente sokkal magasabb a pulzusom futás közben mint este. Ilyen dolgokban keresném az okokat, ezekből fakadóan lehetnek érzésbeli különbségek, hogy mi mennyire tűnik nehéznek. Pulzust nem mérsz futás közben? Az sokat segítene az okok feltárásában, mert az a legjobb indikátora annak, hogy mennyire terheli le a szervezeted az adott mozgásintenzitás.
2018. febr. 24. 22:24
 26/32 anonim ***** válasza:

Ez is jó meglátás, az se mindegy azért hogy mikor futottad ezeket az időket, melyik napszakban

Mindenki más, lehet van aki tud akármilyen napszakban jól teljesíteni, lásd a legjobb elsportolok, de szerintem még nekik is, meg a legtöbb embernek van egy adott időszak amikor sokkal több benne az energia, jobban tud teljesíteni

Nekem ez a napszak konkrétan a délután 3-6 óra, ezért is volt rossz amikor olyan versenyre kellett mennem ami már 9-kor vagy 10-kor kezdődött :/

2018. febr. 24. 22:34
 27/32 anonim ***** válasza:

Vagy akár az is lehet hogy amikor rossz időt futottal, lassabb tempóval indítottál es utana próbáltál gyorsulni, ami nem igazán jön össze legtöbbször, így a végeredmény egy lassú idő lett

Nem hiába érdemes minden versenyt( meg minden más futást is) gyorsan kezdeni, hogy felpörögjön a szív, utána ráérsz lassítani, felvenni egy tartható tempót

2018. febr. 24. 22:38
 28/32 A kérdező kommentje:

Mondjuk a napszak annyira nem rossz ötlet..otthon általában délután 1-2 óra tájékán szoktam, Pesten meg estére, mert nyilván 5-6-ig óráim vannak...bár itt hétvégén is inkább este szoktam futni.

A kipihentségre kicsit más szemszögből: hétköznap nyilván nem vagyok az esténként, akkor talán indokolható ezzel az esti futás, de a hétvége megint más..ma sem csináltam egész nap semmit, csak filmeztem meg tanulgattam, és utána mentem ki olyan este fél 7 körül. Végül is..kipihent voltam..lehet tényleg a napszak sokat számít..

Ha holnap nem lesz nagyon szeles idő délután, akkor megpróbálom 1-2 óra tájékán, kíváncsi leszek rá..mindenesetre tényleg köszönöm, hogy próbáltok segíteni és nem hagytátok itt a kérdést 1-2 válasz után! :)

2018. febr. 24. 23:14
 29/32 anonim ***** válasza:

Semmiség :)

Majd írd meg hogy hogy sikerült, hogy tényleg a napszak miatt volt-e

2018. febr. 24. 23:24
 30/32 A kérdező kommentje:

Olyan fél 2 körül mentem el futni, a 2 ezer méter 9:30 körüli lett, a végére kicsit így is lihegtem, 1-2 perc pihenőt tartottam, és neki ugrottam még 4km-nek. Összességében nem lett jobb az idő, 35-36 megint a 6km, de akkor éreztem is, hogy jóval lassabban futok az átlagosnál, szóval a hosszútáv most nem mérvadó.

Ezek szerint tényleg a napszak befolyásolhat (+ egy kicsit a levegő is számíthat szerintem). Jövő héten hétvégén otthon, a 270-es pályán ugrok majd neki, aztán írom a további tapasztalatokat jobban megfigyelve az időt/távot.

Köszönöm szépen még egyszer, hogy megfejtettétek a "titkot"! :)

2018. febr. 25. 14:44
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!