Ennek pszichés oka lehet?
1,5 éves futómúlttal rendelkezem, voltak sérüléseim is, de szerencsére felépültem belőle és a teljesítményem is javult. Fartlekezni és intervallozni is szoktam, érzékelhető a különbség azóta (270-es pályán) A lényeg, hogy mindig rekortán pályán szoktam futni, otthon 270-es pálya van, itt pedig 400-as. Az otthonin a 2 ezer méter 8:50, a 7,2 km 32 perc alatt sikerül. Az itteni 400-ason pedig 11 perc a 2 ezer méter, és 35-36 perc 6(!!)km. Ennek pszichés oka lehet? Hogy eleve hosszabb itt a pálya, és ez így van berögzülve az agyban, hogy nem látom a táv végét? Mert a km elvégre ugyanaz, csak az idő különség zavar nagyon. Ugyanakkor a múltkor kipróbáltam, hogy ha ezen a 400-ason kicsit jobban megerőltetem magam, így is 10:37 lett a 2 ezer méter, kicsit így is lihegtem. Az otthonin fel sem tűnik a tempó, el sem fáradok a 8:50-es 2 ezernél. Ennek mi lehet az oka? 19 éves lány vagyok.
Hétközben van ugye a rosszabb idő, de hétvégén otthon legyen csúszós akár a rekortán pálya vagy tiszta, ugyanúgy sokkal jobb időt futok.
De egyébként visszatérve a kérdésre, erre nem igazán van logikus magyarázat
De egyébként ilyen időkkel érdemes megpróbalkozni néhány versennyel
Csak arra tudok még gondolni, ahogy már te is említetted hogy a levegő minősége okozhatja
Pesten köztudottan pocsék a levegő
Ez is jó meglátás, az se mindegy azért hogy mikor futottad ezeket az időket, melyik napszakban
Mindenki más, lehet van aki tud akármilyen napszakban jól teljesíteni, lásd a legjobb elsportolok, de szerintem még nekik is, meg a legtöbb embernek van egy adott időszak amikor sokkal több benne az energia, jobban tud teljesíteni
Nekem ez a napszak konkrétan a délután 3-6 óra, ezért is volt rossz amikor olyan versenyre kellett mennem ami már 9-kor vagy 10-kor kezdődött :/
Vagy akár az is lehet hogy amikor rossz időt futottal, lassabb tempóval indítottál es utana próbáltál gyorsulni, ami nem igazán jön össze legtöbbször, így a végeredmény egy lassú idő lett
Nem hiába érdemes minden versenyt( meg minden más futást is) gyorsan kezdeni, hogy felpörögjön a szív, utána ráérsz lassítani, felvenni egy tartható tempót
Mondjuk a napszak annyira nem rossz ötlet..otthon általában délután 1-2 óra tájékán szoktam, Pesten meg estére, mert nyilván 5-6-ig óráim vannak...bár itt hétvégén is inkább este szoktam futni.
A kipihentségre kicsit más szemszögből: hétköznap nyilván nem vagyok az esténként, akkor talán indokolható ezzel az esti futás, de a hétvége megint más..ma sem csináltam egész nap semmit, csak filmeztem meg tanulgattam, és utána mentem ki olyan este fél 7 körül. Végül is..kipihent voltam..lehet tényleg a napszak sokat számít..
Ha holnap nem lesz nagyon szeles idő délután, akkor megpróbálom 1-2 óra tájékán, kíváncsi leszek rá..mindenesetre tényleg köszönöm, hogy próbáltok segíteni és nem hagytátok itt a kérdést 1-2 válasz után! :)
Semmiség :)
Majd írd meg hogy hogy sikerült, hogy tényleg a napszak miatt volt-e
Olyan fél 2 körül mentem el futni, a 2 ezer méter 9:30 körüli lett, a végére kicsit így is lihegtem, 1-2 perc pihenőt tartottam, és neki ugrottam még 4km-nek. Összességében nem lett jobb az idő, 35-36 megint a 6km, de akkor éreztem is, hogy jóval lassabban futok az átlagosnál, szóval a hosszútáv most nem mérvadó.
Ezek szerint tényleg a napszak befolyásolhat (+ egy kicsit a levegő is számíthat szerintem). Jövő héten hétvégén otthon, a 270-es pályán ugrok majd neki, aztán írom a további tapasztalatokat jobban megfigyelve az időt/távot.
Köszönöm szépen még egyszer, hogy megfejtettétek a "titkot"! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!