Vegetarianusok es maratonfutok vs.husevok es maratonfutok?
Nem tudom, én nem nagyon hallottam, hogy vegák lennének a profi sportolók.
Másrészt annyiban igazuk van, hogy sok a zsír, de ennek a csak növényt eszek dolognak sincs értelme.
Múltkor láttam egy felmérést, a vegák 70%-a idővel beleszarik és visszatér.
Nekem van egy kollégám, úgy nyilatkozik, hogy élete legszörnyűbb 4 éve volt.

A növényi táplálékok roppant kalóriadúsak tudnak lenni, de a sima, ovo-lakto vegák állatit is ehetnek bőven.
Fél kiló olajos mag az már 3000 kcal s azt azért nem sok idő megenni, ha az a fajta vagy :) Elosztva pláne nem az. OK, nem mindenki bírja, de van, aki igen. Az aszalt gyümölcsök is alaposak, ha nem is annyira, mint a zsíros cuccok.
Nem tudom, mennyit eszik egy maratoni futó egy maraton alatt, de egyeseknek opció, hogy nem sokat. Fogynak is, de az majd visszajön.
A Himalája-futónkról tudom, hogy a 333 vagy több km-e alatt alig evett, mert ott fent nem bírt. Napi 10000 kcal deficite volt, kilószámra vesztett zsírt és izmot, de kibírta s nem is adta fel a versenyt. Az pedig azért extrább, mint egy sima maraton. Nem is tudom, hogy ment neki ez, a szénhidrátos étrenden levőknek azért hamar elfogy a glükóz s gond lehet, ha nem pótolják, bár erről nem sokat tudok. A zsíradaptált testnek ott a testzsír, az előnyös ilyenkor, de vega, pláne vegán stílusban ez még annyira sem gyakori, mint általában. De azt el tudom képzelni, hogy a zsírosabban evők jobban hozzáférnek a zsírhoz s több zsírt használnak, mint a zsírszegényen táplálkozók. Bár csak exponálok több dologból, amit biztosan tudok.
Növényekkel elég sok fehérjét be lehet vinni még kis kalóriás szálkásításkor is, nemhogy sok kalóriás napon. Sosem értettem azt, akinek problémát jelentett az ilyesmi, de hát egyeseknek még hússal is azt jelent... Megfelelő étrend kell, némi odafigyelés, akkor nincs gond. Végső esetben fehérjepor, na bumm.

Nagyon sok vega és vegán olimpikon, és élsportoló van, egyre több az ilyen. Csak guglizz rá, hogy vegetarian/vegan bodybuilders/(ultra)marathnon runners, stb.
Én vegán vagyok. Régebben crossfiteztem, jelenleg a futás a kedvenc sportom. Ebben az évben már 580km-t futottam.
Amikor nagy súlyokkal edzettem, sokkal gyorsabban jött fel rám az izom, mint a csoporttársaimra. Sosem voltam erőtlen edzések során, a regenerálódás is gyors volt.
Napi 2100 kalóriával tartok súlyt, ha futok, akkor 3000-3200-at eszek. Napi 130-140g fehérjét eszek minimum, általában ennél jóval többb jön össze, olyan 160-180g. Mielőtt azzal jönne valaki, hogy ez kevés --->
Brian Turner, vagy Jon venus (vegán testépítők), na ők pl napi 120-140g fehérjét esznek, és k.rv. jól néznek ki.
Én nagyrészt teljes értékű növényeken eszem, amik megfelelő arányban tartalmaznak szénhidrátot, fehérjét és zsírt. Kedvenc ételem a mexikói jellegű rizses-babos-kukoricás valami.
A vegák, vegánok nem zöldségeken és gyümölcsökön élnek, azokból tényleg nagyon sokat kéne enni, hogy legyen ereje maratont futni az embernek. Nem lehetetlen, pl banánturmixxal, avokádóval, duriánnal könnyen meg lehet enni 3000+ kalóriát naponta, de nálunk nincsenek túl minőségi import gyümölcsök, (zöldségek)

2 évet voltam ovo -vega, aztán 1 évet 100%növényi étrenden, aztán rájöttem, hogy a faxnak kínozom magam, ha egyszer szeretem a húst, tehát 4 éve flexitáriánus vagyok, de csak 2 hónapja ismerem ezt a szót :D
Amúgy a növényi ételek nagyrészének legalább 10%-a fehérje, így ha elegendő menniséget eszel és nem éhezel, szinte lehetetlen nem elég fehérjét bevinni...
Én 3000-3500kcalt viszek be naponta.
Súlyzós edzem, úszom, futok, bringázom és szezonban vizisportolok, most a paddle sup hódít nálam.
2-3havonta 1-2alkalommal eszem húst, de akkor megadom a módját, hétköznapi egyszerű húsételeket nem eszem... de pl egy céges ökörsütésen többször is repetázom.
186cm magas vagyok, 85kg sportos testalkat... nem fejlődik az izo.zatom a súlyzós edzéstől, de nem is áll szándékomban... pusztán az egészségemért edzem, eszemben sincs testépíteni...
31/f
koszi sracok a valaszokat, vegre valami ertelmeset is lehet olvasni nem pedig bombaznak baromsagokkal, ugyhogy halas koszonet. En eloszor is nem vagyok vega, szoktam hust enni, mindenfelet , mostanaban eleg ritkan de azert eszem. kivancsisagbol erdeklodom a tobb novenyeves melett de szerintem a hust teljesen nem tudom elhagyni amig belulrol nem jon egy nagyon eros kesztetes ra, marpedig ha az ember szereti a hust akkor hat egye.
Imadom azonban a novenyi eredetu kotyvalekokat, a mexikoi nekem is nagy kedvencem, eleg sok barnarizst is eszek , zoldborsoval is joban vagyok szoval azert johet minden, inkabb ugymondanam, hogy receptekbol vagyok hianyos, ha meg tudtok ajanlani tuti ilyen kajakat batran johetnek.
Sokat hallottama csicseriborsorol, chiamagokrol meg hasonlo kajakrol, talan legjobb lesz ha ajanlotok egy vega konyvet vagy ehhez hasonlokat. ujbol koszi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!