Túl sokat futok?
Amatőrként atletizálok edzővel, de utcai versenyeken is indulni szoktam, amiket szép eredményeket szoktam elérni. Alapvetően hosszútáv futó vagyok, és nem tudom, hogy mennyire káros, amit csinálok. Árt-e az ízületeimnek. Az elődlegeges célom a futással az, hogy egészséges és fitt legyek. Heti 4-5X futol, alkalmanként 10-15km-t, de van, hogy 20-at is. Ezt nem úgy kell elképzelni, hog mindig egybe futok le ennyit, hanem pl. A Margit szigeten 3 kör, amiből az első és az utolsó 4:30-as (lassú) ezrekkel futok, a második meg 4:05-4:15 között. Mindig nagyon jól esik futni, persze van azért olyan hogy épp nem esett annyira jól. Az ízületeim nem fájnak...még. Szerintetek ez túl sok?
22L
Hosszútávfutásban azt szokták mondani, hogy a megcélzott verseny távjához hasonló legyen a heti edzésadag. Azaz Maratonra való készüléskor heti 40 km körüli. Ahogy számolom a heti edzésadagod 60 km legalább, így a felkészültséged ultramaratonra is elegendő lehet, ha érdekel ez. Ha nem is fájnak az ízületeid, időnként menj el sportorvoshoz, mert amennyit edzel, az már versenyzőkhöz hasonló terhelés. Jó, ha szakember mondja meg, hogy kell-e valamit tenni az ízületeid védelme érdekében.
Elismerésem ahhoz, amit csinálsz. Hajrá!
A hosszútáv futás biztosan nem tesz jót, ha sok évig csinálja az ember. Persze egyéni ki mennyi idő alatt kopik el, de az amortizáció elkerülhetetlen.
ha tényleg annyi célod van, hogy fitt és egészséges legyél, akkor fele ennyi futás is bőven elég.
Anno én is atletizáltam. Igaz nem hosszútávfutó voltam (800-as), de a mai napig futok. 38 vagyok, heti kétszer 5-10 kilométer bőven elég ahhoz hogy fitt maradjak.
Ez még csak egy erősebb félmaratoni vagy 30km edzésmennyiség, nem extrém sok, ezzel a mennyiséggel évtizedeket el lehet lenni minden sérülés nélkül. Figyelj, hogy jó futócipőd legyen (igazi futócipő, nem csak sportcipő), és ne hanyagold el avnyújtást se.
Egyébként ennyi futásnál már érdemes lenne héti 1 edzést valami keresztedzésre cserélni, egy kis core izom erősítés pl trxszel, vagy valamilyen nyújtás irányba elmenni, akár csak úszással, akár valami jóga, pilates, streching.
Nagyon köszönöm a válaszokat, elismeréseket! :) azt nem írtam bele, hogy ez a 4-5 edzés van, hogy kondira cserélődik, ahol inkább felsőtestre edzek (de nem annyira durván, hanem mondjuk 20kg-val fekvenyomok, meg hasizomgépezek pl), és ezen felül kb egy hónapja hetente elkezdtem úszni, ami nagyon jót tett, így 1-2 nal van a héten, mikor nem edzek. Nagyon örülök, hogy írtad 3. hozzászóló ezt az évtizedekig ellevős dolgot, nert így most megnyugodtam! Arról nem is beszélve, hogy nagyon jól esik a sport, gyakorlatilag függőjévé váltam, és suli után nagyon jól kikapcsol, tehát nem erőltetett a dolog.
Mégegyszer köszi mindenkinek!
Ha valakinek még van mondanivalója, csak nyugodtan
"Nagyon örülök, hogy írtad 3. hozzászóló ezt az évtizedekig ellevős dolgot, nert így most megnyugodtam!"
Nem szeretnék vészmadárkodni, de én nem lennék olyan nyugodt. Igaza van a hármasnak évtizedekig lehet így csinálni, de számomra az "ig" a hangsúlyos. Egyéni a dolog, de ilyen terheléssel legkésőbb 50 körül biztosan jön az "ig". Kérdés szeretnél-e 50 felett is futni? Senki nincs vasból, kopunk. Legutóbb pont egy 55 éves terepfutó ismerősöm mesélte, hogy le kell állnia mert már nem bírja csípője és a térde.
Tudod, én lennék a legboldogabb, ha az 50 körüli magyar lakosságnak a futás miatt kialakuló térd és csípő problémái lennének a legnagyobb gondok, és a kórházakat ők töltenék meg, nem pedig a szív és érrendszeri problémákkal, elhízással, etc küzdők, akik manapság adják az 50-esek gerincét.
Ezzel együtt nagyon sok futót ismerek, egy max 20km-et futó ember még nagyon idősen sem feltétlen szembesül problémákkal, a leginkább testet faragó távok már az ultrák, de itt erről szó sincs.
Igen, jó lenne 50 fölött is futnom, vagy kegalább sétálnom/túráznom, vagy akár úszni, ha járni nehezen megy. Ha pedig az évtizedeket vesszük, akkor abból már elhasználtam 7 évet, mert ennyi ideje futok. Nem volt mindig ilyen intenzív, viszont folyamatos és fokozatosan egyre nagyobb a táv, nehezebbek az edzések. Azt hiszem fomytatom, amit eddig csinálok, tartani fogom ezt a szintet, vagy talán kicsivel csökkentem, ha túl megterhelőnek érzem.
Köszi a válaszokat mentek a zöld kezek
:)
Ahogy írod, nemrég elkedzél úszni is. Ez nagyon jó regenerációra, az izmok lazítására. A rendszres úszástól a tüdőkapacitásod is javulni fog, ami a futóeredményeden is meglátszik majd. Szerintem nagyon jó kiegészítés.
Érdekel a triatlon? Az állóképességed simán megvan hozzá a futástól. Ha most, novenbertől februárig intenzívebben ráálsz az úszásra, tavasztól meg elkezdesz rendszeresen biciklizni, a következő szezonra triatlonban is jó esélyekkel indulhatsz. Sokkal változatosabb, nem olyan monoton, mint a futás. Jövőre, 23 évesen még pont beleférsz az U23 korcsoportba. A heti ezdésadagoddal a kövéptávot simán megcélozhatod, de lehet, az ironman ("ironlady") is elérhető.
Ha maratonit futottál már, szerintem az ironmant is megcélozhatod.
Még egy tipp: légy nőies! Maradjon meg a nőies mozgásod. Valami olyat ajánlanék kiegészítésképp, ami a nőies mozgást fejleszti: torna, RSG, jazzbalett, rúdtánc, légtorna, szinkronúszás, műugrás, ... Bármi, amihez kedved van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!