Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Mit csinálok rosszul? Előszőr...

Mit csinálok rosszul? Előszőr a térdem, most meg a bokám van ki a futástól, pedig be szoktam melegíteni.

Figyelt kérdés
2016. aug. 27. 22:19
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
Értem,köszi :)
2016. aug. 28. 12:48
 12/13 anonim válasza:

Szia! Nekem is volt ilyen problèmám. :)

Èn ilyenkor pihentetem a lábam, tèrdeimet' nem futok, csak akkor amikor már èrzem, hogy nincs fájdalmam, ha megpihent a lábam! Viszont utána tudom neked javasolni, hogy egy picit vádlira erősìts többet futás előtt, meg melegìts be egy kicsit jobban, máshogy ahogy szoktad. Eredmènyesebben. Nekem Bères Alexandra bemelegìtő videói nagyon beváltak youtuben! 10 percesek! ès jól átmozgatnak. Nekem ezek a videók nagyon sokat segìtettek. :) ;)

Ès van egy taktikám: :D futás után egy kerìtès, fal, oszlop' bármi mellett megállok, egyik lábam kicsit megelem, ellazìtom ès kicsit erősebben alaposan megrázom-...lelazìtom őket váltva. ;)

sok sikert a további futáshoz, kitartást, meg jó kedvet. :) ;)!

2016. aug. 31. 06:54
 13/13 anonim válasza:

Szia! Futócipőket árultam egy darabig, magam is futottam, mellesleg edző végzettségem van, leírom a tapasztalataimat:

A hiba vagy benned van, vagy a cipődben.

A cipő rossz lehet, ha nem megfelelő futóstílusú cipőt választottál. Érdemes bemenni egy futószaküzletbe, ahol van gépük, amivel fel tudják mréni a futóstílusodat. Ha már ezt tudod, akkor sem kell onnan vásárolnod, csak tudd, hogy pronáló vagy más stílusú cipő kell neked. A rossz választás befolyásolja, hogy hogy vezetődnek az ütések az ízületeidbe, és nagyon nem mindegy.

A cipővel lehet az is baj, hogy nem terepcipőben futsz. Terepre terep cipő kell, betonra betonos cipő. Ha terepcipőben mégy betonon is, akkor a betonon nem kap a lábad megfelelő ütéscsillapítást. Ha terepen mégy betonos cipővel, a lábad nem kap megfelelő tartást, kapaszkodást, ami szintén rossz irányban terhelheti az izületeket.

Ha régi cipőben futsz, akkor vegyél másikat. Ha elhasználódott a cipő, vagy többet használod mint amire kalibrálva van, semmit nem érnek a hiperszuper funkciói. A legtöbb alsó kategóriájú futócipő (20-30 000 Ft) heti 2 x 1-2 órára van kitalálva, és pihenésre van szüksége, hogy a talpszerkezete visszaálljon az eredeti állapotába, hogy aztán újra ereje teljében működhessen a lábadon. Az ennél olcsóbb cipőkre általában hetente egyszer fél vagy egy órára számíthatsz.

A hiba a testedben is lehet több szempontból. Ahogy írták előttem, a tested felkészületlen erre a munkára. Az izmok még nem elég erősek ahhoz, hogy átvegyék az izületek munkáját, tehát az izületeidet terheled brutálisan. Ezzel kapcsolatban tárgyalnod kéne egy igazi edzővel.

Szerintem egyébként a probléma úgy kezdődik, hogy túlsúllyal nem kéne futni. Túlsúllyal (gyors) távgyaloglás, úszás, tornázás, tekerés javasolt, és ha már nincs rajtad nagyobb mennyiségű túlsúly, csak akkor kezdj el futni.

Ha mindenképpen ragaszkodsz a futáshoz, akkor nagyon fokozatosan terheld csak magad. Eleinte kis távokat menj és váltogasd sétával, egyre kevesebb legyen a séta. Mondjuk ezen már jó eséllyel túl vagy.

A gondodat okozhatja bokasüllyedés is, amitől "rosszul állnak benned a csontok és izületek" a talpadtól a nyakadig. Lúdtalpbetét, megfelelő kialakítású cipő segíthet, szintén futószaküzletben érdemes kérdezősködni.

Sajnos előfordulhat, hogy már kialakultak benned bizonyos izületi deformitások, kopások. Ezek egy részén segíthet porcerősítő, porcpótló, pl. Béres Porcerő, Dona és egyéb ilyen izék. Persze hónapok múlva várható csak a hatása. És persze nem old meg mindent.

Porckopáshoz vezet az is, ha ülőmunkát végzel, aztán hirtelen felpattansz és sétálsz a kutyával egy órát.Ülés után ajánlatos lazán téblábolni egy kicsit, megmozgatni a térdet, bokát, és csak utána indulni sétálni, futni.

Ja, és igyál sokat, futás közben és úgy általában is. A legtöbb ember elfelejt eleget inni, ettől besűrűsödik, megcsappan az izületi folyadék, ami megintcsak a porcok súrlódásához, így kopásához vezet.

Ha mindezek a hókuszpókuszok nem segítenek, amire van esély, a futószaküzleten túl legjobb volna ellátogatni egy ortopédushoz, aki ki tudja szűrni a hátráltató tényezőket (porckopás, lúdtalp, esetleg ínszalag gyengeségek).

Nekem egyébként kiskorom óta lúdtalpam van, nem egyforma hosszúak a lábaim. Pár hónapig futottam csak, nekem a csípőm kezdett el fájni. A gyógytornászom azt mondta, hogy felejtsem el a futást, csak rontok vele a helyzeten, pusztán a lábegyenlőtlenség miatt.

Remélem előrébb kerültél a válaszommal. Sok sikert és jobbulást!

27/L

2016. szept. 1. 10:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!