Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Milyen időközönként érdemes...

Milyen időközönként érdemes futni?

Figyelt kérdés

Szóval most elég nagy gondba vagyok, mert mindennap kijárok futni, viszont már a lábam nem bírja.

Egy általam okosnak vélt ember mondta, hogy mindennap kell edzeni...

Valójában milyen időközöket érdemes tartani? Általában 10 km közepes tempójú futást csinálok.

2016. júl. 10. 20:03
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Az általad okosnak vélt ember hülyeséget beszélt! A profi atlétáknak van olyan intenzív szakasza, amikor minden nap futnak (általában 2x is egy nap), de alapozáskor még nekik is vannak pihenőnapjaik.

Egyrészt szüksége van a szervezetednek regenerálódásra (még a profiknak is), másrészt ha túledzettség egy idő után nem fejlődést, hanem stagnálást, visszafejlődést, vagy akár sérülést is okozhat.

Ha 10km-et tudsz futni, akkor azért már valamennyire tapasztalt futó vagy, a pihenő napok száma sok mindentől függ, de próbálkozz meg előbb egy 2 pihenőnapos módszerrel.

Valahogy úgy, vasárnap fuss hosszabbat, mint amit szoktál, hétfőn pihenj, kedd-szerda-csüt fuss, péntek pihenő, szombaton egy átmozgató kicsit rövidebb táv, és vasárnap megint jöhet a hosszabb.

Ha nem akarsz hosszabbat futni, akkor persze mehet a szokott 10km is mindig.

A pihenő napokon egyébként lehet próbálkozni valamilyen keresztedzéssel, például úszással, felsőtest erősítéssel, de ezt is csak akkor érdemes, ha a hét végére nem érzed úgy magad tőle, mintha 0 energiád maradna, és már a lépcsőn felmenetel is fárasztó.

2016. júl. 11. 09:21
 2/2 anonim ***** válasza:
Nagyban függ az adottságok tol es céloktól. Én rovidtavfuto alkat vagyok, értsd 175cm/85kg én hosszútávon lassú vagyok,persze nem az átlag hobbifutohoz képest, telente kicsit lefogyni es rá megyek a hosszútávra es vannak elvetemült +100kmes hetedim, de általában heti 50kmet szoktam. Hobbi szinten amennyi jólesik.
2016. júl. 27. 09:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!