Egy 15 évesnek mennyi az egészséges pulzusszám futás közben?
Az előző jól mondja.
Nagyjából 170-180-nál van az "aerob" zóna teteje, amikor a szervezet még nagyrészt oxigént használ fel.
Aerob edzést érdemes egy olyan 150-es pulzus körül végezni, mivel azt a tempót viszonylag sokáig fent lehet tartani.
200-as pulzust kb egy hosszabb sprint/nagyon gyors futás alatt éri el az ember általában. Egyáltalán nem szenvedtél közbe? Ilyen tempóba már rég anaerob módon dolgozik a szervezet, ami eléggé "fájdalmas".
1. vagyok. Nálam sem jár fájdalommal a max pulzus. Régebben egy kicsit elkezdett zsibbadni a karom, vagy ilyesmi, manapság már az sem.
Én azt tudom javasolni, hogy szerezz be egy pulzusmérőt, ha még nincsen, és azzal edzzél, ha ennyire oda kell figyelned a pulzusra. Nem muszáj mindig lent tartani persze, de ha az állóképesség a cél, értsd hosszúakat futsz, akkor érdemes aerob edzeni alacsony pulzussal, ha meg a sebesség a cél, akkor résztávozni kell, azt lehet magas pulzussal.
10-15 körül már lehet Suunto, Garmin, Polar, stb. márkájú mellkaspántokat kapni, azok elég megbízhatóan tudnak pulzus jelet küldeni a mobilodra, ha az BLE kompatibilis.
A beépített pulzusmérős órák is jók, de azok már 80 körül kezdődnek, illetve azokat jóval csukló felett kell hordani, mert különben elég gyakran tévesztenek, ha a külső fény zavarja a szenzorukat. Úgy tudod ellenőrizni, hogy bemész sötét szobába, és megnézed, hogy látod e a zöld fényt, ami a pulzusmérő részéből jön. Plusz mozgatod a karodat közben, ökölbe szorítod a kezed, stb... Nekem pl ha a csuklómon van, akkor ökölbe szorított kézzel látni a fényt, egyébként meg csak alig. Ha feljebb teszem az alkaromra, akkor nincs ilyen gond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!