Egy birkozó ruhadobásokat is végre tud hajtani?
Az már lejött ahogy nézem őket hogy ők a ,,végtagok" ráfogásával dobnak. És tetszik a sport így majd szeret nékjárni. Megerősödni technikat tanulni.
Szóval utcán úgy gondolom jó pár évvel a háta mögött tud dobást úgy kivitelezni ha az ember a strandon van félmeztelen, polóban ami akár nem strapabíró. Én így gondolom ahogy nézem a meccseket. Nem tudom hogy igazam van-e benne de ezt diktálja nekem a logika. Hisz a birkozó ruhájuk olyan mintha csak az ,,emberre" fognának" mintha csak azért lenne hogy takarjon. Legalábbis ruha dobást nem szoktak végre hajtani. Ahogy látom
Félre ne értsetek pont ezért nagyon tetszik. Hogy így mindegy miben van az ember megtudja magát védeni nem ruházat függő a dobas kivitelezése.
De ha akarnákak ruhadobást is tudnának csinálni? Pl az ellenfél télen vastag kabátban van. Hisz az elég strapabíró. Vagy egy öltönyben van. És nem a kézre fogna rá hanem a ruhára pl a gallérra.
Így is tudnak dobast csinálni? Esetleg egy folytás technikát? Át tudnának álni ruhára, ruhadobásra ha akarnának? Ki tudnák ezeket vitelezni így a dobást vagy folytást?
Azt sajnálom hogy több válasz nem érkezik
Csak azért mert érdekel minél több vélemény
Én judozok, tehát általában a gi mellett érvelek. Igaz, valamelyik válaszoló az első között nagyon találóan megjegyezte, hogy a birkózó felöltözve is földhöz vág akárkit és ezzel is teljesen egyetértek.
A gi mellett két dolog szól. Az egyik az "utcai" küzdelem védekező része. Mit értek ez alatt? Rajtad is van ruha általában, és ha neked szokatlan, hogy galléron ragadnak, vagy a kezed nem csuklónál fogják meg, hanem mondjuk a könyöködnél a kabátot, akkor máris előáll egy "mostmegmiatökömvan???" helyzet.
A másik az éghajlatunk. Mindenki csak nyáron akar bunyózni? Ősztől tavaszig azért elég gyakori, hogy legyen rajtad valami jól fogható anyag, kabát, zakó, pulóver, vastagabb ing, mellény... Ez a 12 hónapból jelent 9-et, ha szeptembert és májust még pólós időnek tekintem, akkor is az év nagy részében ruhában vagy. Ez részint akadályoz téged (főleg ha a birkózómezhez, vagy a rashguardhoz vagy csak szokva), másfelől neked is felkínálja a szokásos fogási pontokat. Lehet, hogy nem 1000 g/négyzetméter egy pulcsi anyaga, de azért elég jól rá lehet fogni.
Harmadszor meg - ahogy ezt már írták - a legtöbb dobásnak van gi és nogi verziója. Egy hajtókafogásból simán lehet nyak mögé csúszó alkar, a kabátujjból csukló. Ha egyszer tényleg meg kell védened magad, akkor nem azon fog múlni, hogy edzésen általában hova fogsz...
Ha meg sportágként választod, akkor meg úgyis olyanokkal fogsz küzdeni, akik úgy vannak öltözve, mint te. Birkózók birkózódresszben, cselgáncsozók gi-ben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!