Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Melyek a legfontosabb judo...

Aikiboxer kérdése:

Melyek a legfontosabb judo dobások, amelyeket utcán (gí és fogás) nélkül is végre lehet hajtani?

Figyelt kérdés
Azaz ha valaki csak keresztedzi a judót, miket tanuljon meg? Csípő, nyakfogásos csípő, válldobás, o soto gari, kis- és nagybelső? És még?

2015. nov. 20. 06:36
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Itt az lesz a probléma, hogy a jelenlegi judo legfontosabb dobásai nem feltétlenül passzolnak egy nogi utcai harchoz. mert ugye a sportjudóban van gí fogás, viszont lábat nem foghatsz, csak földharcban.

Tök alap szerintem pl egy Harai goshi, mert ezt gyakorlatilag egy alab összekapaszkodásból lehet indítani. Aztán ott van a válldobás, seoi nage, én ennek a térdelő, (morote) verzióját favorizálom. Más kérdés, hogy betonon milyen lehet térdre vágni magad :D nem próbáltam még... Tai otoshi is szerintem tök jól eladható nogiben. Ezeket a technikákat pl magasabb embereken érdemes próbálgatni.

Mivel én elég magas vagyok, nem annyira szeretem a fenti dobásokat, mert nehezebb a súlypontot a másik alá vinnem. ráadásul hátat fordítani sem túl jó dolog, főleg utcai harcban. szerintem sokkal jobb gáncsolni. Az a tapasztalatom, hogy egy overhook ouchi gari általában bejön, de egy kouchival kombinálva szinte védhetetlen. fontos gáncs még az osoto gari. ezt a hármat elég jól lehet variálni.

szóval szerintem sokkal fontosabb, hogy ne elszigetelt dobásokat tanuljon az ember, hanem legyen egy rendszer abban, hogyan dobsz. Nekem az egyik az, hogy overhookból indulok egy ouchira. ha nem jön össze, váltok kouchira, vagy osotora. Ha az osoto sem sikerül, akkor ott van egy harai goshi.

2015. nov. 20. 12:02
 2/5 anonim ***** válasza:

Igazából, ha jó zakó van az ellenfelen, akkor bármelyik :).

Sajnos a judo pont azokat az elemeket hagyja el évről évre a szabályrendszeréből, ami az utcán hasznosítható lenne. A különböző lábdelszedési technikák például hatékonyak voltak, de nem igazán tanítják már sehol. Szerintem ha időd engedi nézz le egy ju jitsu edzésre, azt hiszen azaz amit te keresel:).

2015. nov. 20. 14:57
 3/5 anonim ***** válasza:
Én birkózásból indulok ki, ezek alapján a csípődobás különböző fajtái, talán néhány gáncs, cselgáncsban nem szerepelő szaltó, suplex, fejlezárás (front headlock) és ami a legjellemzőbb és leghatékonyabb, bár sajnos hiányzik a judóból az a közvetlen lábra támadás (leg takedown).
2015. nov. 20. 17:48
 4/5 A kérdező kommentje:
Igazából már nem kezdenék el megint judózni 41 évesen, de még szeretnék ide keresztedzeni, mert hasznos. Csak kérdés, hogy hogyan, mennyit érdemes.
2015. nov. 21. 16:58
 5/5 anonim ***** válasza:

Én 36 évesen kezdtem judozni. A versenyszabályok tényleg nem feltétlenül kedveznek ezeknek a technikáknak.

Esni viszont megtanulsz! :)

(Brazil) jiu jitsut viszont a dobásokért nem ajánlanám - egyszerűen nem abból élnek, guardba ülni meg vicces lenne utcai harcban... :)

2015. dec. 1. 10:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!