Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Szeretnék ezdeni de nemtudom...

Szeretnék ezdeni de nemtudom hogy káros e a testemre az az edzésterv amit kitaláltam. Megnéznétek?

Figyelt kérdés

Na szóval. Arra gondoltam hogy eleinte egy kicsit könnyebben indítok. Kétnaponta 50felülés, 50fekvőtámasz, 50gugolás, 30hasprés, 40törzsemelés, 10-15 perc futás. Majd ha már kezdek hozzászokni akkor megemelném ezeket. Naponta csinálnék

100felülés, 100felvőtámas, 100gugolás, 40 hasprés, 80törzsemelés + a sulimban napi testnevelésóra van és minden óra végén( heti 3x pedig egész órán) a konditeremben edzenék.(felülés,húzóckodás,fekvenyomás,lábazás meg még sok minden más)

Az lenne akérdésem hogy egy ilyen edzésterv mennyire megerőltető egy 15 éves fiunak?

Valamint szeretnék véleményeket kérni. Mit gondoltok mennyire lesz hatásos ha a fizikai erőllétet szeretném erősíteni?

Előre is köszönöm a válaszokat.

2015. dec. 25. 08:45
 1/6 Cortez70 ***** válasza:
Mi a cèl? Mert állóképesség fejlesztésére jó így,,de ha az izomnövelés is cél akkor nagyobb terhelés kell. Tehát nem az ismétlésszámokat kell növelni, hanem a gyakorlatot kell nehezíteni. Ja, és kell pihenő nap is.
2015. dec. 25. 08:49
 2/6 A kérdező kommentje:

A célom főképp az erősödés. Nem akarok olyan kigyúrt álat lenni viszont azt nem bánnám ha láccódna is kicsit hogy mennyit dolgoztam. A pihenőnapot tudom hogy kell mert különben sérülés lehet a vége.

Az jókelle hogy kétnaponta csinálnám ezeket? Es egy-egy napot mindig kihagyok két ilyen edzés kőzött?(csak ugye nekem ott a suliban a tesióra ahol muszáj dolgozni ha a konditeremben vagyunk vagy akárhol. Ez nem számítana ha épp a pihenőnapra esik?)

2015. dec. 25. 08:58
 3/6 Cortez70 ***** válasza:
Erősödni is akkor tudsz ha növeled az ellenàllàst. Amibe már 30-at is tudsz nyomni azzal csak az àllóképességet fokozod. Vagy plusz súllyal kell végezned a gyakorlatokat vagy nehezítve. Pl egy lábas guggolás. Amibe nem megy csak 10-15. 3 sorozat minden gyakorlatból. Heti 3 teljes testes edzés elèg. Főleg ha edzel máshol is.
2015. dec. 25. 09:06
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm
2015. dec. 25. 09:08
 5/6 aikiboxer ***** válasza:
Jobban tennéd, ha beszereznéd/letöltenéd a Fegyencedzés című könyvet és az alapján haladnál... Az rendesen felépít egy rendes testalkatot az alapoktól. Ezzel így amit fentebb írtál, nem jutsz messzire.
2015. dec. 25. 10:05
 6/6 anonim ***** válasza:

A kondi az jó. Pihenőnapokon meg elmész futni. Bemelegítésnek mehet a fekvőtámasz kondizás előtt. Törzsemelés mehet a kondiban is, súly nélkül meg ne guggolgass, mert nem erősödsz vele. Hasazás is mehet az edzőteremben.

Legyen így:

-Bemelegítés: Felvőtámasz (amennyit bírsz, de nem kell a végsőkig, maradjon erő a rendes edzésre is), karkörzések, törzskörzések, néhány nyújtás

-Edzés:

Láb:Guggolás súllyal

Derék:Törzsemelés vagy merevlábas felhúzás rúddal

Mell:Fekvenyomás

Váll:Mellről nyomás rúddal

Tricepsz:valamilyen tricepsz gyakorlat

Hát:Húzódzkodás vagy evezés

Has:Hasprés

Vádli:Vádliemelés állva

Bicepsz: Bicepszezés állva kétkezessel

Bicepsz, tricepsz nem muszáj, kapnak máshol is. 3x10 ismétlés gyakorlatonként. Tricepszre, vádlira, hasra lehet több ismétlés is, mint 10, de neked kell érezni. Tricepszezni például én nem szoktam nagy súllyal. Csak felrakok 30 kilót a csigás gépre és csinálok 3x15 letolást. Ha könnyen megy, akkor nehezítem. Mondjuk veszek 35 kilót, de mivel az nehezebb, ebbe 3x12 megy és ezt tornázom fel szép lassan 3x15-re. Ha könnyű a 3x15, akkor megint felrakok. Így kell növelgetni hétről hétre. Ez vonatkozik a többi gyakorlatra is. Mondjuk fekvenyomásnál, felhúzásnál, evezésnél a széria számot szoktam növelni. Először 3x10, utána 4x10 és 5x10. Amikor kimegy rendesen 5x10, akkor felrakok 2,5 kiló súlyt, esetleg 5 kilót. Hasra, vádlira mehet 3x20 ismétlés is, én így tapasztaltam. Vádlira a szakértők is magasabb ismétléseket mondanak. Hashoz vehetsz egy 5 kilós tárcsát, ha könnyen megy súly nélkül. Mondjuk én a hasat nem bontom szériákra, hanem egybe lenyomok mondjuk 100 felülést. De létezik még harangozás nevű gyakorlat is, ez jobb, mint a sima hasprés vagy a felülés. Keress rá. Ha már könnyű a sima hasprés, akkor mehet harangozás.

Ja a legfontosabb, hogy minden gyakorlat előtt külön csinálj 3 bemelegítő szériát kisebb súlyokkal. De lehet úgyis, hogy mondjuk, ha 50 kilóval nyomsz fekve, akkor 25 kilóval csinálsz 20-30 ismétlést egybe és utána jönnek a szériák. Ez elég hatásos program, ha rendesen csinálod pár hónapon belül sokkal erősebb leszel.

2015. dec. 25. 14:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!