Melyik Karate stílus a legjobb és a legveszélyesebb?
Ha lehet olyanok véleményét szeretném hallgatni akik értenek hozzá és nem olyanokét akik azzal jönnek, hogy a K1-ben nem látni Karatést meg hogy a Rocky filémben a Rocky mindenkit szétütött a box-tudásával és hasonlók, hanem akikben van tapasztalat. Akik csinálják és már harcoltak vele akár az utcán akár sokat sparringolnak más stílusokkal.
- Shotokan
- Shito-ryu
- Wado-ryu
- Goju-ryu
- Kyokushin
- Ashihara
Ez egyén és nem stílus függő.
A ringben comb ko lenne a vége szerintem.
Látom itt pár embernek nem egészen világos, hogy mit jelent az, ha stílusokra szakad szét egy harcművészet rendszer.
Először is vegyük a judót. Van ilyen-olyan judo? Nincs. Judo van. Ennyi. Talán a BJJ meg a Sambo vehetők judo alstílusnak, a BJJ például a koshen judóból alakult ki, de mára már inkább önálló rendszer.
Aikido. Van ezerféle aikido is persze, Yoshinkan, Iwama, Kobayashi, stb. stb. De mégis, van egy fedő szervezet, az Aikikai, és a legtöbb ez alá tagozódik be. Még a Kobayashi is, amely nem így csinálja hanem amúgy, a többiek vizsgáit nem ismeri el csak félig, de mégis Aikikai.
Na és akkor a karate. Hú itt aztán rengeteg ryu van... Shotokan, Wado stb stb. Mindegyik kb tök ugyanazt csinálja, csak az egyik neko ashi dachiban áll sokat, a másik meg kiba dachiban; a shotokan ilyet szeret ütni a shito meg olyat – egymás vizsgáit nem ismerik el, őrzik a saját kis belső világukat – és ez mire jó mégis? (?) Miért nincs EGY karate szervezet és EGY stílus? Nekem tényleg tök mindegy, csak a stílusok osztódással szaporodnak... Rendben az Oyama-féle karate szemléletváltás volt, de megnézed a stílust, valójában ez is karate, mint a többi. Csont ugyanazok a technikák, itt is kicsit más katák, más a harci taktika is, meg nem ütnek fejre – erre mondom, hogy nem indokolt az ezerfelé szakadás
Na de nekem mindegy, csak az is vicces amikor a karatésok egymást fikázzák, itt is, hogy a shotokan nem jó, de bezzeg az ashihara, az istenkirály...
Szerintem tök mindegy. Karate – karate.
Sajnos a K1 meg MMA azért rossz és a boxmeccseket is ide sorolom (mindig mennek ilyenek az EUROSPORT-on), szóval hogy el van baszva az egész.
Nézem-nézem. Unatkozom.
Aztán amikor elkezdi a 2 versenyző széttépni egymást elkezdek izgulni. Aztán jön a szájbatekert bíró és szétválassza őket. Komolyan... a legjobb résznél! A legizgibb résznél, amikor a versenyzőknek elegük lett az 1-2 ütést adok-kapokból és egymásnak mennének mint a bika. És aztán mi jön? Nézhetem elölről ezt a sakkjátszmát. Uncsi... ><
MMA:
Egyik ürge ráfekszik a másikra és azt kell nézni, hogy a földön egymást dugják. Aki kitalálta az is elmehet a piccsbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!