Melyik Karate stílus a legjobb és a legveszélyesebb?
Ha lehet olyanok véleményét szeretném hallgatni akik értenek hozzá és nem olyanokét akik azzal jönnek, hogy a K1-ben nem látni Karatést meg hogy a Rocky filémben a Rocky mindenkit szétütött a box-tudásával és hasonlók, hanem akikben van tapasztalat. Akik csinálják és már harcoltak vele akár az utcán akár sokat sparringolnak más stílusokkal.
- Shotokan
- Shito-ryu
- Wado-ryu
- Goju-ryu
- Kyokushin
- Ashihara
Ez nem szétszakadás, inkább a régi stílus továbbfejlesztése.
Shotokan: Tele van tömve formagyakorlatokkal.
Ashihara: Kevés van, a lényegre a harcra összpontosít.
Csak sajnos nem vagyok biztos a Karate-ban mert sehol se látok olyat ahol egy Karate-s reá,lis harcban tudna valamit. A K1-ben is olyanokat mellérúgnak... egyszerűen mintha nem tanultak volna meg rúgni. Vagyis az edzőteremben a levegőt rugdossák? De annak meg mi értelme lenne? Minek gyakorol valaki rúgást ha élesben nem óhajt megtanulni rúgni?
Miket hallani az Ashihara Karate-ról?
Milyen jókat? :D
"AKKORA különbség nincs, HOGY ez indokolja a szétszakadást."
No akkor, mitől karate a karate? Megtudnád fogalmazni? Mert csak azért? Az kevés. Ezzel az erővel a kenpo vagy kempo is lehetne az, hisz karate kenpo névben benne van a karate szó is. Vagy akár lehetne ju jitsu is karate vagy fordítva. Vagy esetleg földrajzi elhelyezkedés miatt karate a karate? :)
Karate stílusok közt nagyon nagy különbségek vannak. Attól függ, anno ki oktatta, az oktatott, hogyan adta tovább, mit vett ki, mit tett hozzá.
Van olyan stílus, ami látszólag merev, technikák jobban fókuszosak, van olyan, ahol a könnyed körkörös mozdulatok dominálnak, van olyan ahol nagyon feledzik a testüket, van olyan ahol inkább a fogások gyakoriak és még sorolhatnám tucatszám a példákat.
Nagyon sok kata, ráadásul ugyanazon a néven, megtalálható szinte mindegyik stílusban. Keress rá például a sanchin katára. Ha rendesen, okosan szemléled, megfogod látni bennük azt, mi jellemzi azt a stílust. Sanchin mindennek az alapja, de mégis más.
Ashihara meg nem karate számomra, az csak karate gi-s adok kapok.
K1-et egy olyan ember találta ki, aki legelösszőr kyokushin tanult, magától Oyamától.
Nem a neve a fontos meg hogy ki találta ki meg ezek.
A lényeg a használhatósága éles helyzetben.
De én még életemben nem láttam olyat videón ahol a Karate-s elvert volna valakit. Ellenben a Muay Thai-ossal, a Boxolóval vagy a Savate-ssal.
Egyszerűen mindig érdekes módon a fekete öves mesterek kapnak az arcukba akkorát hogy ledermednek utána. Aztán a bíró odamegy, hogy:
- Jól vagy haver?
Míg egy Boxoló ha a pofájába kap egyet nem áll meg és fagy le. Úgyhogy a szememben a Karate most eléggé megy a lejtőn lefelé.
Az a sablon okés hogy:
- A karate nem támadásra való de ezek alapján még védelemre se nagyon.
https://www.youtube.com/watch?v=5Iw08DhVumw
https://www.youtube.com/watch?v=rNxaNAm_fWQ
https://www.youtube.com/watch?v=2fMRRiBCSJA
Ez külön figyelmet érdemel, a csávó csak hadonászik meg a pofáját fogja. :D
https://www.youtube.com/watch?v=ehOrQJ27_l4
És még azt se mondhatnám, hogy csak 1-1 vesztes harcot láttam és 1-2 videó befolyásol. Nem. Nem. Annyit láttam mint az állat. De a Kung-Fu se áll valami fényesen a Box, Muay Thai, Kickbox, Savate ellen.
Én már azon a szinten vagyok, hogy azt mondom hogy se a Karate se a Kung-Fu nem áll olyan szinten a többi harcművészethez hogy létjogosultsága legyen. Mégis több ezer ember csinálja, holott ha csak kicsit is kutakodik még a tapasztalatlan kezdő is a neten belátja, hogy szar a rendszer. Ennek ellenére nem tudom, hogy a fekete öves Karatésok, hogy nem jöttek rá 10 év alatt se, hogy az egész egy BULLSHIT.
"Elvileg így van, de ki tudja éles helyzetben az utcán is hatásos-e az "Utcai Karate" mondjuk egy több éve Boxoló támadó ellen azt ki tudja..."
Akkor erre vonatkozóan érdekelne az Ashihara ha ilyen helyzet állna elő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!