Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Van olyan jóga-ágazat, ami...

Van olyan jóga-ágazat, ami tisztán egy mozgásforma, spirituális-ezoterikus hablaty nélkül?

Figyelt kérdés
Gondolkodom, hogy elkezdek jógázni, de szívesen kihagynám a spirituális részét, csak a sport/mozgás részére koncentrálnék. Létezik ilyen?
2015. ápr. 2. 13:40
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

"A jóga (szanszkrit: योग) a keleti bölcselet egy formája" Idézet a wikiből, de lehetne bárhonnan. Aki a hablaty nélkül tanítja az a lényegét veszejti el.

Ettől függetlenül biztos vannak akik a testi részre fordítanak nagyobb figyelmet. Másrészt meg nem térít senki, ami érdekel megtanulod, ami nem azt elereszted a füled mellett. Ha meg ragad rád valami nem feltétlen leszel tőle hosszú hajú csontsovány jógi.. vagy bármilyen amitől félsz.. nem tudom miért baj neked a spiritualitás, de semmi bajod nem lesz belőle.

2015. ápr. 2. 14:55
 2/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ.

Elég materialista világnézettel rendelkezem, ugyanakkor nem vitatom a jóga nagyszerűségét. Ha megtanítanák uralni a testemet és "befelé figyelni", az tök jó lenne. De nem tudnék (agyban) ellazulni, ha közben mindenféle hókuszpókuszokkal bombáznának, amikben nem hiszek. Gondoltam, biztos vannak mások is, akik hasonlóan gondolkodnak.

2015. ápr. 2. 15:04
 3/11 anonim ***** válasza:

Sokat jártam egy időben ezoterikus körökben és ott is különböző emberek vannak. Van aki szentül hiszi, hogy ő tudja a tutit és kissé erőszakos és van aki azt mondja, hogy ő elmondja, Te meg majd megjegyzed/megtartod szokásnak, stb. amit gondolsz. Utóbbi típusú tanárt kellene keresned.

Amúgy meg nagyon sok ismeretet kaphatsz, sokféle embert ismerhetsz meg, színesebb lesz általuk a világ.

2015. ápr. 2. 15:19
 4/11 anonim ***** válasza:

Szerintem ha a gyakorlatokat csinálod az már azotéria.

De egy materialista vallású embert ez tulajdonképpen miért zavar?

2015. ápr. 2. 16:35
 5/11 A kérdező kommentje:

Azért zavar, amiért egy ateista sem megy a paphoz tanácsot kérni a lelki bajára, hanem ha már muszáj, akkor pszichológushoz/barátokhoz fordul. Egy ateistának a vallásos "Isten így akarta" szöveg egyszerűen nem nyújt vigaszt, mert számára ez üres frázis, és nem ad gyakorlati tanácsot a továbblépéshez, sőt méltán bosszanthatja, hogy elbagatellizálják a fájdalmát. (Mielőtt nekem estek, semmi bajom a vallással, egy istenhívő embernek lehet ez tökéletes támasz a nehéz időkben.)

Én így vagyok az ezotériával. Nyilván mindenki életében szerepel a spiritualitás, de nekem megvan a magam "hitvilága", és nem szeretem az előre megrágott dolgokat, sőt (sajnos) fel tudom húzni magam rajta, ha le akarják erőltetni a torkomon.

Jóóóó, tudom, az önkontroll első lépcsőfoka, hogy nem rohanok ki visítva a teremből a csakrák emlegetésére. :) :)

Én a jógától annyit szeretnék, hogy hajlékonyabb, kontrolláltabb, egészségesebb legyek, és jó lenne, ha egy hozzáértő meg tudna tanítani, hogy a gyakorlatokat hogyan kell helyesen végrehajtani. Nyilván youtube-ról is tudnék puskázni, de egy rosszul végrehajtott gyakorlat sérülésekhez is vezethet.

2015. ápr. 2. 17:26
 6/11 anonim ***** válasza:

Persze, youtube-ról értelmetlen jógát tanulni.

De a jóga eleve úgy lett megalkotva, hogy tisztelgés/ima földön túli hatalmakhoz. Nem lehet úgy jógázni, hogy az ne lenne ezotéria, legalábbis én így tudom.

De szerintem ha ezt a fajta gyakorlatot szeretnéd végezni, menj el egy oktatóhoz és ennyi. Hogy az adott oktató stílusa bejön-e az úgyis élesben dől el.

2015. ápr. 2. 17:36
 7/11 A kérdező kommentje:

A capoeira meg eredetileg arra való volt, hogy lerúgják egymás fejét, mégis ritkán teszik ezt meg manapság. :)

A futáshoz meg nem árt egy oroszlán, hogy igazán át tudd élni a lényeget. :)

De jó, felfogtam, értem, mire célzol. Csak reménykedtem, hogy hátha van az én szájam íze szerint való jóga is.

2015. ápr. 2. 18:01
 8/11 anonim ***** válasza:

Biztos van! :)

Én kivagyok azon, hogy a capoeirát csak táncként oktatják.. hatalmas mozgás lenne amúgy, van ismerősöm aki verekedett jó capoeirásokkal, lerúgták /pedig haverom erős/. Így kéne mindenhol :)

2015. ápr. 2. 18:12
 9/11 anonim ***** válasza:
megnézed a jóga edzőt és ha testalkatban,testzsírban közelebb van a fitnesz modellhez,vagy egy tornász fazonhoz,mint egy kipárnázott családanyához,akkor meg is van az embered,kb ennyi.
2015. ápr. 2. 22:21
 10/11 anonim ***** válasza:

lemaradt az ágazat-

power jóga,bikram jóga.

2015. ápr. 2. 22:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!