Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Aerob és kardio edzést lehet...

Aerob és kardio edzést lehet kombinálni?

Figyelt kérdés

Már augusztus óta aerob edzést végzek futópadon heti 5x 1 órát. Most meg egyre több helyen olvasom azt h kardio edzés hatékonyabb fogyásra. Arra gondoltam h heti 3x végeznék aerob edzést és heti 2x pedig kardio edzést. Szerintetek ez így megoldható probléma nélkül vagy válasszak inkább az egyik közül?

Igazából nem vagyok kövér, csak van 1-2kg felesleg rajtam és azért tornázom, meg persze megszeretném előzni h még több felesleg legyen rajtam (étrendet betartom, de itt most nem is az a kérdés...)

21/L

2014. dec. 15. 11:12
 1/2 anonim ***** válasza:
a közhiedelemmel ellentétben nincs olyan, hogy aerob edzés, pusztán aerob tartományú mozgásról beszélhetünk... az alacsony intenzitású kardio edzés = aerob tartományú testmozgás.
2014. dec. 15. 13:37
 2/2 anonim ***** válasza:

Hogyha csak a 'kardio-' szót nézed, az azt jelenti, hogy 'szívvel kapcsolatos'. Az intenzívebb edzés az jobban megterheli a szívet, ezért ezt szokták inkább kardio edzésnek hívni. Például a sprintfutást. Az 'aerob' szó az meg a levegővel kapcsolatos ('air'). 'aerob', mert folyamatosan szükség van intenzív ki és belégzésre. 'aerob' edzésnek azt szokták hívni, amikor sokáig csinálod ezt, tehát például a hosszútávú enyhén lihegős futást. Logikus, hogy egy ilyet azt tudsz csinálni akár pár óráig is folyamatosan, ellentétben például sprintfutással, vagy gyorsabb futással, amit nem tudsz sokáig folyamatosan csinálni, mert összeesnél a szívedre nehezedő megterheléstől.

Mivel a kardio edzés jobban megterheli a szívet, ezért olyankor érdemes csinálni, amikor magasabb szintre szeretne lépni az ember, teszem azt például gyorsabban szeretne lefutni 15 kilométert, mint előtte.

Tehát mindegyik fontos. Fogyáshoz inkább az aerob tartományos hosszútávú futás jó. Azért, mert folyamatosan olyan terhelést adsz, ami a fogyásodhoz, zsírégetéshez kell. Ezt kardio edzéssel nem tudnád elérni hatékonyan, mert kinyírja a szíved, plusz nagyon gyorsan felemészti a szénhidrát-tartalékaidat is. Ha nincsen hozzászokva a szervezeted a gyors futáshoz és lassú az anyagcseréd, akkor anyagcserezavarokat is okozhat. Például futás közben rád jön a t*jhatnék (ugyanis lokálisan, az edzés idejére is gyorsul az anyagcseréd).

Tehát amit csinálsz az egész jó szerintem, de én futkároznék a helyedben néha szabadban is. Az is segít minimális mértékben, hogy változik alattad a terep. Egy futópad ezt számodra nem biztosítja. Kardio edzést azt lehet például váltófutásokkal csinálnod. És néha erősítő edzéseket is kellene végezned. Bemelegítéssel és levezetéssel egybekötött kondizás, lépcsőzések (amibe a lépcsőn felszökdelés is beletartozik), stb..

2014. dec. 15. 14:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!