Milyen küzdősportot ajánlotok kondi mellé?
Mintha picit ideges lennél. Előre jelezném (csak azért, hogy nehogy bajod essen), a sok erőlködés aranyér kialakulásához vezethet.
És hogy a témához is hozzászóljak picit. Te még NEM voltál mester edzésen. Ebben biztos vagyok. (Szerintem mondjuk a Wing Tsun-t sem próbáltad ki, de ez csak tipp). Írtam az előbb, hogy nem 1-2 óra alatt jön az eredmény. Nagyon sok gyakorlás kell hozzá. A beállást szép, hogy felhozod, de ennél jóval összetettebb, és nem csak abból áll. És nem fogsz mindent látni youtube-ra feltett videókból. Nem kötelesek mindent felrakni, és nem is fognak.
Én kipróbáltam a wing tsun-t. Láttam szemináriumon, a Mádayt is, és magát a Leung Ting félistent is. Iszonyatosan szánalmas és kritikán aluli edzések és szemináriumok ezek. Sparring nincsen benne, még mester edzésen is csak iszonyatosan ritkán. Másrészt, Máday a wing tsun-t legelőször nem a Leung Ting-től tanulta, hanem Slavko Truntic-tól Szerbiában. Én is Szerbiában élek. Az itteni wt-sek, mindig megagyalták a Mádayt. Slavko tanított meg minden lényeges dolgot a Mádaynak, Leung Ting pedig csak igazából a mesterfokozatait adogatta sorba neki. Itt Szerbiában a kung-fu nagyon népszerű, és sokkal magasabb szinten oktatják itt, mint Magyarországon. Itt szinte bármilyen kung-fu irányzatot tanulhatsz (olyat is amiről nem is hallottál) és mindegyik jó! Itt például a boksz az nagyon gagyi, az itteni boksz edzések olyan mint a tesiórák + kis zsákolgatás (persze van 4-5 nagyobb klub ahol itt is jó, de a nagy többségében irtó gagyi). Magyarországon pedig a boksz majdnem minden stílust ver. Nem az a lényeg, hogy melyik küzdőrendszer a jobb, az oktatás a lényeg. A karate nálunk vacak, nagyon is.
Maga a wing tsun az nem rossz, ha jól van oktatva, de kell mellé valami másik stílust is űzni, hogy igazán hatékony legyen. Ellenben a Xing Yi, Hung Gar, Choy Lay Fut, Weng Chun (ne keverjük a Weng Chun-t a wing chunnal! Nem elírásról van szó! Sőt a weng chunnak nagyon minimális köze van a wing chunhoz, igazából csak a nevük hasonló. Mert teljesen más a kettő.), Pak Hok, önmagukban is megállják a helyüket.
Ha tényleg "zongorázni akarsz" (finom kezeket szeretnél), akkor a box alapú stílusokat felejtsd el - számtalanszor takargattam a lefeketedett végtagjaim és nem tudtam leírni két sort sem mert kiejtettem a tollat a kezemből a "felkeményítési időszakok" során :). Ráadásul; az ilyen-olyan boxolók keze lassacskán elcsúnyul (masszőrként ez is szempont?), a talpad folyamatosan tele lesz bőrkeményedésekkel (ollóval vágom)... stb :).
Az MMA nem sport, hanem egy vegyes szabályrendszer. Mint az álló-harcban a K1. A thai-osok is küzdhetnek pl. kickbox és thaibox szabályrendszerben (és még azokon belül is több variáns van).
KM & Defendo: a KM-hez kell az előképzettség (ha az megvan, akkor kifejezetten hasznos trükköket építhetsz be a boxodba). A Defendoban több figyelmet fordítanak az alapozásra, - szerintem - nyersebb és keményebb a KM-nél és a jellemzően nagymotoros mozgásai miatt hozzám közelebb is áll (de pl. ugyanúgy veretik a földet, mint thai edzésen, úgyhogy ez sem éppen kíméletes a kéz ízületeihez). Ahogy a KM-es csajokat figyelgettem, ott éppen ellehetsz az ökleid felkeményítése nélkül is...
Ha ennyire számít a megjelenésed (értsd: a kezed / végtagjaid kinézete... stb.) akkor a lágyabb stílusok között keresgélj.
Nagyon köszönöm mindenkinek a válaszokat, érdekes kis vita kerekedett ki a kérdésemből. :D
Úgy érzem, nem a Wing Tsun lesz a választottam, ahogy a véleményeket olvastam. Sokkal inkább vonz a kick box, és a defendo, ahol keményen kell küzdeni, és ér is valamit az edzés. Olyat, amire azt mondják: Ez igen, ez a gyerek kitartó! Viszont a kezeim miatt szerintem még várok vele, amíg levizsgázom. Nem hátrány, ha nem töröm el az ujjaimat, de nem az a célom, hogy a hajam szála se görbüljön. Pont ellenkezőleg! Szeretnék megedződni, de a masszázs tanárom kinyírna, ha azért nem tudnék aktívan részt venni az órákon, mert szétveretem magam önként, és dalolva. :D
Megfontolom a tanácsokat, és még egyszer köszönöm!
Válaszd nyugodtan a kung fu-t. Hatásos, tapasztalatból mondom!!!
#USBORNE
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!