Szerintetek melyik jobb küzdősportnak, ha mondjuk megtámadnak az utcán?
Morihei mestere az "utolsó szamuráj", Sokaku Takeda volt, úgyhogy amit Morihei tanult és a háború előtt tanított, az echte szamuráj harcművészet volt. Maga Morihei is tökéletesen jó kardforgató volt, saját stílust is alapított; azt pedig mindenki tudja róla, hogy kiválóan bánt a lándzsával és hogy harctereken harcolt. De erről nem érdemes túl sokat vitatkozni, ugyanis az összes aikidós tudja, hogy az aikidót mély kapcsolat fűzi a kardhoz és általában a fegyverekhez, és az összes technika ehhez kötődik. Ikkyo, shiho-nage stb. -- nem tudsz mondani olyan technikát, amelynek az értelme nem a kardot fogó kéz blokkolása, vagy ellenkezőleg, a blokkolt kardfogó kéz kiszabadítása.
Ez már csak azért is így van, mivel éles harcban csak a hülye fog csuklót szorongatni, ütést elkapni stb. Egy bokszoló vagy judós úgy bontja ezeket a fogásokat mint a szél. Ha nem így lenne, az UFC stb harcok tele lennének kézfogó technikákkal, de ilyet csak elvétve látni. Biomechanikailag azért, mert az aikido technikák 80%-a végrehajthatatlan, ha az uke behúzza a könyökét, márpedig ez természetes emberi reakció.
Nehéz elhinni amit írsz, hogy a judósokat kihajigálják az aikidósok a teremből (LOL). Magam is cross-trainingeltem judóval egy darabig, és rendszeresen edzettünk együtt judósokkal edzőtáborban, így van fogalmam arról, mire képes egy judós. Elég sokra.
Az meg, hogy a magyar aikido oktatás vacak lenne -- határozottan nincs így. A magyar szövetségek sajnálatos marakodása miatt rengeteg külföldi kapcsolata van a magyar aikidósoknak, van itt mindenféle rendszer és minden hónapban van 1-2 edzőtábor japán nagymesterek vezetésével. Van itt mindenféle aikido, puha, lágy, Kobayashi, Tamura, Yoshida stb. stb. és olyan szintű aikidokák vannak, mint Várszegi Rudolf, Gollo Michel, vagy a fiatalok közül Németh Feri barátom és még sokan mások, akik mind más stílusokban is képzettek vagy akár magas rangúak, mint például Rudi bácsi.
Én is külföldön edzek most, és nem tapasztalom, hogy az itteni aikido jobb lenne, mint az otthoni. Nem jobb, nem is rosszabb. Teljesen kizárt, hogy a francia aikido egy szemernyivel is jobb lenne, mint a magyar.
Az aikidót helyén kell kezelni, ennyi.
Morihei mestere nem volt szamuráj. Az, hogy a Daito-ryu ju-jutsu mellett tanult, yari-jutsut és kenjutsut az egy dolog.
A Daito-ryu technikái ami majdnem színtiszta Aikido (Moriehi nem hogy erről koppintotta a saját stílusát, de kishíján le is másolta), NEM kardtechnikákat egészít ki. Morihei, anno rendőrségnek is tartott közelharci képzést. Szerinted a világháború után a Japán rendőrség katanát használt? :D Hagyjuk ezt a kardos baromságot, mert egyszerűen nem így van, ahogy mondod.
"Ez már csak azért is így van, mivel éles harcban csak a hülye fog csuklót szorongatni, ütést elkapni stb. Egy bokszoló vagy judós úgy bontja ezeket a fogásokat mint a szél."
Tipikus buta aikidoka felfogás. Ki mondta azt, hogy el kell kapni az ütést? Levéded, ellépsz, ellentámadsz (lefogod/elkapod). Ez az alaptaktika ütés ellen. Ja ti nem randoriztatok aikido edzésen? Akkor persze, hogy nem megy. Akkor nincs miről beszélni. Ezért baf***ok a magyar aikidósok, ezért nem jutnak egyről a kettőre.
"Az meg, hogy a magyar aikido oktatás vacak lenne -- határozottan nincs így. A magyar szövetségek sajnálatos marakodása miatt rengeteg külföldi kapcsolata van a magyar aikidósoknak, van itt mindenféle rendszer és minden hónapban van 1-2 edzőtábor japán nagymesterek vezetésével. Van itt mindenféle aikido, puha, lágy, Kobayashi, Tamura, Yoshida stb. stb. és olyan szintű aikidokák vannak, mint Várszegi Rudolf, Gollo Michel, vagy a fiatalok közül Németh Feri barátom és még sokan mások, akik mind más stílusokban is képzettek vagy akár magas rangúak, mint például Rudi bácsi.
Én is külföldön edzek most, és nem tapasztalom, hogy az itteni aikido jobb lenne, mint az otthoni. Nem jobb, nem is rosszabb. Teljesen kizárt, hogy a francia aikido egy szemernyivel is jobb lenne, mint a magyar."
Még mielőtt kiköltöztem volna Franciába én is tanultam a Várszegi Ruditól, hát konkrétan lószart sem tud az ember. A Michel még tud is valamit mondjuk. Magyar aikidó nincs is, szinte senki nem tud ott semmit. Vannak a danok nekik, de minek. Egy jó magyar aikidóst ismerek, Jászberényben a Kárász Sanyit, az ő edzésein van randori és tud is tag.
És franciába képzeld sokkal jobban oktatják az aikidót. Ha tudnád, akkor Tamura Franciába élt, itt telepedett le, ő tette le a francia Budo alapjait. Lehet, hogy fáj a kis lelkivilágodnak, de itt jobban oktatják az aikidót. A francia aikido dojo-k többségében van randori, sőt sokszor van közös randori ju-jutsusokkal és judósokkal.
Magyarországon az összes keleti harcművészetet (aikido, karate, kung-fu...stb.) szarul oktatják. Hiába mennek oda szemináriumot tartani japán és kínai nagymesterek. Megetetik, megitatják a nagymestert, fényesre nyalják a seggét, a grandmaster mutat pár alaptechnikát, de amúgy a szeminárium nagy része katázással és egyéb levegőkékítéssel megy el. Miután a procedúrának vége, az adott magyar aikido/karate/kung-fu szövetség veri a mellét, hogy volt náluk japán/kínai nagymester ezzel bebiztosítják a hitelességüket (ami nem igaz, mert csak a marketingjüket, hogy legyen több tanulójuk, azért, hogy az amúgy igen szarul támogatott harcművészeti szövetségek ne szűnjenek meg), de az oktatás színvonala ugyanolyan fos marad, a mesterek és a diákok továbbra sem tudnak semmit.
Hát az ezt Te nem látod még mindig több, mint egy évtizedes küzdősport múlttal a hátad mögött, akkor csak sajnálni tudlak. Aki konyít valamit a harcművészetekhez, az nagyon is jól tudja, hogy M.o-on a harcművészeteket iszonyatosan szarul oktatják, kóklerek által vezetett edzéseken.
"Magyarországon az összes keleti harcművészetet (aikido, karate, kung-fu...stb.) szarul oktatják. Hiába mennek oda szemináriumot tartani japán és kínai nagymesterek. Megetetik, megitatják a nagymestert, fényesre nyalják a seggét, a grandmaster mutat pár alaptechnikát, de amúgy a szeminárium nagy része katázással és egyéb levegőkékítéssel megy el. Miután a procedúrának vége, az adott magyar aikido/karate/kung-fu szövetség veri a mellét, hogy volt náluk japán/kínai nagymester ezzel bebiztosítják a hitelességüket (ami nem igaz, mert csak a marketingjüket, hogy legyen több tanulójuk, azért, hogy az amúgy igen szarul támogatott harcművészeti szövetségek ne szűnjenek meg), de az oktatás színvonala ugyanolyan fos marad, a mesterek és a diákok továbbra sem tudnak semmit."
Haha! OTT A PONT! Ezt a pár mondatot, bizony minden olyasvalaki jegyezze meg, aki valamilyen távol-keleti csing-csung harcművészetet akar elkezdeni! Bezony, ez az igazság. Amúgy anno az Én aikido edzőm, pont a Kárász Sanyi volt. XD Ő bizony egy állat, nálunk is edzett 1 danos judoka, szét is kapta őt a Sanyi bá', mint foxi a lábtörlőt. A Magyar Aikido szövetség nem kedvelte a Sanyit, mert szerintük, túl durva edzéseket tartott. Nem tartott ő durva edzéseket, ugyanúgy tartott edzéseket, mint bárki más. De volt két különbség, nála volt randori + az atemiket ütőpajzsokon is gyakoroltuk. Ő az egyetlen aki normális edzéseket tartott. Anno Morihei edzésein is voltak randorik, nem véletlenül hívták O'sensei dojoját a Pokol dojojának. Morihei tanítványai is szétdobálták az ottani judokákat.
Én thai boxolok és bokszolok is. Thai box sparringkor térdeléskor gyakran van klincselés, ami azt jelenti, hogy két kézzel a körülöleljük az ellenfelet és úgy térdeljük bordán vagy hasba. Én már jöttem ki klincselésből, mikor az ellenfelem lefogta a vállamat és magára húzott, akko a kezeimmel szétbontottam a kezét, kifordultam oldalra, hogy mellé menjen a térdrúgása, majd előre léptem, kitettem az egyik kezemet, befogtam a nyakát, Irimi nage. Ennyi. Simán tudtam használni, és nem volt katana a kezembe, bokszkesztyű volt rajtam. :D
A tori-uke gyakorlatoknak is az a lényege, hogy megértsd a technikáknak a működési elvét, ezért "hagyja magát" az uke. A mozdulatok ezért szélesek és nagyon ívesek.
Élesben egy aikodo technika nem így működik:
https://www.youtube.com/watch?v=xAVP7F89cpU
Hanem így:
https://www.youtube.com/watch?v=x5WISI79l-g
https://www.youtube.com/watch?v=eujTaTY5a2w
https://www.youtube.com/watch?v=NinO0vGum38
Az aikido élesben ilyen "birkózósabb", ha randorizol sokat akkor a technikái működnek.
Kezdünk elmenni személyeskedős irányba, ami nem jó. Történetesen én több évig edzettem Sanyival és Michellel, 3. kyuig Michelnél vizsgáztam, és azt hiszem hozzám a Michel-féle szűk, hatékony aikido áll a legközelebb. Én is meg tudom csinálni az aikido technikák egy részét még bokszkesztyűben is, de NEM azért mert az aikido edzésen lett volna rendes randori, hanem azért mert bokszedzésen próbálgattam...
Történetileg teljesen érdektelenek az ilyen legendák, hogy melyik kung-fu, aikido, ju jutsu stb stílust milyen különleges alakulatnak stb. tanítják... Ez nem hatékonyság, hanem ismeretség alapján működik... még Japánban is szerintem... Japánban egyébként mindenki tanul judót es kendót úgy tudom a suliban, rengeteg a fekete öves judós, így nyilván máshogyan közelítenek a kérdéshez. És igen, a rendőrségi és főleg a katonai kiképzés főként fegyveres kiképzés, gumibot, tonfa, szurony ilyenek, bár nem vettem részt semmi ilyenben. De mondom, hogy hol mit tanítanak az teljesen irreleváns. (Ilyen alapon a kyokushinkai a legjobb katonai stílus, mert Furkó mester a desszantosoknak ezt tanította Szolnokon stb. -- nyilván jó is a kyo egy katonának, de az csak egy majdnem véletlen egybeesés, hogy Furkó mester karatékaként volt a sporttiszt. Ha wing tsunos lett volna, akkor a kommandósok wing tsunt tanultak volna. Ugyanez vonatkozik a katonai ju jutsura is -- jó ember, jó helyen.)
Szóval ott tartottunk, hogy történetileg még mindig az állig felfegyverzett szamurájok kiegészítő stílusa volt az aikido, jelenleg pedig azok tudják megcsinálni valamekkora eséllyel a technikáit, akik amúgy bokszolnak/thai boxolnak stb. mint ez előző hozzászóló is. Aki csak aikidózik, annak bajai lesznek éles küzdelemben 50 év aikido után is.
Ha már Franciaország: maga Tissier sensei beszélt egyszer arról, hogy kiállt egy kick-boxer ellen, és amaz laposra verte.
Morihei Ueshiba mestere hogyne lett volna szamuráj?
Hogyne...persze...kisfiam nem használtad Te azt egyszer sem, nem kell kamuzni. A karatéval egy probléma van, nem működik, ennyi. A technikái merevek és életszerűtlenek, a mozgása pedig kötött. A fekete öves karatésokat küzdősport múlt nélkül is könnyen meg lehet verni, nem egy ilyet láttam már. Pláne kyoban ahol nincs fejre ütés. És még mielőtt elkezdené valamelyik nagy okos írogatni, hogy "Csak versenyen tilos fejre ütni, amúgy pedig szoktuk gyakorolni", annak előre szólok, hogy azok a gyakorlások olyanok is, lószart sem érnek. Tízből tizenkétszer fejbe lehet ba.szkodni egy karatést, és nem tudja levédeni.
Kisfiam!!
4.dan fokozatnál tartok , gondolom tudod ez mit jelent.
Enged meg, hogy reagáljak, a becsmérlő írásodra, ami mögött, megbújik, egy kis tizenéves pubi, aki max pár hónapja csinál valami küzdősportot.
Mögöttem nem kis rutin van, nagyon rég kezdtem ezt a szép sportot,és messze jutottam el benne.
Európai, és világversenyek, és sok egyéb meghívásos jellegű verseny, amik az szabvány versenyrendszerekben nincsenek benne, pénzdíjazással.
Nálunk sparring partyknak hívják,gúnynevén az ilyeneket.
Komolyabban nem akarom leírni, hol mit értem el, mert nagyon könnyen kiderülne ki van e sorok mögött.
Nyugodt lehetsz az országban nem sok ilyen technikai tudású sportoló van, egyik harcművészklubban sem.
jah, és térjünk már vissza, az általad szépen felvezetett dologhoz, hogy egy kyo-st, te csak úgy legyűrsz pár fejütéssel!!
Tény és való, hogy főleg a kezdők nincsenek nagy rutinban a fejütések terén, de azt ne akard már bemagyarázni, hogy egy bizonyos edzési rutin után se menne ez senkinek.
Szerintem téged, még a fiatal korosztályos növendékek is lealáznának egy jobb kyo helyen, szóval tedd takarékra magad.
És még egy kicsit elidőzve itt.
Mivel elég messze jutottam e sportban/művészetben, volt időm gyakorolni, ráérezni a dolgok miértjére.Nem kell ide fejütés, hogy te eredményes legyél.Egy kiegyensúlyozott karatést a megfelelő technikai rutin birtokában, te soha a büdös életben nem fogsz legyőzni.
És ezt mivel támasztom alá?
Azzal a sok versennyel, ahol megfordultam.
és hidd el, nem kell fejütés, elég a rúgástechnika, győzni lehet azzal is.
nem egy thai-boxos, és boxoló ellen küzdöttem,ezeken a kevert stílusú versenyeken, és bizony a fejrúgást egyik sem szerette!
Hiába ütött, beleadott mindent, láttam a szemén, de nekem a ruganyosság és a technika volt mellettem, még engedtem is hogy eltaláljon, mikor is közelről egy yoko geri betalál halántékra vagy nyakszirtre, és a te általad felmagasztalt boxosok, remegve estek össze, fennakadt szemekkel.
Szóval nekem meg ez a véleményem a te nagyra becsült sportolóidról!
Az a baj, 78 %os, először írtam pár dolgot, magamból kiindulva, azért írtam, mert volt mögötte valós tatalom.
Az hogy mások mit csinálnak itt, mikor itt böngésznek a kérdések között, nem tartozik rám.
De ne legyél már te sem felháborodva, hogy egy taknyos kisgyerek, a semmiből,olyat ír, amit írt a válaszomra.
Azért reagáltam rá.
Elhinni nem kell semmit, én is így vagyok ezzel, csak azt hiszem amit látok, és bizony a kyokushin karatésok egy szint fölött nagyon is jól boldogulnak a fejrúgásokkal, fejütések nélkül.
De ez még mindig nem azt jelenti, hogy nem tudnék fejre ütni, csak a kisembernek válaszoltam az ő gondolatmenetét követve.
na további jó szócsatát, mert látom itt ez megy, nem is akartam közbeszólni, mert látom egész másról megy a diskurzus, csak reagálni szerettem volna a lütyő írására, ha már megtisztelt a válaszával.
A kérdés nem az, hogy xy kyokushinkai mester meg tudna-e verni z bokszolót, mert ez sok mindentől függ.
A kérdés az, hogy xy ugyanannyi idő alatt, ugyanakkora befektetéssel kyokushinkaijal vagy boksszal jutna-e messzebbre. Tehát ha mondjuk 20 éve bokszolnál kyokushinkai helyett, akkor milyen szintű harcos lenne belőled.
Történetesen nekem van fekete öves kyokushinkaios edzéstársam bokszon, amúgy nagyon kemény csávó, de bokszon saját bevallása szerint is rengeteget fejlődött. Egyszerűen más liga a kettő. Más az edzésmódszertan, a filozófia stb.
Aikiboxer!
K-1 a kedvenc versenyem.
Ott sok boxoló mérette már meg magát, némelyik 15-20 rutinnal a háta mögött.
És tudod ki verték meg őket a legdurvábban?
Ált azok, akik mögött több évtizedes kyokushin múlt volt.
De nem is verés volt az, hanem leiskolázás a javából!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!