Szerintetek melyik jobb küzdősportnak, ha mondjuk megtámadnak az utcán?
A krav maga csak egy zsidó marketing fogás, aminek reális önvédelmi értéke nincs!
Az aikido egy nagyon jó kiegészítő stílus, egy másik küzdősport/harcművészet mellé! Egymagában nem ad igazi harci tudást!
A taekwondoval semmi probléma nincs, azonban a taekwondo leginkább a rúgásokra orientálódott, azon belül is a fejrúgásokra, amikkel utcán egy farmernadrágban nem érdemes hősködni!
Ezek helyett a rendszerek helyett inkább ajánlom figyelmedbe a következőket: ökölvívás, thai box, savate, birkózás, judo, BJJ!
#USBORNE
Huszonpár éve kyokushin karatézom, sajnos munkám során sokszor kellett használnom, volt hogy a kollegák külön megkértek, ha már annyira értek hozzá, én rendezzem már le.
és bizony nagyon hatékony dolog az embernek egy ilyen tudás, ha tudja használni.
"Huszonpár éve kyokushin karatézom, sajnos munkám során sokszor kellett használnom, volt hogy a kollegák külön megkértek, ha már annyira értek hozzá, én rendezzem már le."
Hogyne...persze...kisfiam nem használtad Te azt egyszer sem, nem kell kamuzni. A karatéval egy probléma van, nem működik, ennyi. A technikái merevek és életszerűtlenek, a mozgása pedig kötött. A fekete öves karatésokat küzdősport múlt nélkül is könnyen meg lehet verni, nem egy ilyet láttam már. Pláne kyoban ahol nincs fejre ütés. És még mielőtt elkezdené valamelyik nagy okos írogatni, hogy "Csak versenyen tilos fejre ütni, amúgy pedig szoktuk gyakorolni", annak előre szólok, hogy azok a gyakorlások olyanok is, lószart sem érnek. Tízből tizenkétszer fejbe lehet ba.szkodni egy karatést, és nem tudja levédeni.
Kérdező! Karatét, kung-fut, ninujtsut és krav magát semmiképp ne tanulj, mert kamu az egész. Amiket Usborne kolléga felsorolt azok valamelyikét kezd el. A küzdősportok jobbak, mint a harcművészetek, mert tényleges tudást adnak. De van 3 küzdősport amit kerülj, az egyik a fent említett kyokushin karate, a másik a kick-box (ezt nagyon gagyin oktatják), a harmadik a brazil jiu-jitsu ( a BJJ egy igen hatékony sport, sokszor szoktam is itt ajánlani. Viszont a Te esetedben nem ajánlom. Azért nem, mert Te önvédelmet akarsz tanulni, a BJJ viszont erre nem alkalmas, pláne önmagában. Esetleg más stílus mellé jó pl.: ökölvívás + BJJ).
Az aikido jó önmagában önvédelemre, de ehhez igen sok idő kell! Addig pedig összevernek, ezért kell mellé valami mást csinálni, pl.: Savate + aikido. Ez egy jó kombó.
Csatlakozva az előttem szólókhoz, mindenképpen kell egy olyan stílus, amelyben puhakesztyűs/fogvédős kesztyűzés és zsákolás van, ezek pedig az usborne által is emlegetett box, savate, thai box és kick box.
(Nem tudom, hol láttatok gagyi kick-box edzést, akit én láttam az teljesen jó csávó volt, és saját maga is kő keményen edzett a bokszolókkal, szóval gondolom helye/edzője válogatja.)
Mellé meg a legjobb egy testharcos edzés, mivel a test-test elleni küzdelmet nagyon könnyű kiharcolni, és onnan kezdve a testharcosok nagy fölényben vannak. Az ilyenek a birkózás, judo, brazil jiu jitsu (BJJ), szambó.
Ezzel így nagyjából már laposra is versz bárkit. Ha szeretsz varázsolni, akkor érdemes az ökölharc _után_ lekukkantani egy aikido edzésre, de tudd, hogy ezek eredetileg fegyveres technikák kiegészítő elemei voltak (például lefogják a csuklódat, hogy ne tudd kihúzni a kardodat - de te mégis ki tudod húzni); önálló pusztakezes stílusként nem állják meg a helyüket 30 év gyakorlás után sem. (Én boksz mellett csinálom, és szerintem meg lehet csinálni az aikido technikák zömét élesben is, csak máshogy.)
"(Nem tudom, hol láttatok gagyi kick-box edzést, akit én láttam az teljesen jó csávó volt, és saját maga is kő keményen edzett a bokszolókkal, szóval gondolom helye/edzője válogatja.)"
Szinte mindenhol gagyi, maximum neked volt szerencséd látni egy jó edzést. Tudod kik a legjobb kick-boxolók? Akik kick-box mellett bokszolnak és/vagy thai boxolnak.
"Ha szeretsz varázsolni, akkor érdemes az ökölharc _után_ lekukkantani egy aikido edzésre, de tudd, hogy ezek eredetileg fegyveres technikák kiegészítő elemei voltak (például lefogják a csuklódat, hogy ne tudd kihúzni a kardodat - de te mégis ki tudod húzni); önálló pusztakezes stílusként nem állják meg a helyüket 30 év gyakorlás után sem. (Én boksz mellett csinálom, és szerintem meg lehet csinálni az aikido technikák zömét élesben is, csak máshogy.)"
Van egy 20 éve aikidózó haverom, az aikidón kívül soha semmilyen más küzdőstílust sem gyakorolt, én thai boxolok. Sparringoltunk már többször is, levédi a támadásaimat, utána rám fog, földhöz vág és megfeszíti a karomat. Judósokat és ju-jutsusokat is megp*csázott már randoriban Lehet használni önmagában is az aikidót, csak jó helyen kell tanulni, sokat kell gyakorolni és rendszeresen kell randorizni/sparringolni, hosszú folyamat, de el lehet jutni erre a szintre is. Én is aikidóztam anno 4 évig. Egyébként ez nem igaz, hogy az aikido kard mellé kiegészítő harcmodor! A daito-ryu ju-jutsuból lett kifejlesztve az aikido, a daito-ryuban pedig alig van fegyver használat, pusztakezes küzdelem nagyobb részt. Tény, hogy az alapító, Morihei maga is jó kardvívó (és lándzsavívó) volt, így biztos is, hogy van az aikidóban pár olyan technika ami kiegészítő technikaként funkcionál a kardvíváshoz. Na de, azt egyöntetűen kijelenteni, hogy maga az egész aikido, mint rendszer, kizárólag fegyveres harcmodor mellé kiegészítés, az azért butaság.
Az aikido technikák többségét karddal a kézben nem is lehet kivitelezni, maximum az ilyen Kotegashi-t és azok variációit. Abban igazat adok neked, hogy az aikido technikák többségét élesben kissé másképp kell csinálni, szűkebb mozdulatokkal kell kivitelezni.
az aikidot nem ismerem így erről nem nyilatkoznék, de jó páran kifejtették már az oldalon(és ez alatt a kérdés alatt is), hogy miért nem ajánlják.
a kravmaga néven valami összelopkodott szutykot fogsz tanulni ami semmit nem ér éles helyzetben, ha kifogsz egy normális edzőt akinek mondjuk jujitsu edzői képesítése van akkor ott tanulhatsz jó dolgokat mert valószínű tudja mit hogyan kell megtanítani úgy, hogy az működjön is csak ennyi erővel meg elmehetsz jujitsura is ami jóval kevesebbe kerül.
a taekwondo meg egy elsősorban rúgásokra épülő stílus ami nagyon nem szerencsés utcán ahol nem vagy lenyújtva, felszülős nadrág van rajtad, elcsúszol valamin és utána jól megtaposnak vagy csak egyszerűen nincs elég helyed rúgni.
ha utcán 1v1be akarsz f4sz összeméregetni akkor amit keresel az a box és a birkózás, ha pedig több ember ellen akarsz megtanulni védekezni akkor valamilyen állóharc mondjuk box és mellé valamilyen késharc pl escrima
"Nem butaság, csak ismerni kell az aikido történetét.
Tizenix éve aikidózom, rengeteg klubban megfordultam már, van képem a fekete öves aikidósok küzdelmi készségeiről. A legtöbb aikidóst egy középhaladó bokszoló egy sorozattal elküldi aludni. Akit nem, annak komoly küzdősport múltja van.
Egyébként ha rendesen ismered az aikido technikákat, akkor rájöhetsz, hogy 100%-uk fegyver mellett/ellen van kitalálva, ami logikus is, hiszen a szamurájok állig felfegyverkezve mentek még a fürdőbe is. A pusztakezes verekedés nagyon távol állt a japán szellemiségtől, ezért sincs ökölharc (csak atemi) a japán stílusokban. Én ezt úgy tanultam, hogy vallási okokból (az élet védelme miatt) igyekeztek minél kevesebb fájdalommal legyőzni az ellenfelet, ezért sem volt elterjedt az ökölharc, azaz egy ember fejének puszta kézzel történő szétverése. Az ökölharc csak a karatén keresztül jött be okinawáról."
Nos, ha tényleg ismernéd az aikido történetét, akkor igazán tudhatnád, hogy amikor Morihei megalapította az aikidót, akkor már szamurájok régen nem léteztek. Szóval a szamuráj az adott korban amikor élt, NEM használhatott aikido technikákat a csatában kardozás közben kiegészítésként. Másrészt Morihei szerinted az aikidót karddal a kézben tanította? Nem.
Ugyebár azt tudjuk, hogy az aikido a ju-jutsuból alakult ki, a fentebb válaszoló kolléga le is írta, hogy a Daito-ryu ju-jutsuból lett az aikido kifejlesztve. Na most, egyik ju-jutsu irányzat sem azért lett kifejlesztve, hogy a szamuráj pusztakezes technikákat is tudjon alkalmazni a kardforgatás közben. A ju-jutsu a kardvívástól (kenjutsu irányzatok...stb.) egy teljesen különálló dolog volt, az más kérdés, hogy a szamuráj a kardvívás és más fegyverek használata mellett tanult pusztakézzel is küzdeni, ez a kiképzésének a része volt.
Másrészt a másik nagy marhaság, hogy az ökölharc az Okinawaból a karatén keresztül került be Japánba. Egy fenéket, a ju-jutsuban mindig is volt ütéstechnika, ököllel, tenyérpárnával, kézéllel, könyökkel és alkarral + alacsony derékalatti rúgások. Erről vannak feljegyzések is amúgy. Anno régen volt egy japán harcművészeti stílus a Hakuda (ma már valószínűleg nem létező harcművészet), ez ilyen ütős/rúgós stílus volt. Ebből a stílusból származnak nagyobbrészt a legtöbb ütés- és rúgástechnika amik a ju-jutsu irányzatokban megtalálhatóak. Szóval a ju-jutsus pár száz évvel előbb ütött/rúgott még mielőtt a kung-fu átkerült volna Okinawába, hogy majd karate legyen belőle.
Egyébként pedig a karate összes ütés-és rúgástechnikája a kung-fuból és ju-jutsuból származik. Például a Wado-ryu karate az 30%-ban shotokan a maradék pedig ju-jutsu és kung-fu. Szerinted a karate Shuto Uchi (kézéllel való ütés) technikája honnan van? Ez ju-jutsuból van kérlek szépen. Szóval a ju-jutsuban nem karatés ütések vannak, hanem a karatéban vannak ju-jutsus és kung-fus ütések. Persze az ilyen hibrid-korcs-nyomorék modern irányzatú ju-jutsukban (pl: Kelemen-ryu, ami nem is ju-jutsu, hanem valami karate+judo kelkorcsosodás), a karatéból átvett ütések és rúgások látványosabban és gyakrabban kerülnek alkalmazásra.
Az aikido az működik magában is, ha jó helyen tanítják, az hogy Te tizenakárhány éveket aikidózgatták különböző szar helyeken, az nem azt jelenti, hogy maga az Aikido, mint harcművészet a rossz és működésképtelen. Én Franciában Hakko-ryu ju-jutsut tanulok 10 éve, járnak át hozzánk aikidósok és judósok randorizni, egyáltalán nem bénák az aikidósok, ezzel szemben a judósokat (legyen akármilyen bajnok), szanaszét dobáljuk őket (az aikidósok is).
Az aikidót megtanulni sok idő és nem is könnyű, de aki JÓ helyen tanul, JÓ mestertől akkor egy idő után igenis hatékony lesz. 10-15 évnyi aikido az már használható önvédelemre, 20 évnyi karate ezzel szemben lófasz, 20 évnyi wing tsun pláne lófasz. Ettől függetlenül szerintem is érdemes, az aikido mellé valami ütő/rúgó stílust űzni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!