BJJ! Valaki aki jártas ebben a témában, leírná, hogy a egy BJJ edzésen miket csinálnak és, hogy miből áll, milyen ez a küzdősport, "mire jó"?
Majd aki jár ilyenre, az leírja, hogy milyen egy edzés, de mivel a BJJ a koshen judo leszármazottja, ezért gondolom, hogy hasonlíthat egy földharcos judo edzésre:
- bemelegítés
- technikák gyakorlása párosan
- szabad küzdelem rövid menetekben
- levezetés, erősítés.
A BJJ mint írtam a judo egy olyan iskolájának leszármazottja, amelyben főleg a földharcot gyakorolták, később kiegészítve további technikákkal, így gyakorlatilag egy földharcra optimalizált testharcos stílus. A BJJ-sek a földharc királyai: van benne állóharc is, de a céljuk a földrevitel és a földön az ellenfél feladásra kényszerítése (karfeszítéssel, fojtással stb.).
Mint sport irtó szuper (lehet, én csak judóztam kicsit) -- egyrészt iszonyúan jó mélyizmokat ad (hát-, nyakizom), másrészt egy intellektuális kihívás a technikák megtanulása és a test kontrollálása; harmadrészt pedig képzetlen ellenfél ellen a földharcosok simán győznek, márpedig elég kevés ember képzett földharcban. Iskolai birkózáshoz, de sportnak is, nagyon szuper.
Amire kevésbé alkalmas, mert mindjárt ezzel fognak jönni:
- több ellenfél ellen az utcán (mert ha lemész földre, a többiek megrugdosnak)
- a minap kiröhögött itt egy ju jutsus és "megkért" arra, hogy többet ne írjak ebbe a rovatba, mert dicsérni mertem a judót -- natehát ha egycsapássalölős szupergyilkosnindzsa szeretnél lenni, akkor nem ez a te stílusod. LOL*
* A birkózók, judósok, BJJ-sek izomerejüknek, technikájuknak és rutinjuknak köszönhetően sokkal-sokkal jobbak a valós harcban, mint a szupergyilkosnindzsa harcművészek, de persze ehhez tanulniuk kell egy kis bokszot is mellette. Megnézném azért, hogy mikor küld padlóra egy szupertitkos technikákkal operáló nindzsa egy edzett küzdősportolót...
Miket csinálunk? Gyakorlunk, sokat bunyózunk. Őszintén szólva, eléggé meg vagyok rökönyödve a kérdésen, hogy mire jó... ugyanarra, mint az olvasás, vagy a szobrászkodás, esetleg más sportok stb. arra, hogy elüsd az idődet egy olyan tevékenységgel, amit élvezel.
miért lehet szeretni a BJJ-t?
Hátmert az egyik legigazabb küzdőág. Működik. Pont.
a jitsu gyakorlása elég jót tesz a testnek. erősít, ahol kell, de jót tesz a hajlékonyságnak is. Lehet gyúrni mellette, de én inkább valami funkcionálisabb súlyzózással párosítom, de szívesebben edzek helyette. lehetek akármilyen erős, a jobb technika megver. Tapasztaltam. Jobban megéri a technikát csiszolni, mint az izmokat edzeni.
Jót tesz a kinézetnek. ( a gi égéseket leszámítva :D) szal ez elég intenzív edzés. én kb 3 kilót fogyok edzéseken, nyáron volt már 5 is. ilyen tempó mellett a tested optimálisra alakul. van olyan csapattársam, akinek már unokája van, meg kockás hasa. Másrészt meg idővel megkeményedsz. rengeteget tépik, csavarják a nyakad, meg a végtagjaidat.
A kemény edzés utáni jóleső érzés miatt. Hogy csináltál valamit.
A jó társaság miatt. BJJ-ben elég erős a csapatszellem. És a hangulat is kiváló mindig. Nálunk legalábbis. az is durva, hogy versenyeken, edzőtáborokban vadidegen emberekkel, a világ minden részéről milyen hamar összehoz a BJJ.
Versenyek miatt. egyre több verseny van itthon és a környező országokban. A verseny tökjó buli, összehoz a csapattal, meg mindenki mással, hatalmas élmény. És itt vannak övkategóriák, tehát nincs teljesíthetetlen kihívás. Ráadásul a versenyek igazán megdobják a fejlődésedet. Rájössz a gyenge pontjaidra, meg az erősségeidre.
Azért mert jól oktatják. Már akinek ez számit. Szerintem alapvetően itt létezik a gyakorlónak is felelőssége. Hogy kihez megy el edzeni. Az én mesterem brazil. Brazil bajnok volt ráadásul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!