Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » BJJ! Valaki aki jártas ebben...

BJJ! Valaki aki jártas ebben a témában, leírná, hogy a egy BJJ edzésen miket csinálnak és, hogy miből áll, milyen ez a küzdősport, "mire jó"?

Figyelt kérdés
Súlyzós edzés megfér mellette ? :)

2014. jan. 28. 13:56
 1/4 aikiboxer ***** válasza:
100%

Majd aki jár ilyenre, az leírja, hogy milyen egy edzés, de mivel a BJJ a koshen judo leszármazottja, ezért gondolom, hogy hasonlíthat egy földharcos judo edzésre:

- bemelegítés

- technikák gyakorlása párosan

- szabad küzdelem rövid menetekben

- levezetés, erősítés.

A BJJ mint írtam a judo egy olyan iskolájának leszármazottja, amelyben főleg a földharcot gyakorolták, később kiegészítve további technikákkal, így gyakorlatilag egy földharcra optimalizált testharcos stílus. A BJJ-sek a földharc királyai: van benne állóharc is, de a céljuk a földrevitel és a földön az ellenfél feladásra kényszerítése (karfeszítéssel, fojtással stb.).

Mint sport irtó szuper (lehet, én csak judóztam kicsit) -- egyrészt iszonyúan jó mélyizmokat ad (hát-, nyakizom), másrészt egy intellektuális kihívás a technikák megtanulása és a test kontrollálása; harmadrészt pedig képzetlen ellenfél ellen a földharcosok simán győznek, márpedig elég kevés ember képzett földharcban. Iskolai birkózáshoz, de sportnak is, nagyon szuper.

Amire kevésbé alkalmas, mert mindjárt ezzel fognak jönni:

- több ellenfél ellen az utcán (mert ha lemész földre, a többiek megrugdosnak)

- a minap kiröhögött itt egy ju jutsus és "megkért" arra, hogy többet ne írjak ebbe a rovatba, mert dicsérni mertem a judót -- natehát ha egycsapássalölős szupergyilkosnindzsa szeretnél lenni, akkor nem ez a te stílusod. LOL*

* A birkózók, judósok, BJJ-sek izomerejüknek, technikájuknak és rutinjuknak köszönhetően sokkal-sokkal jobbak a valós harcban, mint a szupergyilkosnindzsa harcművészek, de persze ehhez tanulniuk kell egy kis bokszot is mellette. Megnézném azért, hogy mikor küld padlóra egy szupertitkos technikákkal operáló nindzsa egy edzett küzdősportolót...

2014. jan. 28. 14:50
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszi. :) Szerinted a súlyzós edzés előnyt adhat ebben a sportban, lehet egyszerre űzni mindkettőt ?
2014. jan. 28. 14:57
 3/4 anonim ***** válasza:
Én birkózom, párszor lemegyek no-gi grappling edzésre, jó szokott lenni, egyet értek az előttem szólóval. Mondjuk földrevitelben gyengébbek jóval, nem tudnak annyi dobást ilyesmit mint a birkózók, de csak ajánlani tudom. Nyugodtan mehet mellette a súlyzós edzés, én is nyomom ;)
2014. jan. 28. 15:36
 4/4 anonim ***** válasza:

Miket csinálunk? Gyakorlunk, sokat bunyózunk. Őszintén szólva, eléggé meg vagyok rökönyödve a kérdésen, hogy mire jó... ugyanarra, mint az olvasás, vagy a szobrászkodás, esetleg más sportok stb. arra, hogy elüsd az idődet egy olyan tevékenységgel, amit élvezel.

miért lehet szeretni a BJJ-t?

Hátmert az egyik legigazabb küzdőág. Működik. Pont.

a jitsu gyakorlása elég jót tesz a testnek. erősít, ahol kell, de jót tesz a hajlékonyságnak is. Lehet gyúrni mellette, de én inkább valami funkcionálisabb súlyzózással párosítom, de szívesebben edzek helyette. lehetek akármilyen erős, a jobb technika megver. Tapasztaltam. Jobban megéri a technikát csiszolni, mint az izmokat edzeni.

Jót tesz a kinézetnek. ( a gi égéseket leszámítva :D) szal ez elég intenzív edzés. én kb 3 kilót fogyok edzéseken, nyáron volt már 5 is. ilyen tempó mellett a tested optimálisra alakul. van olyan csapattársam, akinek már unokája van, meg kockás hasa. Másrészt meg idővel megkeményedsz. rengeteget tépik, csavarják a nyakad, meg a végtagjaidat.

A kemény edzés utáni jóleső érzés miatt. Hogy csináltál valamit.

A jó társaság miatt. BJJ-ben elég erős a csapatszellem. És a hangulat is kiváló mindig. Nálunk legalábbis. az is durva, hogy versenyeken, edzőtáborokban vadidegen emberekkel, a világ minden részéről milyen hamar összehoz a BJJ.

Versenyek miatt. egyre több verseny van itthon és a környező országokban. A verseny tökjó buli, összehoz a csapattal, meg mindenki mással, hatalmas élmény. És itt vannak övkategóriák, tehát nincs teljesíthetetlen kihívás. Ráadásul a versenyek igazán megdobják a fejlődésedet. Rájössz a gyenge pontjaidra, meg az erősségeidre.

Azért mert jól oktatják. Már akinek ez számit. Szerintem alapvetően itt létezik a gyakorlónak is felelőssége. Hogy kihez megy el edzeni. Az én mesterem brazil. Brazil bajnok volt ráadásul.

2014. jan. 29. 11:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!