Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Mozgástól hízás? Többi lent.

Mozgástól hízás? Többi lent.

Figyelt kérdés
21 éves lány vagyok 160 cm és 51 kg. Eddig semmit nem mozogtam, még öt percet se futottam, semmit. Csak diétával 48 kg-ra sikerült lefogynom, mondanom sem kell eléggé megviselte a bőröm, ezért elhatároztam nekiállok sportolni. A futást és otthoni "súlyzózást" választottam, és eltelt két hét, hogy csinálom, de egyre többet mutat a mérleg és a centik se mennek lejjebb. Ennek van valami tudományos magyarázata. Nem hinném, hogy két hetes mocorgástól izmot építettem :D Segítsetek! Köszi És a diétát tartom, az évesben annyit változtattam, hogy több túrót eszek (fehérjét).

2014. jan. 21. 16:27
 1/6 anonim ***** válasza:

Egyrészt ennél lentebb már nem tudom, hova akarsz menni, másrészt a fogyás/gyarapodás az aktivitás mellett a táplálkozás függvénye főleg, harmadrészt szinte tökéletesen felesleges a mérlegre alapozni, meg a centikre. A saját szemünk által látott összkép kicsivel fontosabb, tehát a tükör jobb barátunk, mint a mérleg.

A diétád milyen/milyenvolt? Ezt a 3 kilót jó volna tudni, miből adtad le, de majdnem biztosan kijelenthetem, hogy felesleges volt.

Mellesleg ilyen ki kilós ugrálásokat én egy reggeli-esti mérlegelés különbségeként összehozok neked, az étellel-itallal, egyebekkel való variálással, mégsem jelentene az a többkilós különbség sem izmot, sem zsírt, hanem vizet, glikogént, tápcsatornatartalmat, stb.

2014. jan. 21. 16:35
 2/6 A kérdező kommentje:
Updatezek, illetve tartom a napi 1300 kalória keretet. lehet kilókban nem vagyok kövér, de puha hájacskákkal vagyok körbe bélelve, nem így képzeltem a soványságot 73 kilósan.
2014. jan. 21. 16:47
 3/6 anonim válasza:
Eloszor nekem is megugrott a tomegem, amitol kicsit megijedtem de ez teljesen normalis . Ha kitartoan folytatod akkor anelkul, hogy eszrevenned atalakul az egesz tested . :) En is parnasabb voltam az 170cm-hez es az 59 kg-mal es mai napig ugyanannyi vagyok, mint amivel elkezdtem de teljesen maskepp oszlik el rajtam es kezdi a parnak helyet atvenni az izom.
2014. jan. 21. 17:00
 4/6 anonim ***** válasza:

Update...meg 1300 kalória, majdnem akkora varázsmódszerek, mint a hat után nem evés, kb. annyit is érnek... Nem igazán veszik figyelembe az egyének közti különbségeket.

Makrotápanyagokból mennyit eszel? Fehérjéből mennyit? Szénhidrátból mennyit? Zsírból mennyit? Mennyiszer eszel egy nap? Mennyi rostot eszel egy nap? Mennyit sportolsz?

A tápanyagokat kell belőni a szálkásító diéta elveit követve, és nem arra koncentrálni, hogy mennyi kalóriát vittél be, mert az csak egy nagyon közelítő egység, és messze nem jó arra, hogy megtervezett diétát arra alapozzunk. Maximum, ha valaki extrém sokat vagy jóval kevesebbet eszik, mint kéne, akkor mondunk neki egy értéket, hogy nagyjából ahhoz kéne tartania magát, de pár kiló leadásához messze használhatatlan a kalóriaszámlálás, mégpedig azért, mert sem az edzéssel elégetett, de főleg 0-24 órás alapanyagcserédet nem fogod tudni mezei módszerekkel pontosan kiszámolni, soha. Ha valaki azon görcsöl, hogy minél lentebb vigye a kalóriát, akkor szépen lebontja az izmait, ami nem is néz ki jól, és nem is egészséges, természetesen a funkció is romlik, és hacsak nem ektomorf az illető, sima kalóriamegvonással nem fog eltűnni a maradék kicsi zsírpárna, maximum nagyon masszív éhezéssel, de akkor gondolom tudod, milyen lenne a végeredmény.

Merthogy a testedet a rajta lévő izom és zsír mennyisége határozza meg. Lehet, hogy most kicsi a súlyod, mert kevés rajtad az izom, és a zsír is, viszont az a minimális zsír, ami van, úgy tűnik, pont elrontja az összképet. Ha most erőltetve próbálod eltüntetni azt a kevés maradék zsírt, könnyen rosszabbul jöhetsz ki. Lentebb leírom, miért.

Szóval heti 3-4 aerob edzés kéne (a súlyzós is maradhat, de nem ám babasúlyokkal, több tízszeres ismétlésszámokkal, mert az nem ér semmit) és mindenekelőtt megtervezett diéta, kiszámolt tápanyagmennyiségekkel, ami a szálkásító diéta elveit követi. Viszont, ha nincs rajtad kellő izomtömeg, akkor nem éri meg leszálkásítani, mert abból is fog így is valamennyi fogyni és akkor nem lesz jó a végére az összkép. Tehát lehet előtte jobb volna súlyzózni (normális súlyokkal, és edzéstervvel), tömegnövelő étrenddel, és utána szálkásítani.

Vagy tarthatod továbbra is ezt a módszert, és várhatod, hogy hoz-e több hónap alatt változást, mivel ez egy elég köztes, és sokkal kevésbé hatékony útja a testformálásnak. Attól, hogy a másik válaszolónak bejött, még nem biztos, hogy neked is be fog, hacsak nincsenek nagyon hasonló adottságaitok, tehát erre ne alapozz.

2014. jan. 21. 17:17
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, azért várok még ha valakinek van tapasztalata. de az eddigiekből megfogadom, hogy a mozgást nem hagyom abba, nem a kalóriára próbálok figyelni, hanem a mértékre és, a minőségre. a mérleget meg kivágom az ablakon, csak idegeskedek rajta :)
2014. jan. 21. 17:49
 6/6 anonim ***** válasza:
Ha komolyabban érdekel az alakformálás, olvasd el a Sárga Kapszulát, elég jól összefoglalja az alapokat egész röviden.
2014. jan. 21. 17:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!