Te hogy kezdted a futást/kocogást?
nekem a gyúráshoz kellett kiegészítő sport, ami a szívet megdolgozza.
a futás lett választva, azóta nagyon megszerettem, nem távot futok hanem időre, de nem mindig van h csak kocogni megyek, a lényeg az intenzitás.
ne legyen két egyforma futóedzésed, mert ahogy a súlyzós edzés, ez is képes megdolgozni többféle izomrostot, és a szív és érrendszert is a pulzusfrekvencia tekintetében sokféleképpen megdolgozza.
a lényeg, a láb regenerálódik a leglassabban az emberi testen, ezért max heti 3 alkalom javasolt futásból, de nem egymást követő napon.!
hanem min egy nap de jó ha két nap pihi van közte és akkor lehet pl súlyzózást, vagy egyéb sportot, pl úszást végezni.
Megmondom őszintén, én 39 éves nő vagyok, és életem során nagyon keveset sportoltam, nem is vagyok sportos alkat, úgy értem nagyon merevek az ízületeim vagy izmaim nem tudom, de például valakinek simán megy hogy leül nagy terpeszben kinyújtott lábbal és előrehajol... hát nekem a terpeszben nyújtott lábbal ülés se megy. :(
Úszni nagyon szeretek, de elég költséges uszodabérletet venni, és rengeteg idő odajárni, leúszni, megszárítkozni, hazajönni. No mindegy. Kitaláltam, hogy bár izmos nem szándékozom lenni, de kicsit formálódni igen, némi zsírt leadni igen, és úgymond fittebb, kevésbé fáradékony lenni, az jó lenne. :)
Eddig futócipők voltak a sportcipőim (utcai viseletre) de nem a drága verzió, nike, adidasból ami akciós volt egy tizesért azt vettem és vittem, de kényelmes mindegyik. :D
Szóval még csak barátkozom a gondolattal hogy talán a kocogás (nem a gyors futás) az megfelelne heti 2-3 alkalommal hogy picit megmozgassam magam. :)
Poiu! Te nagyon kedves vagy. :)
Amúgy tény, hogy maximum 30-nak néznek, valahogy nagyon fiatalosra sikerültem. :D
A túlsúly hát... 170 cm magasságomhoz vagyok jelenleg 75 kg, tehát nem az a "hú de dagadt", de azért van rajtam némi felesleg. 65-70 kg közt lenne a kényelmes nekem. :)
Mondjuk ez a 35 fokos hőség nem éppen szabadtéri sportra való, maximum úszni (hűt a víz) vagy légkondis teremben sportolni.
Na elkezdtem futni. :)
Hétfőn este 20 percre mentem le, ebből először 10 perc futás, kis séta, kis futás, kis séta, és így hazáig. Bocsi, de mivel sosem sportoltam, így is elfáradtam nagyon, csöpögött az orromon a víz mire a liftbe beszálltam.
Végig zenét hallgattam és nagyon jólesett a kis mozgás.
Szerdán újra azt a távot futottam, de elég volt 15 perc és csak egyszer váltottam 1-2 perc sétára, aztán hazáig ismét futás. Kocogtam inkább, szép kényelmes tempóban, próbáltam kímélni a térdízületem, inkább olyan gördülve léptem a talpammal. Meg előtte 5 percig bemelegítettem ilyen-olyan mozgással. Nem is fájt a térdem másnap, csak a combizmom, de az nagyon! :D
De jólesett. Fogok még futni, csak a 2 naponkénti hajmosás tart vissza, ugyanis hátközépig érő hajam van, és fáradt vagyok arra hogy még azzal is kinlódjak, de izzadt fejjel nem maradhatok.... :)
Majd megszokom mit hogyan. :)
Én csak néhány hete kezdtem, szóval túl nagy tapasztalatom nincs. Sportolni szerettem mindig, önmagáért azonban utáltam futni. Nem is bírtam, minden bajom volt. Közben kiderült, hogy asztmás is vagyok, ez meg végképp elvette a kedvem. Aztán megszűnt a csapat, ahol kézilabdáztam és szépen rájöttem, hogy semmit nem sportolok, és ez így nem mehet tovább.
Úgyhogy fogtam magam, lementem a konditerembe, és senki nem volt rajtam kívül. Futógép... Mondom, miért ne? Elsőre 28 percet futottam, kb. 4.5 km/h-val! És szinte végig mosolyogtam! A szabadban 12 percet sem bírtam, legalább háromszor meg kellett állnom. Itt meg két félperces sétával 28 perc elsőre...
Azóta lejjebb vettem a sebességet, mert olvastam, hogy zsírégetés szempontjából a 30-40 perc feletti mozgás a legjobb, viszonylag alacsony pulzusszámon. Kb. 2 hét alatt elértem a 45 perces időt, amit már megállás nélkül meg tudok tenni. Cél az egy óra, utána elkezdem növelni a sebességet, hogy még hatékonyabb legyen az egész :)
Plusz én nagyon pörgős zenét hallgatok, ami nem az én stílusom, de itt nagyon bevált.
2oo5-ben futottam először egy haverom unszolására. Télen, farmergatyában, túracipőben és könnyű széldzsekiben (semmi futócuccom nem volt) mentünk le a Margit szigetre. Nagyon durva volt. Egy gyakorlott, edzésben lévő társaság várt, és hogy ne maradjak szégyenben, nekem is le kellett fussak két kört. Azt hittem, meghalok a végére. Másnap kb. járni nem tudtam, a gatya véresre dörzsöte acombomat, de egyből éreztem, hogy ez az én sportom. :)
Egy évvel később dupla félmaratont futottam a Ultrabalatonon egy 5 fős csapatban. Még volt pár félmaraton, majd a következő évben elkezdtem ultrákra menni. Amiknek a kulminációja egy elképesztően sikeres kétfős Ultrabalaton teljesítés is, ahol két nap fejenként több, mint 1oo km-t futottunk. Sajnos szerteágazó az érdeklődésem, hol úszni, hol kondizni van inkább kedvem, ezért nincsenek túlzottan jó eredményeim sehol, de nem is ebből élek. :)
Bemelegítést nem mindig csinálok, csak akkor melegítek, ha erős résztáv, vagy hosszú iramfutást csinálok. Ilyenkor lassú futással melegítek. Mivel a hosszú futások lassúk, szerintem értelmetlen melegíteni rájuk. Viszont nagyon fontos, hogy sokat, és megfelelően nyújtson az ember. Nekem nagy szerencsém, hogy lazák az tagjaim (fiatalabb koromba szertornáztam), de ennek ellenére nagyon komolyan veszem. Amikor komolyabban futottam (volt, hogy heti 1ookm felett), akkor a még létező Nike futóklubbok egyikébe jártam, ahol veterán exprofi atléták felügyelete mellett edzettek az olyan mazsolák, mint én.
Aztán persze feladtam ezt az intenzitást, de időről időre kitűzük magam elé kisebb versenyeket, amikre megtervezem a felkészülést, amit keményen végigcsinálok, aztán a verseny után el is megy a kedvem, olyankor visszatérek a gym-be fekvenyomni.
Hát én zenének múltkor Madonna best of-ját választottam, tegnap meg Pussycat dolls, de nem az a legjobb.
Amit első 2 alkalommal hallgattam az ez:
Compact Disco összes albuma. :D
Elindítom és jól érzem magam közben, mert alapban szeretem ezt a zenét.
Tegnap futottam negyedszerre, késő este 11-kor munka után, minden kihalt volt, csend, nyugalom. Szuper volt!
És a 15 perc már 18 perc lett, ennyi idő alatt tettem egy nagyobb kört háztól házig. Majd ha simán, nyugisan megy, akkor fogom emelni a távot, addig nem! Nem megfulladni a célom, hanem csak heti 3-szor mozogni kicsit. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!