Ha 1-2 naponta nyújtógyakorlatokat csinálok, attól lehet valami bajom?
Ha a nyújtógyakorlat a bemelegítés, akkor valóban bajod lehet: a hideg izmok nyújtása kifejezetten balesetveszélyes, és ezért nem javasolt. (izomszakadás is előfordulhat!)
A "rendes" mozgás előtt hasznos lehet a nyújtás (pl. egy résztávozós futó edzés előtt), de kizárólag alapos bemelegítés után!!
De az igazság az, hogy többnyire a "rendes" edzés után szoktunk nyújtani. Jó alaposan, hosszan. Csak így hatásos.
köszönöm a válaszokat!
2. válaszoló: akkor ne csináljam magában? milyen rövid bemelegítést ajánlasz előtte? eddig azt hittem h ez maga a bemelegítés, pl. iskolában is így csináltuk tesiórákon, meg reggel is ha felkelsz, akkor nyújtózkodsz, h bejárasd az izmaid...
Akkor most hogy van ez?
Kis bemelegítés alatt azt értettem, hogy pár perc kocogás, guggolások, szökdelések, ilyesmik. Kicsit bejáratni a nyújtani kívánt testrész ízületeit, izmait, hogy nem érje váratlanul a nyújtás. (Jó tesitanár nyújtások előtt csináltat egy kis gimnasztikát a gyerekekkel)
Meghát az általános iskolában elég sok olyan dolgot csináltatnak velünk a tanárok, amiket már nem ajánl a modern tudomány. Az a szerencse, hogy a gyerekek nagyon lazák, nagyon kevéssé sérülnek le, és a regenerációjuk brutálisan jó... szinte elpusztíthatatlanok. Az életkor előrehaladtával azonban már egyre jobban oda kell figyelni a sérülésveszélyre.
Persze nem feltétlenül lesz baleset - mondjuk én már voltam olyan béna, hogy reggeli nyújtózkodáskor picit meghúztam a hátam :-) - ha óvatosan csinálja az ember, nagyon odafigyelve a test jelzéseire, akkor nem lesz baj.
Egyébként a nyújtás nagyon jó dolog, mindenképpen ajánlott a művelése, akkor is, hogy nem társul mellé "rendes" mozgás, ha meg igen, akkor főleg!
De sajnos a nyújtás akármilyen hasznos, nem melegít be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!