Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Valóban nem vagyunk képesek...

Valóban nem vagyunk képesek 30-40 grammnál több fehérjét megemészteni egyszerre?

Figyelt kérdés
Vagyis ha én meló miatt nem tudom szétosztani a csirkemell filémet két részre, és letolok mondjuk 200 grammot rizzsel, az 50-60 gramm fehérje. Ennek egy része tehát kárba veszik?

2013. máj. 17. 15:48
1 2
 1/15 dirtboy ***** válasza:
100%

ez már megdőlt,nem igaz

viszont a vér aminosav szintjének a fenntartása miatt jó lenne ha jól tudnád beosztani a kaját,vagy esetleg ha anyagiak engedik akkor aminosavval vagy protein szelettel megoldhatnád a problémát a két kajálás közti időre.

2013. máj. 17. 16:02
 2/15 anonim ***** válasza:
Szerintem is 50g az simán emészthető , persze egyénfüggő.
2013. máj. 17. 16:05
 3/15 A kérdező kommentje:
Köszi, akkor nyugodtan bevágom az egész adag pipit. Csak munkaidő alatt kell 2x4 órás szünetet hagynom, a nap többi részében kiegyensúlyozottabb a kajám.
2013. máj. 17. 16:39
 4/15 anonim válasza:

Megdőlt? linkelj nekem konrkét tanulmányt dirtboy, ugyanis én erről még nem olvastam.

Azok a tanulmányok, amiket én láttam, maximum 25-30 gramm fehérje megemésztéséről szóltak. A protein szintézis, azaz a fehérje lebontása során a szervezet kb. ennyi fehérjét bont le aminosavakra, a többi széklet lesz.

Logikus is, hiszen ezért kell 3 óránként étkezni a testépítésben, ezzel pont lefeded 5-6 étkezéssel a proteinbevitelt.

Azonban a 25 gramm protein nem azt jelenti, hogy max. ennyit kell bevinni egyszerre. Mindig van veszteség, ez a biológiai érték. A csirkemell pl 79-es BV-jű, azaz 20%-ot alapból levonhatsz a bevitt mennyiségből, sőt a NET-je csak 65%, azaz 25-30 gramm felszívódó csirkefehérjéhez kb. 200 gramm nyers csirkemellfilét kell elkészítened egy étkezésre.

2013. máj. 18. 15:53
 5/15 anonim ***** válasza:
Tehát akkor még jól is teszi a kérdező, ha 200g csirkét eszik, ha ezzel is csak 30g fehérjéhez jut. :)
2013. máj. 18. 15:56
 6/15 anonim ***** válasza:

Amúgy pl a profik, pl Tóth Dani, Molnár Peti napi 2,5 kg csirkét is benyomnak. És ebből csak pár óránkénti 30g lenne megemésztve? Az vicces lenne.

Vagy akik pl a harcosok étrendje szerint esznek és este egyben benyomják a napi fehérjeadagot, akkor azok meg csak 30g fehérjén élnének? Nem hiszem, mivel az nem lenne elég.

2013. máj. 18. 16:07
 7/15 A kérdező kommentje:
Érdekes, amit ferocity ír. Ez alapján az edzés utáni 0,5g per ttkg fehérje már egy 80 kilós embernél is pazarlás? Mert akkor 15 gramm korán megy a WC-be. Na most akkor mi van? :)
2013. máj. 18. 16:21
 8/15 anonim válasza:

Montez, ne hasonlíts össze szteroidhasználókat normáls anyagcserével rendelkező emberekkel. Eleve egy 120-130 kilós izomtömeg felépítése természetellenes és abnormális és így a hozzá társuló anyagcsere is az. Az, hogy Tóth Dani meg tud emészteni 40-50 g protein is egy étkezésre, lehetséges, de a kísérleteket/tanulmányokat átlagembereken végzik, akik nem használnak doppingszereket.

Elég érdekes lenne, ha valaki megenne mondjuk fél kiló marhasteak-et és abból akár fél napig tudná a szervezet hasznosítani a tápanyagokat, ez azt feltételezné, hogy a kaja csak úgy áll az emésztőrendszerében. De ez nincs így, a tápanyagok felszívódása időhöz kötött, így a fehérjéké is. Ha a testnek nincs szüksége mondjuk reggel 200 g proteinre, miért raktározná el az egészet?

Ezrét alakult ki a proteinszintézés: csak egy meghatározott mennyiséget képes 2-3 óránként megemészteni a szervezet és hasznosítani, a többi megy a szemétbe (azaz széklet lesz).

Ez így logikus, így van értelme. Ezért fontos a testépítésben a rendszeres, relatíve kis adagokban történő étkezés, ezért osztjuk el a proteint, ezért van jelentősége a különböző felszívódású, értékű proteineknek is.

Kérdező: edzés után valószínűleg picit megnő a szervezet protein-felvevő képessége, de kétlem, hogy ez is 30-40 g fölé tudna menni.

2013. máj. 18. 16:31
 9/15 anonim válasza:

Mondjuk azért árnyalom a képet:

vannak proteinek amik nagyon lassan bomlanak le, pl. a kazein, aminek 8 órás felszívódási ideje van. Ezért is használják "lefekvés előtti" proteinnek. Kazeint tartalmaz a túró, a tej és lehet kiegészítőben is venni.

Mondjuk a tejsavóprotein 15-20 perc után már hasznosulni kezd, 1 óránál tetőzik és maximum 4 óráig hasznosul. A tojás szintén nagyon gyors, 3 órán belüli emésztési idővel rendelkezik. A húsok lassabban emésztődnek.

Ezzel lehet "játszani", belőni a megfelelő fehérjefajtát, ha elfoglalt vagy és melóznod kell.

2013. máj. 18. 16:44
 10/15 anonim ***** válasza:
Így már jobban hangzik.:)
2013. máj. 18. 16:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!