Ez jó kocogási eredmény?
Régen jártam gyógytornára. Most pár éve itthon végzek gyógytornagyakorlatokat, illetve kocogok, úszom, bringázok.
Heti 1-4-szer, ahogy időm van és rá tudom venni magamat.
Lány vagyok és amúgy az átlagnál gyengébb.
3240 méter / 20,5 perc, tehát durván 6,2 perces kilométerek.
Ez már nem olyan rossz?
Tavaly még sétatempóban kocogtam, 3300 méter akkor volt vagy 25 perc.
Direkt hívom kocogásnak. :)
De engem meglepett, hogy tavaly óta ennyit fejlődtem. Pedig kb ugyanannyit mozgok, sőt, pár hónapig semmit, mert lusta voltam ősszel.
Ha 5 perces km-eket érek el, az már jó?
Gondolom 5 alá versenyhez kell csak, nem általános egészségfenntartásra.
Ha csak egészségfenntartás a cél akkor bármennyi jó, nem számít.
Ha meg magaddal versenyzel akkor csökkentsd amíg bírod.
Csak annyira versenyzek magammal, hogy öröm, ha egy kicsit is fejlődök.
Egészségfenntartásból akkor elég?
Nehéz az nálam.
Kocogásnál úgy érzem, hogy ha nem hagyom abba, ott maradok a ligetben...
Aztán mire hazaérek, már ki is pihentem magam.
Legtöbbször amikor az ember úgy érzi, hogy már nem bírja, onnantól még nagyon sokáig bírja a szervezet.
A rendszeres mozgástól? Hát csak a szokásos, nem hízol el, kisebb az esélyed betegségek kialakulására, hosszabb élettartam, jobb közérzet, a szokásos.
Eddig nem éreztem semmit, és néha nehéz, mert ígérik, hogy pl. kisebb az esélye sok ráknak, ha mégis lesz, akkor a kemó után gyorsabb a felépülés. Kisebb az esélye a stroke-nak, ami úgy amúgy nagyon sok embert érint.
De ezek mind hosszútávú, megfoghatatlan dolgok.
Háát nem tudom... Nem tudom, merjek-e sokat hajtani, akkor tényleg ott ájulok el.
A mozgásnak rengeteg haszna van. Nem lehet csak így leírni. Tényleg jobb közérzet fittebbség, stb.
Pl csak gondolj arra hogy folyamatos stresszhatás, nem hagyja a szervezetet lazsálni. Javítja az emésztést, az anyagcserét ütemezi, ráveszi hogy kutason vitaminok után, és állítsa elő őket. Akkor pedig minden egézségesebben normálisabban működhet.
Ha a végletekig akarunk meni akkor a mentális teljesítőképességen túl még a memóriádat is javítja.. De egészen a bőrödig mindent. Semmi sem garantált hogy nah eltűnnek a pattanásaid vagy ilyesmi.. :D Genetika sokat jelent, de a lényeg hogy nagyon jót tesz a mozgás, nem igazán mondhatok jobb dolgot.
Versenyre 5 perc/km alatt mennek igen, de azért jóval alatta vannak.. :D Sokan csak úgy futnak. A futás pedig intenzívebb. Az 5perc/km az pont 12km/h 15km/hval 4 perc alatt teszel meg egy km-t. Még az is kevés egy versenyre. Aki rendszeresen fut, és fiatal, az 15km/h-t tartja. Ideális tempó persze alkattól függ, ahhoz hogy intenzív kardio mozgás legyen, még az anaerob küszöb alatt, komoly stresszhatás, van mit regerenálni, ami következtében a szervezet naponta küzd, és komolyan növeli az állóképességet, energikusságot.
Akik versenyre edzenek azok gyakran futnak anaerob küszöbön (18km/h körül) kifulladásig, valamint intervallumoznak, ezáltal a szervezet oxigénhiányos drasztikus állapotban is képes folytatni a futást egy darabig. (Intervallumban 3 félét szoktam. Ott alegkevésbé intenzív is nagyon brutális és 20km/h-val futok. A közepesen intenzív már már alig tartható, komoly stressz. Itt akár 23-25km/h-val is futhat az ember. A maximum intenzitásnál pedig 30km/h-val. Egy 20 perc intervallumozás elég egy fél hétre, de olyan durva hogy jobban megérzi az ember mint 2 óra futást.)
Egy intenzív intervallumozás után a szervezet totál készvan. Két hónapot elég intenzív intervallumozni egy fél évre. De a hatása hihetetlen. És a szervezet bírja, sőt, erre reagál a legkedvezőbben.
Nem kel félned attól hogy szétkocogod magad. A szervezet bírja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!