Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Állóképesség növelés futással?

Állóképesség növelés futással?

Figyelt kérdés

Szeretném növelni az állóképességem,azt hallottam,hogy ha a hosszútávú kocogás helyett gyorsan futok kevesebbeket az jobban növeli az állóképességet.

Vagy hogy csináljam? Mennyit fussak és hogy?

2012. nov. 30. 00:22
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Heló!

Volt idő, hogy én is futottam és az egyik elgjobb barátom 8 évet húzott le, a testvére meg még mindig aktív, így úgy érzem, segíthetek a kérdésben.

Nos, egyikük sprinter, a másikuk maratonon is indul. A sprinter verhetetlen úgy 2-3-400 méterig is akár sőt, ha nagyon jó formában van, emgközelítheti az 1 kilométert is. Abban az esetben, ha az ellenfele hosszútávfutó. 1 km után viszont esélye sincs.

Itt dől el a kérdés: hosszú, vagy rövidtáv? Melyik hasznosabb számodra?

Az állóképességet egyébként mindegyik növeli, javul atüdőd, a vérkeringésed, a szívnek is jót tesz... Így tehát rajtad áll, hogy rövidtávon akarsz "működni" nagyon nagyon jól, vagy hosszútávon.

Termsézetesen akár vegyíteni is lehet - bár a hasznosság jó kérdés ilyenkor -, hiszen nem edzésen akarod fejleszteni amgad - ami ugye egy kötött program -, csak dötnsd el, melyik irány a mérvadóbb.

Egyébként én személy szerinta hosszútávot javaslom, nagyon jó havonta párszor 4-5-6 km eket futni úgy, hogy a végén nem dőlsz ki.

Sok sikert!

2012. nov. 30. 00:31
 2/7 A kérdező kommentje:

Köszi a segítséget!

Egyébként box mellé kéne egy kis kondi,hogy ne fáradjak el annyira.

2012. nov. 30. 00:39
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Akkor továbbra is fenntartom a hosszútávot :). Heti 2x3-szor 3-5 km szerintem bőven elég lesz. Csak tegyél bele spritn részeket, 50-100 métereseket, mi is így csináljuk, 500 méterenként egy gyors, alaptemmpó, emgitn gyors, megitn alap...

Más nem is angyon kell, maximum arra figyelj, hogy ne betonon fuss.

2012. nov. 30. 00:55
 4/7 A kérdező kommentje:
Értem,köszi!:)
2012. nov. 30. 08:53
 5/7 anonim ***** válasza:

Küzdősporthoz több elmélet is létezik milyen kiegészítő edzés jobb.

Először leszögezném, hogy a hosszútávú futás határozottan árt a térdnek, a HIIT sprint edzés alatt kisebb a terhelés, illetve azt az izmok, inak jobban átveszik, biztonságosabb.

A két elmélet két megközelítésből adódik. Az egyik szerint a küzdősportok a harcművészetekre hajaznak, szabályok közé szorított de hagyományosan vad, agresszív "sportok". Cél lenne az ellenFÉL lezúzása. Ehhez gyorsan és nagy erőt kell tudni megmozgatni. Nem 10-15 menetet kell végigboxolni, hanem egyet, kettőt de azt komolyan (és nem kóstolgatással, keringőzéssel).

Másik elmélet, minél jobban bírd a 15 menetet, ez taktikai sport, jó védelemmel, tartalékolt erővel (energiával) kifárasztod a másikat, majd felülkerekedsz. Időd szinte mind a tenger, nem fognak leszúrni hátulról mint utcán vagy csatatéren tennék, kizárólag ketten vagytok, sokkal inkább egy sakkmeccshez hasonlít a küzdelmetek mint brutális zúzáshoz.

Neked melyik jön be jobban, melyik lehet az ideálisabb? Vagy a kettőt vegyítve alkalmazkodó leszel, hosszú kitartással de viszonylagos robbanékonyságra is képes leszel? Rajtad áll és a felkészüléseden.

Elméletileg bármikor találkozhatsz olyan ellenféllel, aki nem várja meg hogy lefáraszd, box szabályrendszerben sincs tökéletes passzív védelem, minden áthatolható - így a védekezés csak általában jó taktika, de általánosságban szerintem nagyon eredményes lehet (tehát aerob hosszú állóképességi edzés jó erre, mellette meg úgy is van intenzív intervallum box edzésed).

2012. nov. 30. 14:53
 6/7 anonim ***** válasza:

jó a kocogás,de a kettlebell,vagy a crossfit edzés jobban kitolja a savasodási küszöböt,és jobban fejleszti a robbanékonyságot is.

legalább az egyikre nézz le és próbáld ki,érezni fogod a különbséget ezek között meg a kocogás között.

2012. nov. 30. 18:34
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!:)

Egyébként én is gondoltam erre,hogy nekem inkább kevés időn belül kell nagyot és sokat teljesítenem,tehát akkor rövidebb futásokat kéne csinálnom és gyorsan.

Sajnos kettlebell-t és a többit nem igazán tudnám megvalósítani,de köszi a tanácsot!

2012. nov. 30. 20:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!