Mutant Mass vagy Myomax Hardcore?
Nagyon hezen hízom, pedig kiszámolt az étrendem, de minden egyes kg-ért nagyon keményen hónapokat kell dolgoznom.
A Mutant Mass ugye több ch-t tartalmaz, de a Myo meg több extra hatóanyagot, nem tudom melyik lenne nagyobb segítség számomra. Szerintetek?
A mutant mass egy 20%-os fehérjetartalmú cukorkupac. Ez eleve felejtős. Ebből rettenet adagot kell megenni edzés után, hogy bevidd a kellő mennyiségű fehérjét és annyi ch pont nem kell edzés után sem.
Szerintem olyan tömegnövelőt vegyél amiben a fehérjetartalom több, mint 30%. Több ilyen is van, pl.: Pro nutrition gfx8, Volumass35, Jumbo prof., dymatize hi protein gainer, Vip body deluxe all in one 2.0, Isomass extreme gainer. Gaspari real mass, BSN true mass, stb..
De még inkább vegyél egy jó tejsavóproteint és ahhoz tegyél edzés után 40-50g gyors szénhidrátot, pl dextrózt, vitargo-t, supercarb fast-ot, stb.
Így reggel a zabpehelyhez is tisztán (gyors ch nélkül) tudod tenni a proteint a zabpehelyhez, illetve bármikor napközben összetett szénhidrát menjen a proteinhez. Tömegnövelőt, illetve gyors szénhidrátot csak edzés után kellene alkalmazni, mivel csak itt van célja és értelme a cukrok bevitelének. máskor nem kellene csesztetni az inzulinrendszert.
Nem szimpatizálok a scitec-el, de mivel csak ebből a kettőből kell választani, így az alapanyagok összetettsége miatt MyoMax Hardcore.
Mutans Mass meg sem közelíti ezt az összetettséget.
A waxy maize mondjuk a legkevésbé befolyásolja a vércukor ingadozást. Bemásolom, mit kell tudni róla.
Az első kutatás a dextrózzal, a lassú keményítővel és placebóval vetette össze a waxy maize-t 4. A közhiedelemmel szemben a fogyasztást követően a vércukorszint és az inzulinreakció is ugyanolyan mértékű volt a waxy maize és a lassú keményítő esetében, és harmadakkora volt csupán, mint a dextróz esetében. Az edzésmunkára gyakorolt hatása sem volt nagyobb a dextrózénál biciklizés közben – eben a tekintetben mindhárom anyag egyformán teljesített.
A következő kutatás a glikogén visszatöltést vizsgálta 24 órás periódusban waxy maize, maltodextrin, dextróz, és lassú keményítő használata mellett 6. A waxy maize okozta glikogéntárolás és az ezt követő edzésteljesítmény nem tért el a maltodextrint vagy a dextrózt használó csoporttól. Tény, hogy ez nem olyan rossz hír, hiszen mindhárom említett szénhidrát jobban teljesített a lassú keményítőknél.
Egy jóval frissebb kutatás a waxy maize-t a maltodextrinnel, a szukrózzal (asztali cukor), és lassú keményítővel vetette össze egy egyórás glikémiás index teszt keretében. 1
És ismét, a waxy maize jócskán alulteljesítette a vele szemben támasztott elvárásokat a gyors felszívódás tekintetében. Ezúttal nem csupán a maltodextrinnél, de a szukróznál is lassabb volt a felszívódása. Igazság szerint a waxy maize felszívódása elég lassú volt ahhoz, hogy a kutatók „lassú glikémiás index kezelés”-ként jellemezzék, a lassú keményítőkhöz hasonlóan.
Egy újabb kutatás során kifejezetten a waxy maize fogyasztása okozta glikémiás válaszreakciót vizsgálta a maltodextrin és szukróz keverékéhez és a fehér kenyérhez viszonyítva.10.
Érdekes módon a fogyasztást eredményező vércukorszint emelkedés megegyezett a fehér kenyér után tapasztalt emelkedéssel! És, igen, ez alatta volt a maltodextrin-szukróz keverék okozta vércukorszint emelkedésnek. Ráadásul a waxy maize jóval kisebb inzulinreakciót váltott ki, még a kenyérnél is, és így természetesen a maltodextrinnél is.
Végül pedig, egy kutatás 25g tésztává megfőzött waxy maize által kiváltott glikémiás reakciót vizsgálta azonos mennyiségű glükózzal összevetve (5). Ez a kutatás abban különbözött a korábbiaktól, hogy azokban „nyers” waxy maize-t használtak. A vércukorszint emelkedés azonos volt a két csoportban, így a kutatók a waxy maize esetében egy 90-es glikémiás indexet határoztak meg.
Ha jól megnézzük, milyen információink vannak a waxy maize-ről, különösen, ha pénz akarunk ölni bele – akkor gyakorlatilag a glikémiás indexet lehet csak kiemelni a tulajdonságai közül.
Bár egy teljes tanulmány közzététele sajnos túlmegy ennek a cikknek a határain, azért azt ne feledjük, hogy a vércukorszint mérése korántsem elegendő ahhoz, hogy megértsük ennek az anyagnak a működését. Az inzulinreakció figyelembe vétele már haladás, bár még így sem teljes a kép.
Ezzel egyidejűleg nagyon fontos megértenünk, hogy a cikk célja az, hogy feltárja a tényeket a waxy maize-el kapcsolatosan, és aztán kiderítse, hogy ezek mennyire felelnek meg a waxy-ról terjedő információözönnek. Sajnos, nagyjából semennyire....
Nincs remény
A fenti kutatási erredmányeket nézve láthatjuk, hogy akad itt némi ellentmondás. Végül is, az egyes eredmények között volt amelyik picit rosszabb volt, mint a dextróz esetében 5, sokkal rosszabb volt annál 4 rosszabb volt a cukor+maltodextrin keveréknél 1 vagy még a kenyérnél is rosszabb volt 10. Bár egyik eredmény sem sarkallja az embert azonnali vásárlásra, mondhatni, vagy támasztaná alá a waxy maize-el kapcsolatos tévhiteket, a különbségek mégis elég nagyok ahhoz, hogy azt kérdezzük: Miért is?
A helyzet az, hogy a waxy maize-nek különféle előállítási módjai vannak. A gyártástechnológiai eltérések bizony okozhatnak olyan különbségeket, melyek a felszívódást is érintik. A főzött keményítő például sokkal könnyebben szívódik fel, mint a nyers változat, amint az a fenti kutatásokból is kitűnik.
Ez esetleg okod adhat egy kis reménykedésre, hogy az étrendkiegészítő iparban kapható verziók nyilván a gyorsabb felszívódási tulajdonságokat okozó gyártási folyamat eredményei. Sajnos azonban az előszeretettel alkalmazott „gyors hidrolizálás” épp a legrosszabb eredményeket felmutató végterméket eredményezi, ha összevetjük őket a „hagyományos” gyors szénhidrátokkal 1, 4.
Az ellentmondások onnan fakadnak, hogy a waxy maize „gyors emészthetőségét” eredetileg a kémcsőben található emésztőenzimek működése alapján határozták meg 11, vagy nagyon lassú keményítőkhöz viszonyították 1, 11. Így láthatjuk, hogy az amilopektin tartalom nem jelenti azt, hogy az adott anyagot könnyen és gyorsan meg lehet emészteni in vivo, azaz a valóságban.
Láthatjuk tehát, hogy még a leggyorsabb waxy maize is maximum olyan gyors lehet, mint a dextróz vagy a maltodextrin, de honnan tudhatjuk, milyen waxy-t kapunk? Nyilván arra nem számíthatsz, hogy egy gyártó figyelmeztet rá, hogy ő a lassabb felszívódású verziót használja a termékeiben...
Honnan ered a mítosz?
Honnan ered tehát ez a mítosz? Kell lenni valami alapjának. Nos, a mese abból ered, hogy hibásan alkalmaztak két szénhidrát kísérletet 7, 9.
Ezekben a kutatásokban egy Vitargo nevű szénhidrátot alkalmaztak, és a címkén azt írták, hogy ezt az anyagot... a waxy maize-ből vonták ki.
Így született a mítosz: a kutatás kimutatta, hogy a vitargo gyorsan ürül a gyomorból, és gyorsan tölti a glikogénraktárakat, ami egybevágott azzal az elképzeléssel, hogy a magas molekulatömegű anyagok ilyen tulajdonságokkal rendelkeznek.
Csak nézd meg akármelyik olyan referenciát melyben a waxy maize-re utalnak: ott lesz benne ezekből legalább egy: Leiper et al., (2000) or Piehl Aulin et al. (2000) (ezek az előbb említett, Vitargo-s kutatások). És ezekből származik a gyors ürülés a gyomorból, a gyors felszívódás és a gyors glikogén visszatöltés gondolata is.
A legrosszabb az egészben az, hogy a kutatásokban nemcsak hogy nem waxy maize-t, hanem vitargot- használtak, de ráadásul a Vitargo-t nem is waxy maize-ből vonták ki! Bizony, a waxy maize hatásosságát alátámasztó” adatok egy olyan szénhidrát tulajdonságain alapulnak, melyet burgonyakeményítőből vonnak ki 7, 9. Hogy még viccesebb legyen a dolog, a burgonyakeményítő még csak nem is a „waxy” változat volt.
Összegzés: A legáltalánosabban hivatkozásul felhasznált információk a waxy maize-ről egy olyan szénhidrátkivonat tulajdonságain alapulnak, aminek semmi köze nincsen ahhoz!
Következtetés
Sajnos bármennyire is kutatunk, nem igazán találhatunk racionális okot a waxy maize fogyasztására. Sajnos nincs olyan kutatás, ami alátámasztaná a vele kapcsolatos állításokat. A legrosszabb az egészben az, hogy az adatok nem csupán nem támasztják alá a működését, hanem egyenesen arra utalnak, hogy edzés után ez egy rosszul alkalmazható szénhidrát.
Ha mindent egybevetünk, lehetséges, hogy az edzés után alkalmazott waxy maize-d felszívódása kábé a fehér kenyérével egyenértékű, vagy annál rosszabb. Csak remélni tudjuk, hogy a termékekben a „gyorsabb” változat van benne, de még ebbe az esetben is csupán ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, minta dextróz vagy a maltodextrin. Figyelembe véve, hogy a dextróz az egyik legolcsóbb szénhidrát, adódik a kérdés: miért is akarsz többet fizetni?
Referenciák
1.Anderson GH, Catherine NL, Woodend DM, Wolever TM. Inverse association between the effect of carbohydrates on blood glucose and subsequent short-term food intake in young men. Am J Clin Nutr. 2002 Nov;76(5):1023-30.
2.Behall KM, Scholfield DJ, Canary J.Effect of starch structure on glucose and insulin responses in adults. Am J Clin Nutr. 1988 Mar;47(3):428-32.
3.Brighenti F, Benini L, Del Rio D, Casiraghi C, Pellegrini N, Scazzina F, Jenkins DJ, Vantini I. Colonic fermentation of indigestible carbohydrates contributes to the second-meal effect. Am J Clin Nutr. 2006 Apr;83(4):817-22.
4.Goodpaster BH, Costill DL, Fink WJ, Trappe TA, Jozsi AC, Starling RD, Trappe SW. The effects of pre-exercise starch ingestion on endurance performance. Int J Sports Med. 1996 Jul;17(5):366-72.
5.He J, Liu J, Zhang G. Slowly digestible waxy maize starch prepared by octenyl succinic anhydride esterification and heat-moisture treatment: glycemic response and mechanism. Biomacromolecules. 2008 Jan;9(1):175-84.
6.Jozsi AC, Trappe TA, Starling RD, Goodpaster B, Trappe SW, Fink WJ, Costill DL. The influence of starch structure on glycogen resynthesis and subsequent cycling performance. Int J Sports Med. 1996 Jul;17(5):373-8.
7.Leiper JB, Aulin KP, S?derlund K. Improved gastric emptying rate in humans of a unique glucose polymer with gel-forming properties. Scand J Gastroenterol. 2000 Nov;35(11):1143-9.
8.Li JY, Yeh AI. Relationships between thermal, rheological characteristics and swelling power for various starches, J. Food Engineering 2001 50:141-148.
9.Piehl Aulin K, S?derlund K, Hultman E. Muscle glycogen resynthesis rate in humans after supplementation of drinks containing carbohydrates with low and high molecular masses. Eur J Appl Physiol. 2000 Mar;81(4):346-51.
10.Sands AL, Leidy HJ, Hamaker BR, Maguire P, Campbell WW. Consumption of the slow digesting starch waxy maize leads to blunted and sustained carbohydrate utilization but does not influence energy expenditure or appetite. FASEB J. 2008;22:1089.2
11.Seal CJ, Daly ME, Thomas LC, Bal W, Birkett AM, Jeffcoat R, Mathers JC. Postprandial carbohydrate metabolism in healthy subjects and those with type 2 diabetes fed starches with slow and rapid hydrolysis rates determined in vitro. Br J Nutr. 2003 Nov;90(5):853-64.
12.Singh N, Singh J, Kaur L, Singh Sodhi N, Singh Gill B. Morphological, thermal and rheological properties of starches from different botanical sources. Food Chem. 2003 81:219-231.
13.van Amelsvoort JM, Weststrate JA.Amylose-amylopectin ratio in a meal affects postprandial variables in male volunteers. Am J Clin Nutr. 1992 Mar;55(3):712-8.
14.Venn BJ, Green TJ. Glycemic index and glycemic load: measurement issues and their effect on diet-disease relationships. Eur J Clin Nutr. 2007 Dec;61 Suppl 1:S122-31.
15.Zhang G, Venkatachalam M, Hamaker BR.Structural basis for the slow digestion property of native cereal starches. Biomacromolecules. 2006 Nov;7(11):3259-66.
gratulálok, te pont olyan cikket tettél be, ami hosszan taglalja, hogy semmi értelme a waxynak. Egyébként pedig a hidrolizálási foktól függ, hogy te milyen gyors waxy-t kapsz, tehát ezt nem tudhatod, hogy a termékben milyen van.
De tőlem okoskodhatunk még tovább, csak semmi értelme. Engem úgysem győzöl meg, és én sem téged. Mindenki egye amit akar. Én elmondtam, hogy miként gondolom, a többi nem érdekel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!