Ez az Aszpartám édesítőszer mennyire veszélyes vagy ilyesmi? Több biotech termékben is láttam hogy van és írnak róla egy-két rosszat vélemények?
Úgy tudom, az egész hiszti a fenil-alanin miatt van, ami ugyan esszenciális aminosav, de létezik egy olyan betegség, amiben átalakul mássá, ami már nem olyan jó. Azt meg, hogy mindenkinél mennyire káros, állítólag meg a cukorgyártók találták ki rágalmazásként, mert az aszpartám veszélyeztette a piacukat. Persze ha rákeres az ember a neten, a legtöbb cikk szerint holnap meghalsz tőle, szóval kitudja most már, mi az igazság. Ha nem eszel belőle, tuti nem lesz bajod tőle.
"Az aszpartám (INN: aspartame) egy mesterséges édesítőszer. Kémiailag egy dipeptid, ami L-aszparaginsavból és L-fenilalaninból áll. Az 1970-es évek óta igen széles körben alkalmazzák az élelmiszeriparban. Száma: E951. Az aszpartám a fenilalanin és az aszparaginsav aminosavak dipeptidjének metil-észtere. Érdemes tudni, hogy szerkezetéből következően az aszpartám egyik bomlásterméke a szervezetben a fenil-alanin - amely a fenilketonúria nevű anyagcsere-betegségben szenvedők számára súlyos mérgezést okozhat. Erre figyelmeztet a "fenil-alanin forrást tartalmaz" felirat az aszpartámmal édesített termékeken."
"A fenilketonúria (PKU) betegségben szenvedőknél hiányzik vagy nem működik a Phe-hidroxiláz enzim. Ennek hiányában a Phe hidroxileződés helyett lassú transzaminálódáson megy keresztül, aminek a terméke a fenilpiroszőlősav, amely vagy a jellegzetes illatú fenilecetsavvá dekarboxileződik vagy feniltejsavvá redukálódik. Ők nem fogyaszthatnak fenil-alanint, illetve fenil-alanin-forrást jelentő anyagokat (például Aspartam/Nutra Sweet)."
Mint a legtöbb mesterségesen előállított élelmiszernél az aszpartám fogyasztásánál is a napi bevitel mennyisége a kulcs. Az EFSA (EUROPEAN FOOD SAFETY AUTORITHY) egy igen hasznos állásfoglalását olvashatod itt [link]
Itt a napi beviteli mennyiséget ADI-értékben határozzák meg.
Ami az aszpartám esetében 40 mg testömeg-kilogrammonként.
Bővebben itt olvashatsz róla [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!