Ismerősöm vett egy fekpadot (kb 100 kg súly) van még mellé 2 db egykezes súlyzó is. Van értelme nekiállni rendszeresíteni edzést?
Kezdjük akkor megint az elején. Tehát neked kell két hónap átmozgató edzés, ami 3 napos teljes testes legyen. Ez azt jelenti, hogy mind a három nap minden testrészre edzel, de csak egy-egy gyakorlattal.
De nem muszáj minden edzési napon ugyanazt a gyakorlatot csinálni az adott izomcsoportra. Teház pl mellizom esetében hétfőn megy kétkezes súllyal fekvenyomás, majd szerdán tárogatás és pénteken végezhetsz pl egykezes súllyal fekvenyomást (még jobb lenne 30°-ban döntött padon).
Hátizomnál mehet hétfőn kétkezes súllyal evezés, szerdán húzódzkodás, pénteken egykezes evezés.
Vállra hétfőn kétkezes súllyal mellről nyomás, szerdán oldalemelés, pénteken egykezes súllyal fej fölé nyomás.
Bicepsz hétfőn kétkezes súllyal állva, szerdán egykezesekkel beforgatós bicepsz állva, pénteken megint állva kétkezes súllyal.
Tricepsz hétfőn fekve homlokra engedés, szerdán egykezessel ülve tarkóhoz engedés, pénteken hátsótámaszos tolódzkodás.
lábra hétfőn guggolás, szerdán kitörés, pénteken megint mehet guggolás.
vádlira végezhetsz egylábas vádliemelést egykezes súlyzóval a kezedben.
Hasra pedig hasprés, lábemelés.
Tehát elég sok gyakorlatot lehet gépek nélkül is végezni.Mindenből menjen 3 sorozat kb 10 ismétléssel, éppen akkora súllyal, amivel el tudod végezni szabályosan.
Ha már pl 12-nél több is menne, akkor emelj a súlyon.
Nagyon fontos lenne egy jó multivitamin, anélkül nem fogsz tudni regenerálódni tökéletesen.
Edzés után jó lenne egy tejsavóprotein+50g gyors szénhidrátot tartalmazó shake. A gyors szénhidrát lehet pl. dextróz, maltodextrin, vitargo, stb.
Ezután 40-60 perc múlva kellene egy teljes étkezés, pl csirke-rizs, vagy hal-krumpli, tojás-teljes kiőrlésű kenyér, stb. Tojást sosem nyersen!
Én nem használok melegítő krémet, ha jól bemelegítesz edzés előtt és szabályosan végzel mindent, akkor nem fogsz meghúzódni. Görcsök sem lesznek, ha elegendő Kalcium és Magnézium beviteled van.
Nekem 27 év után is van izomlázam, van amelyik testrészemben szinte mindig, pl mell, hát, láb. Tricepszben néha, bicepsz és váll esetében pedig szinte soha. De ez nem gond, én szeretem. Viszont az izomláz nem feltétele a fejlődésnek, tehát ha nincs valahol, akkor sem kell megijedni.
Dolgoztam 3 műszakban is elég sokat, nem ideális, de ha megvan a napi 7-8 óra alvás és a kaja is rendben van, akkor lehet fejlődni úgy is.
Na így ennyi hirtelen és kérdezz nyugodtan, ha nem tiszta valami.
Igazából pont, hogy pozitívként kéne megélned, hogy ilyen emberrel edzel, amilyen szeretnél Te is lenni. De ha azért nem edzel, mert nem látod lelki szemeid előtt, hogy Te is lehetsz ilyen, akkor soha nem is leszel.
Én 27,5 kilóval kezdtem fekvenyomni, és akkoriban amikor már kemény 50 kilóval ment, néztem a nagyokat akik 100-120 kilóval csinálták, és nem értettem én miért nem tudom. Aztán teltek az évek és azt vettem észre, hogy a teremben én vagyok a legerősebb és már fekvenyomó versenyekre is járok, amiket szépen nyertem, de legalábbis mindig dobogós voltam.
Tehát kívánok sok kitartást Neked és ne add fel!
A testépítés csak félig terv. Van terved, hogy mit kéne csinálnod, mennyit, hogyan, hányszor, de függ a pihenésedtől, a kajádtól, attól, hogy a napod nehéz volt, vagy könnyű, vagy mi jár éppen a fejedben. Egy idő után, mint mindenben itt is a tapasztalat fog vezérelni, én nekem annyi tervem van, hogy tudom mely izomcsoportot fogom pl. ma megedzeni. De, hogy mennyivel, és milyen gyakorlatokkal, azt majd akkor fogom eldönteni amikor leérek. Én ösztönből edzem, és nem a papírral vésett számok alapján. Sőt még azt sem tudom, hogy előbb mellezzek és utána vállazzak vagy fordítva. Majd lent eldöntöm :)
Amíg nincs tapasztalatod, addig érdemes követni a tervet, de előbb utóbb kombinálni fogsz sok mindent.
Nézzél meg egy teljes testes edzéstervet, azt csináljad heti 3-szor, aztán miután kicsit megerősödtél és az izületeid is, akkor váltsál osztott programra. Egy dologra viszont figyelj. Az izom sokkal gyorsabban erősödik, mint az izület, ezért ne vidd túlzásba az edzett súlyok emelgetését, értem ez alatt, hogy 1 hét alatt 10 kilóval többet fogsz fekvenyomni, aztán a öv. héten megint, mert akkor lehet komoly izületi sérüléseket szenvedni, de azt nem most fogod megérezni, hanem évek múltán. De ha betartasz mindent, és naturálon edzel (kox kizárva), akkor nagyon kicsi a valószínűsége, hogy "előbb utóbb akár komoly következményei is lehetnek".
Montez!
Rögtön egy kérdés... Épp az edzéstervemet állítom össze annak alapján amit te írtál.... Húzódszkodást tolóckodást milyen súlyzós gyakorlatokkal tudom kiváltani? Keresgéltem neten de csak többfunkciós kondigép gyakorlatokat láttam hasonlónak... na nekünk az meg nem lesz...:S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!