Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Aikidóban vannak övek? (Tovább...

Aikidóban vannak övek? (Tovább lent)

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy Aikidóban vannak-e övek? Mert találtam egy Aikidó edzést, és utána nézte. Megnéztem facebookon is a képeket, és van egy Nyári tábor nevezetű album, és ezt találtam. : [link]

2012. aug. 9. 10:48
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Színes övekre gondoltam. Mert Én úgy tudtam, hogy nincsen benne. Csak fehér, meg fekete, de az is csak akkor amikor már azt a a fokozatot elérted(DAn)
2012. aug. 10. 07:20
 12/21 anonim ***** válasza:
Fehér öv van fehér nadrág, majd kék hakama fehér nadrág fehér öv, dan szinteken fekete hakama a fehér vagy fekete nadrág fölé, a fekete övet meg vagy felkötik a hakama alá fölé vagy nem, mostanában talán már használják gyakrabban fekete övet hakama fölé. De ez a színes öv már a komédia szintjét súrolja.
2012. aug. 10. 11:59
 13/21 gromo ***** válasza:

Természetesen vannak itt is övfokozatok, melyet az egyes irányzatok határoznak meg.

Magyarországon a Kobayashi dojo tagszervezetei ( MKDE dojok) a fokozatok a következők : 8-3 kyuig fehér öv, 2-1 kyu barna öv, dan : fekete öv + hakama.

Aikikai ( ide tartozika Várszegi Rudolf és a Gollo Michel vezette irányvonal, nem mennék bele részletekbe, viták vannak ezen belül is) 8-3 kyu : fehér öv, 2-1 kyu : fehér öv + hakama, dan : fekete öv + hakama.

Az aikidoban színes öveket a gyerekfokozatoknál használnak, 12-9 kyuig 12 éves életkor alatt, ez nincs szabályozva, minden dojo egyénileg dönti el a színeket.

A fekete övön a dan fokozatokat nem jelölik, mint pl. a karaténál színes csíkok formájában, tehát ránézésre egy fekete öves aikidósnál nem lehet megmondani, hány danos.

Aikidoban a legmagasabb fokozat a 8. dan. Vizsgázni max a 4. danért lehet, ettől fölfelé már adományozzák a munkásságért.( A Doshu a szabályzat szerint kivételes esetben adhat 9 ill 10 dant is - de nem szokott. )

Az aikdon belül a dan fokozatok már egységesek, ezeket az IAF ( International Aikido Federation) szabályozza. A vizsgák a Kobayashi dojokban dan fokozatra kivétel nélkül japán mester előtt történnek. 2010 ben bekövetkezett haláláig Tamura Nobuyoshi vizsgáztatott az ún Aikikai dojokban, az ő utóda nem tudom ki lett. Fontos tudni, hogy dan fokozatot csak a Doshu adományozhat az aikidoban. Az által lesz hivatalos egy aikido dan fokozat, hogy a Doshu által megbízott vizsgáztató előtt történik.

2012. aug. 13. 22:20
 14/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm, ez elég érthető volt. Most már értem. :) Csak azt hittem, hogy nem szoktak itt használni öveket, csak gyerekedzéseken, de ezek szerint szoktak, mint a kép is mutatja felül. Még1x köszi mindenkinek.
2012. aug. 14. 04:58
 15/21 dftgsgvghgev ***** válasza:
Tamura senseinek nincs hivatalos utóda. Az alája tartozó magyar dojók szétszéledtek, az aikikai honbu felé nincsen egységes képviselete az országnak.
2012. aug. 14. 22:55
 16/21 aikiboxer ***** válasza:

Valaki világosítson már fel: tényleg a nyugati ember kedvéért vezették volna be a színes öveket??! Ha megnézzük az európai küzdősportokat, sehol nincsenek benne rangjelzések!!! Birkózáson, bokszon, víváson az számít, aki éppen vagy, nem az, hogy mi van a ruhádra varrva. Ha az európaiak igényelnék a rangjelzéseket, már régen bevezették volna. Akkor...???!

Meg ugye azt se gondoljuk komolyan, hogy a japánok azért csináltak valamit, hogy a nyugati embereknek tessenek...

2012. aug. 26. 07:58
 17/21 anonim ***** válasza:

dftg...:

"Tamura senseinek nincs hivatalos utóda. Az alája tartozó magyar dojók szétszéledtek, az aikikai honbu felé nincsen egységes képviselete az országnak."

Ahogy én látom eddig sem volt igazán. Tamura sensei, de még az Aikikai sem törekedett, törekszik az egységesítésre. Bár felmerült a Nemzeti Aikido halva született ötlete, szerencsére kimúlt gondolati szinten :) Jól is van ez így, legyen sokszínű az aikido amennyire csak lehet. Bár Kuribayashi shihan részéről a legutóbbi edzőtáborban mintha lett volna némi határozott megnyilvánulás a rendszabályozásra :)

Nyilván könyebb olyan rendszerben gyakorolni ahol Tokyotól Bivalybasznádig egységes a technikai bázis, az oktatási módszertan és a vizsgáztatás. Kobayashi dojok pl.

2012. aug. 26. 09:04
 18/21 anonim ***** válasza:

aikiboxer:

"Valaki világosítson már fel: tényleg a nyugati ember kedvéért vezették volna be a színes öveket??! "

Szerintem nem. Először a Judoban vezették be Jigo Kanoék az övrendszert és a vizsgáztatást. A Budoban előtte is voltak fokozatok, de azok nem övfokozatok voltak, hanem különböző diplomákkal ismerték el a jártasságot, a technikai tudást. Hagyományosan három ilyen fokozat volt. A Judo eleve nyugati mintára, sportként, testnevelési célzattal lett megalkotva. Az övfokozatok, a dan-rendszer azonban teljesen új gondolat amit átvettek a modern Budo irányzatok karate, aikido, taekwondo stb.

Ahogy én tudom.

2012. aug. 26. 09:17
 19/21 anonim válasza:
A Kobayashi dojokabn vannak övek, de csak fehér, barna, és fekete hakamával, illetve a gyerekedzéseken többféle közte piros, narancssárga, sárga, kék, zöld, lila, és barna(!) is és ezeknek a középen fehér csíkkal ellátott változata.
2012. nov. 18. 19:31
 20/21 anonim válasza:

Gyerekeknél:

6. kyu - fehér öv

5. kyu - citrom/sárga öv

4. kyu - narancssárga öv

3. kyu - zöld öv

2. kyu - kék öv + 16 éves kor felett hakama

1. kyu - barna öv + 16 éves kor felett hakama

1-8. dan fekete öv (16 év felett) + hakama

A felnőtteknél:

6-3. kyu fehér öv

2-1. kyu barna öv + hakama

1-8. dan fekete öv + hakama

vagy

6-3. kyu fehér öv

2-1. kyu fehér öv + hakama

1-8. dan fekete öv + hakama

(a hakama az az aikido "szoknya" keress rá google-en akkor kiadja)

2022. febr. 5. 14:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!