Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Aikidóban vannak övek? (Tovább...

Aikidóban vannak övek? (Tovább lent)

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy Aikidóban vannak-e övek? Mert találtam egy Aikidó edzést, és utána nézte. Megnéztem facebookon is a képeket, és van egy Nyári tábor nevezetű album, és ezt találtam. : [link]

2012. aug. 9. 10:48
1 2 3
 1/21 anonim válasza:
Változó. Igazából szövetségenként, klubonként változik. Akik velünk edzetek aikidósok, ott a felnőttek csak fehér, barna és fekete övet hordtak, a gyerekeknél viszont volt mindenféle szín.
2012. aug. 9. 11:18
 2/21 anonim ***** válasza:

Ahogy az előző válaszoló mondta, ez klubfüggő. Persze, egyértelmű, hogy a gyerekeket jobban motiválja a színes övek viselés. Az valahogyan kézzelfoghatóvá teszi az eredményt, ha érted mire gondolok. Magát az övrendszert a Kano-féle Kodokan Judo-ban találták ki, és kezdték el először használni a szintek megkülönböztetésére. (Gondolom érthető, hogy teszem azt egy szemináriumon a színes övekkel elkerülhető, hogy az odalátogató nagymester tévedésből ne nyakkitörést tanítson egy kezdőnek, és ne az alapgurulásokat sulykolja bele egy haladóba). Persze ettől függetlenül megkülönböztető szintek már a tradicionális iskoláknál (koryu) pl Hidden Mokuroku, Kaishaku Sōden, Menkyo Kaiden (legmagasabb szint) amelyek ugye jelezték a tanuló technikai ismeretekben való felkészültségét. Azonban a színes övek viselése, és a kyu illetve dan fokozatok már a nyugati ember értékrendjét tükrözik. Persze ez sem olyan csúnya dolog, hiszen igenis szükség van a vizsgákra, mert időről időre igenis fel kell mérni a tanuló felkészültségét. Persze aki már egy ideje foglalkozik harcművészetekkel, az hamar rájön, hogy egyáltalán nem lényeges, hogy milyen színű öv fityeg a derekán (a feketöv is csupán a kocsmaajtóig tart ugye).

A kérdésre válaszolva: Az aikidóban is vannak kyu és dan fokozatok, azaz bizonyos övszintek. Hogy ezt jelzik is színes övekkel, vagy csak papíron és mindenki fehér, illetve fekete övet (ez utóbbiak hozzá hakamát) viselnek az már az egyesület dolga...

2012. aug. 9. 12:10
 3/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat, még jöhetnek ha van ellenvetés ill. egyéb észrevétel. A kérdést azért tettem fel, hogy ne egy olyan edzésekre járjak le, amit nem hozzá értő ember tart. Erről az egyesületről van szó: [link] Szerintetek?
2012. aug. 9. 12:17
 4/21 anonim ***** válasza:
Tradicionálisan fehér a kyu szinteken, fekete a dan szinteken. Egyéb harcművészetekben is az elnyugatiasodás hozta be az övszineket régebben addig volt fehér öv amig el nem érted a feketét és onnantól sem volt kötelező hordani. Illetve most is hordhatod bármikor a fehéret, nem az határozza meg a tudásod, hogy mivel kötöd fel a gi-t, támpontot a letett vizsgák adnak amit meg a megkapott oklevél/diploma "bizonyít".
2012. aug. 9. 13:15
 5/21 anonim ***** válasza:
O' sensei nem használt szines öveket a rendszerében, úgyhogy egy zöld öves aikido-s mindenképp gyanús.
2012. aug. 9. 13:18
 6/21 A kérdező kommentje:

[link]

Erről lenne szó. Szerintetek???

2012. aug. 9. 16:20
 7/21 anonim ***** válasza:

Ráadásul O'Sensei-t sokszor lehet látni különböző videó felvételeken fehér hakamába.

Valamint ha jól tudom, akkor az eredeti okinawa-i karatéba is csak fehér és fekete övszín van.

2012. aug. 9. 18:20
 8/21 dftgsgvghgev ***** válasza:

Hmmm. Ha jól látom, a dojo Kobayashi rendszerben van, Szabó Balázs alá tartoznak. Szabó Balázs ismert mester az országban, így a dojo "szakmai felügyeletével" gond nem lehet. De hogy konkrétan mennyire jó a dojo oktatója, passz. 4. danra már japán mester előtt vizsgáznak az emberek, így a linkelt dojo oktatója megütötte a japánok által elvárt mércét. Az országban két 6 danos magyar mester van, egy maroknyi 5 danos. Szóval a 4 dan elég magas szint. Hogy pontosabb legyek: a MAKSZ alá tartozó iskolákban 4 dan a legmagasabb, amire vizsgázni lehet, a többit megajánlják (bár, hogy a Kobayashi-szervezetben konkrétan így van-e, abban már nem vagyok biztos). A mester emellett régóta tanul.

Ennyiből kiindulva jó választásnak tűnik. Persze, nem tudom, milyenek az edzések :S Talán van itt olyan, aki ismeri őket.

2012. aug. 9. 20:21
 9/21 A kérdező kommentje:

dftgsgvghgev válasza:

Köszönöm a választ, ebből sokat meglehet tudni. Többiek válaszát is várom még, hátha tud még többet.

2012. aug. 9. 20:44
 10/21 anonim ***** válasza:
Persze, hogy vannak övek az Aikidoban. Az fogja össze a ruhát ;-)
2012. aug. 9. 22:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!