Aikidó, vagy Defendo? Vagy Krav Maga?! (Előbbit rossz helyre nyitottam)
Sziasztok!
A kérdés adott, igazából két lehetőségem van, az Aikidó, és a Defendo. Krav Magát azért írtam oda, mert nagyon hasonló mint a Defendo(Vagy fordítva) és gondoltam ide tartozik Ő is. Ha lehetne akkor inkább a Def, és a Aikidó között válasszatok, és kérem indokoljátok meg miért ez, és a másik miért nem jó! Célom? Minél gyorsabban elsajátítani legalább annyira egy önvédelmi rendszert, hogy az utcán tudjam használni. Defendonál fél évet mondanak, Aikidónál nem tudom, ma kérdezem meg, mert mindenki azt mondja, hogy sok év stb. de nem hiszem, hogy a puszta kezes önvédelem ott több év lenne. fél-egy év ott is, a tippem szerint. Válaszokat előre is köszönöm!
Semmit sem lehet fél év alatt megtanulni.. marketing szövegek. Ez van, harci képzéshez idő kell (az önvédelem pedig többek között harci képzést igényel)
Na kravmagából, főleg Magyarországon jó még nem sült ki. Az alapja pl. a Japán Jujutsu, miért nem tanulod azt?
Aikidót én is ajánlanám, de egy olyan Aikido edzésnek, ahol nem tanulsz meg ütni, rúgni nem biztos, hogy sok értelme van. Ha életszerű, jó edzést fogsz ki akkor nagyon mázlista vagy. Hát, ez van, segíts megváltoztatni a Magyar Harcművészet és Önvédelmi oktatás arculatát, egyelőre ilyen zenbukankempóval meg kravmagával kell szórakozni, ezek meg kiszorítják a komoly oktatásokat..
Szomorú, de ez van.
jó kis vita XD
nem olvastam végig az előzőket úgyhogy bocs ha olyat írok ami már volt
krav maga és defendo között azért van bőven különbség
de aikido és defendo közül a defendot ajánlom, mert bár több támadó ellen nem annyira hatásos, de el kell ismerni hogy egy általánosságban megfelelő önvédelmi tudást tud nyújtani
ha mégis úgy alakul akkor viszont mindenképp a krav magát ajánlom. felejtsd el a hülyeségeket hogy ninjutsura meg mit-tudom-én mire alapul. ez a második világháború idejében az utcán alakult ki az utcai helyzetek megoldására majd ebből nőtte ki magát az egyik legelterjedtebb katonai közelharci képzéssé, majd később kezdték (80s) újra oktatni civil verzióban is
sok küzdősportot és őnvédelmet csináltam életem során (karate, box, kickbox, brazil jitsu, defendo, krav maga) és bár más és más helyen a többi is kiváló, de utcai önvédelemre a krav maga az amit javaslok
és ne legyenek illúzióid. önvédelmet tanulni idő. az hogy meg tudd védni magad az utcán egy hosszabb folyamat végeredménye, amikor eléred azt, hogy képes vagy olyan fejjel gondolkodni, olyan szemmel nézni, hogy alapvetően el tudod kerülni az ilyen helyzeteket, vagy ha már benne vagy egy ilyenben, akkor van egy olyan rutinod és szellemi jelenléted, hogy ki tudd vágni magad.
remélem tudtam segíteni :)
u.i.: ha valaki ellenálhatatlan vágyat érez hogy vitába szálljon azzal amit írtam elsősorban azért hogy hú de megmondja hogy ő mennyivel jobban tudja... az inkább nyomja el magában ezt a vágyat, köszönöm:)
"felejtsd el a hülyeségeket hogy ninjutsura meg mit-tudom-én mire alapul. ez a második világháború idejében az utcán alakult ki az utcai helyzetek megoldására majd ebből nőtte ki magát az egyik legelterjedtebb katonai közelharci képzéssé, majd később kezdték (80s) újra oktatni civil verzióban is"
Ja hát teljesen véletlen az, hogy szinte kizárólag silányul kivitelezett jujutsu és aikido technikákat tartalmaz pár szintén gyengén kivitelezett boxból elcsent ütéssel. A hererúgás, meg a hereütés sem saját találmánya, minden belső comb vitálpont támadásánál külön felhívják a figyelmet, hogy feljebb hatékonyabb és kizárólag gyakorlásnál használandó a belső comb a viszonylagos gyors újrafelhasználhatóság miatt. A krav igazság szerint semmi egyedit nem tett le az asztalra, az elméleti része is csupán egyszerű harctéri pszichológia. Meg nem használják ám olyan sokan katonai célokra, főleg nem önmagában.
Évek óta Krav Magazom és nem emlékszem, hogy valaha is Aikido vagy Jujutsu "silány" utánzatait tanultam volna (pedig ismerem az említett harcművészeteket).
De akkor válaszolok teljesen:
Imi Lichtenfeld, egy magyar zsidó birkózó/bokszoló/atléta nevéhez fűződik, aki a küzdősportban szerzett tudására alapozva az utcán volt kénytelen megvédeni magát barátaival együtt az akkoriban gyakori fasiszta támadások ellen. Később, amikor a náci intézkedések durvultak, Izraelbe menekült és ott az IDF (Israel Defense Forces) katonáinak kezdte el oktatni az általa élettapasztalatból és más küzdősportokból tanult technikák alapján. Később került át a rendszer civil divízióba, a hétköznapi ember által használható-, utcai szituációk megoldására alkalmas technikkal.
Igazad van abban, hogy felhasznál más küzdősportokból/harcművészetekből vett átalakított, az önvédelemre alkalmasabbá tett, mozdulatokat is, de nem azokra épül.
De a Krav Maga folyamatosan fejlődik lépést tartva a modern korral. Egy terroristák által folyamatosan fenyegetett-, háborúkkal övezett országban, Izraelben, katonák kiképzői tökéletesítik és fejlesztik napjainkban is.
Aikido vagy Defendo? Fogas kérdés, mindkettő a japán jujutsu-ból lett kifejlesztve. Magyarországon nehéz jó Aikido edzést találni, Defendo szintén. Ahol meg azt mondják, hogy fél év után meg tudod magad védeni... Ez szemenszedett hazugság, menj onnét gyorsan, mert csak bepaliznak. Fél év alatt maximum az önbizalmad fog nőni, de az nagyon. Viszont magabiztossággal még nem véded meg magad, maximum a kisugárzásod nyomán kisebb az esély, hogy áldozattá válj. Már rengetegszer leírtam ezen a honlapon, hogy az önvédelem jó helyen tanulva is 3 év minimum (ha tehetséges vagy). Egy olyan 5 évnek kell eltelnie, amíg az önvédelmi alapokat tudod, hiszen kb ekkorra írják felül a berögzült technikák a harci reflexeid. Kérdezz meg rendőröket, katonákat, vagy akár kommandósokat (én megtettem) akik valóban, hivatásszerűen használják a tanult harci tudást: csak úgy tudod magad megvédeni egy adrenalinnal telepumpált helyzetben, ha a harci mozdulatok reflex-szerűen mennek.
Az én mesterem azt mondta, hogy kb a narancs öv (4. kyu) környékén a tanuló már megtudja védeni magát (persze nem az övtől, hanem attól, amit az öv megszerzéséig megtanult.) Nos a mi klubunkban a narancs öv megszerzése egy olyan 3-5 év körül mozog.
Kérdező, ha teheted, akkor menj Jujitsu-ra vagy nézz körül mik vannak a környékeden. Az Aikido edzések minősége rizikós (ajánlott kicsit kutakodni az edzésvezető után) az olyan Defendo pedig, ahol azzal hitegetnek hogy fél év.. Nem kell folytatnom, kerüld el messziről, a pénztárcád és a reális edzésre használható időd hálás lesz érte. Krav maga szintúgy, ahol azt mondják egy éven belül Rambo-t faragnak belőled, azt felejtsd el...
Köszönöm az eddigi válaszokat.
A videót ha feltudnád nekem tölteni megköszönném. Kíváncsi vagyok rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!