Aikidó, vagy Defendo? Vagy Krav Maga?! (Előbbit rossz helyre nyitottam)
Sziasztok!
A kérdés adott, igazából két lehetőségem van, az Aikidó, és a Defendo. Krav Magát azért írtam oda, mert nagyon hasonló mint a Defendo(Vagy fordítva) és gondoltam ide tartozik Ő is. Ha lehetne akkor inkább a Def, és a Aikidó között válasszatok, és kérem indokoljátok meg miért ez, és a másik miért nem jó! Célom? Minél gyorsabban elsajátítani legalább annyira egy önvédelmi rendszert, hogy az utcán tudjam használni. Defendonál fél évet mondanak, Aikidónál nem tudom, ma kérdezem meg, mert mindenki azt mondja, hogy sok év stb. de nem hiszem, hogy a puszta kezes önvédelem ott több év lenne. fél-egy év ott is, a tippem szerint. Válaszokat előre is köszönöm!
egyik sem ad harci tudást.
arra jó,hogy nyerj kb 5mp-et és el tudj futni.
erre való a civil oktatás.
erre tanít meg a defendo,meg a krav.
amit te körülírtál,hogy utcai bunyó,meg verekedés,győzni a bunyóban,leverni rendesen egy másik embert,arra az ökölvívó edzés való.
rendes alapok nélkül meg az önvédelmi edzések-amik igazából kiegészítőknek jók-nem fognak működni verekedésben.
ha jársz 4-5 évet bokszolni,és utána mellé berakod a defendót,akkor valóban elég lesz fél év,hogy a defendót is tudd alkalmazni.
csak így önmagában,alapok nélkül,fél év defendo max állóképességi edzésnek jó.
Szia!
Ha gyorsan akarsz önvédelmet tanulni ne az Aikidot válaszd! Az Aikido nem tanít önvédelmet. Vannak benne utcai önvédelemre használható technikák, de csak mint Karate edzésen is, inkább edzőtáborokban kerülnek elő. 10 év Aikido után én meg tudnám védeni magam, de ha nem tanultan volna előtte küzdeni, ütni, rúgni, inkább a futást választanám. Mégis, az Aikido azért lehet jó, mert alapelve a konfrontáció kerülése. Ha egy Aikidos odáig jut, hogy meg kell védenie magát, akkor valamit nem jól csinált. Kényszerhelyzetben pedig nem szabad megvárni amíg kibontakozik a támadás. Ez ellentétes az Aikido elveivel.
Szerintem inkább válassz speciális önvédelmet, katonai közelharcot inkább, de ne sportot vagy harcművészetet.
Azok más miatt jók. Vagy válaszd, de akkor hosszú idővel és sok-sok gyakorlással számolj.
Örülök, ha segítettem.
Hi. Ha félév alatt szeretnéd ezt elérni, akkor szerintem is jobban jársz a defendoval. Aikidora - mestertől és tanítványtól is függ - de 10 évet szoktak mondani a (technikai) hatékonyságig. Fél év alatt nagyjából az alap hat-hét technika vázát szokták az emberek - nagy átlagban és itthon - megtanulni. Ez azért van, mert a mozdulatsorok némelyike igen bonyolult, sokáig tart, amíg a helyes mozdulatsort úgy belevésik az emberbe, hogy az álmukból felébresztve is menjen. 10 év alatt el lehet odáig jutni, hogy az legtöbb alapozó mozdulatsort kielégítő sebességgel és pontossággal végre lehet hajtani. Onnan a technikákat szépen darabokra lehet szedni, lehet kreatívabb módon kísérletezni. Addig ez nem feltétlenül jó, főleg kezdőnek nem, mert ha nincs meg egy sziklaszilárd háttér, akkor csak összezavarodik a tanuló. A kreativitás (értsd: rögtönözni tudás) pedig fontos ahhoz, amire használni szeretnéd a stílust. Persze, szoktak 4-5-6 évet is mondani. De akkor is szerintem 4 év lehet az alsó határ. De mint mondtam, ez mester- és tanítványfüggő is.
Ateszu, kényszerhelyzetben tulajdonképpen már meg vagy támadva. Onnan a "támadást" már nem ellenzik az alapelvek (tulajdonképpen onnantól már proaktív védekezés van). Ez elő szokott jönni pl. több uke-s ju waza-ban, randori waza-ban, az alábbi módon: "Ne várd meg, amíg rád jönnek! Menj előre!" Vagyis a tori mozog az uke felé, még mielőtt az uke pl. ténylegesen ütne. Legalábbis nekem annyit mondták már, hogy cakkos tőle a fülem. De ez Ueshiba egyik kototamájában is benne van talán, mintha olvastam volna valahol. De még pl. a kamai haszálható opening gyanánt, ami azt jelenti, hogy már akkor elkezdtél védekezni, mielőtt fizikailag megtámadtak volna.
"kényszerhelyzetben tulajdonképpen már meg vagy támadva"
Kényszerhelyzetnek gondolom amikor ki akarsz menteni valakit egy balhéból. Mint harcművész nem mehetsz el szó nélkül az utcán, ha látod, hogy vernek valakit. Olyankor be kell lépned és sűrűn osztogatnod a halálos csapásokat. Össze kell zavarnod a támadók koordinált összehangolt mozgását és meg kell futamítanod őket mielőtt elfáradsz, mert akkor vesztesz. Középiskolás koromban volt egy balhé ahol hatan jöttek rám, végül ők futottak előlem.
"Onnan a "támadást" már nem ellenzik az alapelvek (tulajdonképpen onnantól már proaktív védekezés van). Ez elő szokott jönni pl. több uke-s ju waza-ban, randori waza-ban,"
Randoriban mit csinálsz? Belépsz, hogy támadásra késztesd az "ellenfelet". Alapelv Aikidoban a támadó energia elvezetése. Utcai verekedésben neked kell támadnod kamikaze módon. Az nem játék. Az ellenfelek sem lesznek sportszerűek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!