Tudtok olyan (fitnesz) gyakorlatokat, amelyekkel izmosítani (párnásítani) lehet a mellkas emlők fölötti részét, az ún. dekoltázst?
Ha a nevére lettem volna kíváncsi, azt kérdeztem volna.
Aki valamennyire is jártas a bonctan és a fitnsz területén, tudja, hogy egy testrésznek számos izma van, s egy-egy gyakorlat más és más izmokat erősít. Ezért is pontosítottam, hogy miről van szó.
A mellizomnak nincs több része. Egy darab (illetve ketttő mivel páros izom) van. Nincs felső, alsó, belső, külső.
Mellizom van.
Fekvenyomás, tárogatás, és fekvenyomás 45°-os padon. Utóbbit szokták "felső mellizom" gyakorlatnak nevezni, mert a mellizom felső rostjai ekkor viszonylag több stimulációt kapnak, mint az alsók, plusz ekkor már a vállizom első feje is kap.
Amíg anatómiai ábrán nincs 4-féle mellizom, addig bármit olvashatsz, attól még nem lesz igaz. :)
Az általam linkelt cikk azért elég pontosan mutatja be a mellizmot és az azt körülvevő izmokat, de ha egyéb anatómiai térképet is keresel pl a google-ben, sehol sem fogsz találni a mellizmon például két fejet(csak egy eredési és egy tapadási pont), és alsó, felső, külső, belső mellizmot.
A belső mellizom edzése egyébként már csak a fizika alaptörvényeit is meghazudtolná.
Elolvastad egyáltalán a cikket amit linkeltem? Le van írva... :D
A pectoralis minor gyakorlatilag egy segédizom, ami a vállak és a lapockák mozgását segíti a mellizom munkája közben:
"...és a Pectoralis minor. Ez utóbbi a Pectoralis major alatt húzódik, és segíti annak munkáját a nyomások és az áthúzó mozdulatok során. Feladata emellett még a bordák megemelése, valamint a vállöv előre és lefelé húzása - nézd csak meg az eredését és a tapadását és megérted (lent). Stabilizálja a lapockát is, amivel tovább segíti a nagy mellizom munkáját. Edzeni külön nem lehet rá, annyira együtt dolgozik a mellizommal."
Tehát az ún. dekoltázsodhoz egyrészt semmi köze, másrészt újfent oda lyukadunk ki, hogy a mellizomnak nincs alsó, felső, külső, belső része, sem pedig több feje, amikre tudnál különféle gyakorlatokkal edzeni :)
A pectoralis minor nem fog több stimulust kapni se negatív nyomáskor, se fekvenyomáskor, se tárogatáskor vagy éppen feje állva pislogástól.
Persze, hogy elolvastam, és köszönöm.
Ami azonban nëm jelënti azt, hogy mindënnel ëgyet is értenék, ami ott lëírva vagyon.
Ami a mellizomzatot illeti, az igënis két különálló izomból áll: musculus pectoralis minor és musculus pectoralis maior.
A kis és a nagy mellizom három-három részből áll: [link]
Továbbá a kis mellizom is szépen erősíthető, akárcsak a nagy mellizom (bár az előbbinek valóban nincs sok köze a "dëkoltázshoz"):
mivel mindkettőnek két tapadási pontja van ezért nem tudod úgy megedzeni bizonyos részeit ahogy szeretnéd. Bármennyire fáj, ez így van.
Lehet hogy vannak gyakorlatok ahol a felső izomrostok pár százalékkal több munkát végeznek mint más gyakorlatok esetén, de ez nem úgy működik, hogy ha ezt a gyakorlatot csinálod akkor csak a mellizom középső rostkötege fog dolgozni.
Az eredeti kérdésed is erre vonatkozott, amire már válaszoltam vagy 4x :)
Nincs olyan gyakorlat amivel párnásítani tudnád a mellizmodnak az emlők fölötti részét.
45°-os nyomással tudsz a legtöbbet tenni, de annál pedig már a vállad első feje is jelentős munkát fog végezni, míg a mellizmodra egyre csökkenő nyomás fog nehezedni. Ha úgy tetszik akkor ez dolgoztatja meg legjobban a mellizmod felső rostkögetét - ami egyébként is a jelentős munkát végzi az összes gyakorlat során...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!