Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Az aikido működik!? Szeretnék...

Az aikido működik!? Szeretnék valami lágyabb harcművészetet tanulni ha ez hasznos)

Figyelt kérdés
(komoly válaszokat kérek és nem egy kettőt és kíméljenek az olyanok akik azt mondják ha jól oktatják (főleg az ilyen aczél félék többiek ötleteit elfogadom) csináltam küzdősportot rég és most szeretnék valami lágy harcművészetet kipróbálni.megjegyzem tudom hogy precizitás kell ide és határozottság. de úgy érzem hogy az a bizonyos félelem érzet törlődött belőlem az utcán és bármilyen technikát stresszmentesen tudnék kezelni ezért valószínűleg gyorsabban is tanulnám. heti két edzésről van szó. komoly válaszokat-tanácsokat kérek. bárkiről elfogadom az ötleteket csak írjanak sokan. főleg olyanok is akik csinálják de akár negatív dolgok is jöhetnek csak tudjam milyen. (és nem kell azt tanácsolni hogy mennyek le kipróbálni mert nem az volt a kérdés hogy hogy mennyek edzésre.) előre is köszönöm.
2012. jún. 6. 18:39
1 2 3 4
 31/34 anonim ***** válasza:

Szerény véleményem szerint az Aikidoval az egyik legnagyobb probléma az, hogy túlmagyarázzák a filozófiáját. Természetesen, mivel harcművészetről van szó, elengedhetetlen, hogy a technikák végrehajtása közben a cél ne a végleges megsemmisítés legyen, de mégis működjön a dolog.

Optimális esetben a jó edző mindig hangsúlyozza, hogy edzésen a mozdulatsorokat gyakoroljuk be, s nem célunk a gyakorlópartnerünk teljes leamortizálása, hiszen az uke gyorsan elhasználódik, s a végén nem lesz kivel edzeni, ám mégis szem előtt tartja azt, hogy ne csak tánc legyen, s ne tűnjön el a BUDO félúton....

Na mármost én úgy látom, hogy egészen addig az Aikido sosem töltheti be a harcművészetek közt az őt megillető helyett, ameddig bizonyos emberek a lényeget figyelmen kívül hagyva, valami meditációs gyakorlatként kezelik, s az edzésekre amolyan spirituális elmélyülésként tekintenek. Pedig - legalábbis szerintem - véletlenül sem erről van szó: az aikido legtöbb technikája nagyon jól alkalmazható az önvédelem során. Más harcművészeteket megfigyelve, sőt, ismerve megállapítható, hogy bár nem 100%-osan, de számos mozdulatsor igen hasonló, legfeljebb csak az alkalmazása eltérő. Azonban, amíg egy aikidoka nem tud normálisan ütni, rúgni, dobni - és ezen a ponton nem csak a kote gashi, ill. a koshi nage-ra gondolok, hanem pl. a hagyományos csípődobásra is, amely helyes használata közben erős kézmunkára van szükség, hogy az ukét/ellenfelet/akárkit átbillenthess a csípődön. Mert amíg sok helyen az aikidoban a másik lendületét használjuk fel, addig a való életben gyakran előfordulhatnak amolyan kellemetlenségek is, hogy a támadó nem akarja, hogy eldobd. Következésképpen, amíg valaki a harmonikus ingyom-bingyom sablonszöveg mögé bújva nem tanítja meg a technikák gyakorlati alkalmazását, nem beszélhetünk aikidoról, pusztán valami mozgáskoordinációt javító/fejlesztő gyakorlatsorról.

Félreértés ne essék, nem a más stílusok mixeléséről beszélek, hanem arról, hogy számos esetben azt tapasztalom, hogy az aikidokák többsége - még hakamások is - szinte még gurulni sem tud ( a szabad zuhanásról ne is beszéljünk...) nemhogy egy mawashi gerit rúgni, ami nemcsak azért kellemetlen, mert az utcán valószínűleg nem a suwari-technikák kerülnek előtérbe, hanem mert mikor két ember a dojoban gyakorol, akkor egy jó támadás hiánya miatt a hasznos, edzésre szánt idő könnyen inflantálódhat...

2012. aug. 16. 13:22
 32/34 anonim válasza:

Az előttem szólóval lényegébe egyet értek. De az hogy az Aikidoba nincs ütés, rúgás hülyeség, mert van! Az hogy az Aikidokak nem tudnak ütni, rúgni, gurulni, kibillenteni stb..... Az maga az Aikidoka kudarca és nem az Aikido-é! Egy honlapon olvastam, és ugyan ez a véleményem...Abban az időben mikor az Aikido kialakult Japánban ha eldobtál egy követ, akkor a legnagyobb valószínűséggel, vagy dojo-ra, vagy harcművészeti mesterre-tanítványra esett! Tehát nem volt miért tanulni ütni, rúgni, mivel alap dolog volt hogy tudd!

Tehát véleményem szerint aki harc művészetekkel foglalkozik, annak kutya kötelessége megtanulni rendesen ütni , rúgni. Tehát az alapokat. És nem magyarázat hogy az edzésen nem gyakorolják sokat. Ez alap, kötelező dolog!

2012. aug. 20. 23:47
 33/34 anonim ***** válasza:

Előző vagyok:

nem azt írtam, hogy nincs benne, hanem, hogy nagyon kevés aikidoka van, aki elsajátította az alapvető ütés-rúgástechnikákat, mi több, sokszor még esni sem tudnak normálisan, azzal az indokkal, mert "lusták", mert "félnek", mert "elfáradtak", mert "felesleges"(????)

2012. aug. 21. 07:10
 34/34 A kérdező kommentje:
köszönöm ezeket a nagyon sok hasznos válaszokat csak kicsit rég tudtam válaszolni. azt hiszem sokat megtudhattam most.
2012. aug. 21. 10:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!