Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Az aikido működik!? Szeretnék...

Az aikido működik!? Szeretnék valami lágyabb harcművészetet tanulni ha ez hasznos)

Figyelt kérdés
(komoly válaszokat kérek és nem egy kettőt és kíméljenek az olyanok akik azt mondják ha jól oktatják (főleg az ilyen aczél félék többiek ötleteit elfogadom) csináltam küzdősportot rég és most szeretnék valami lágy harcművészetet kipróbálni.megjegyzem tudom hogy precizitás kell ide és határozottság. de úgy érzem hogy az a bizonyos félelem érzet törlődött belőlem az utcán és bármilyen technikát stresszmentesen tudnék kezelni ezért valószínűleg gyorsabban is tanulnám. heti két edzésről van szó. komoly válaszokat-tanácsokat kérek. bárkiről elfogadom az ötleteket csak írjanak sokan. főleg olyanok is akik csinálják de akár negatív dolgok is jöhetnek csak tudjam milyen. (és nem kell azt tanácsolni hogy mennyek le kipróbálni mert nem az volt a kérdés hogy hogy mennyek edzésre.) előre is köszönöm.
2012. jún. 6. 18:39
1 2 3 4
 11/34 anonim válasza:

Őszintén megmondva sok idő kell! Én 1,5 éve csinálom, heti 2 edzés van, és most kezdek rájönni magára a mozgáskultúrára, és persze a bázis technikákra. De az alapok megszerzése a nehéz, az idő haladtával a tudás hatványozódik, egyre gyorsabban fogsz tanulni!

Hozzánk most jöttek új kezdők, és hozzájuk mérve sokat fejlődtem. Ha komolyan akarod csinálni, kitartó és szorgalmas vagy, gyorsan fogsz tanulni és igazi harcos leszel. Fegyver lesz a tested és a szellemed is!

2012. jún. 13. 22:24
 12/34 anonim ***** válasza:
Sokan kérdezik meg ezt.Van akinek működik a valós életben is és van akinek nem.Magától a tanulótól függ.Ahhoz hogy utcán jól tudj valamit használni,mentális és fizikális felkészültség szükséges,ezt szerintem az aikido nem adja meg,ráadásul sok idő míg elsajátítod,szóval nem ezt választanám önvédelemre.Szerintem a legjobb ebben a témában a Paladin Press kiadó: [link] .
2012. jún. 15. 17:36
 13/34 anonim válasza:

Előzőnek: Próbáltad már az Aikido-t vagy youtube videók láttán alkottad a véleményedet?

Az nem szabad elfelejteni, hogy a harcművészetek a hatásosságuk miatt tudtak fennmaradni az évszázadok folyamán. Az olyan harctechnikák amik nem voltak hatásosak kihaltak a csatamezőn, a használójukkal együtt! És az sem elhanyagolható, hogy a régi korokban pl. a szamurájok korában sokkal rosszabb volt a közbiztonság! Ma nem ölik az emberek az utcán egymást, de akkoriban ez minden napos esemény volt.

Az Aikido alapja jiujitsu technikák és a kendo azaz kardvívás. O Sensei viszont hozzátett egy pluszt ami inkább filozofi és erkölcs mint technika, de viszont megmutatkozik a technikákba is, ez a szeretet! Felismerte, hogy az embereknek egymást kell segíteniük és nem egymást elpusztítaniuk. Az Aikido-val akarta jobbá tenni a világot és részben sikerült is neki, mert sok követője lett. Az Aikido hatásosság abban rejlik, hogy az univerzum törvényeit és az emberi anatómiát használja. Egy 40kg-os és egy 140kg-os emberre is ugyanazok az erők hatnak és ugyan azok a védtelen testi és szellemi pontjaik.

Szerintem és speciel ezért is kezdtem el az Aikido-t gyakorolni (bár már rájöttem ennél sokkal többet ad), hogy a mai kor törvényei nem engedik meg már azt sem, hogy valakit megüssek, mert ha már 8napon túl gyógyuló sérülést okozok, akár börtönbe is zárhatnak. És ha belegondolunk pl. egy ThaiBox-os, aki minden edzésen azon dolgozik, hogyan tudjon erősebbet, gyorsabbat rúgni és ütni, egy utcai konfliktusban csak azért hogy ne kerüljön börtönbe, muszáj a saját tudásának kb 10%-át alkalmazni hogy ne kerüljön börtönbe, de mivel az edzések hatására a bunyó, a mozdulatok beivódtak és ösztönné váltak, így a konfliktus vége könnyen végződhet akár halállal is!

Tehát ezért tartom jónak az Aikido-t, mivel folyamatos kontrol alatt tartja a támadót, úgy hogy pillanatnyi fájdalmat okoz, és közben maradandó sérülést a támadó legójában.

2012. jún. 15. 22:34
 14/34 anonim válasza:

egójában akart lenni, de véletlenül ráklikkeltem egy rossz helyesírási ajánlatra, utána pedig a küldésre! :) nah mind1 :)

Itt egy nagyon jó Aikido videó!

http://www.youtube.com/watch?v=jXBudD_z6No&list=FL4qxD2yd6hE..

2012. jún. 15. 22:40
 15/34 anonim ***** válasza:
Igen,próbáltam már az aikidót,anélkül véleményt sem mondanék róla :) Az aikido mentalitása példaértékű,viszont nem az utcára való ez a mentalitás.Ha valaki megtámad,akkor ártani akar neked.Amikor könyörületesek vagyunk az ellenségünkhöz,magunkkal kegyetlenkedünk.Minden korban kialakult a helyzethez alkalmazkodó harcművészet,például a judo korában az emberek nagyrésze olyan ruhát hordott amit meg lehetett ragadni,és erre épül sok technika.Vagy a sétabot fegyverként való használata a canne de combatban.Viszont ma senki nem jár sétabottal vagy gi-ben.
2012. jún. 16. 09:47
 16/34 anonim válasza:

Ezekben egyet értek, és azzal is, hogy az Aikido alapelve igen az hogy nem bántjuk a másikat. DE a választás a használóján van, ha csináltad te is, tudhatod hogy a legtöbb technika vége ízületi törés. Vagy ha nem törés akkor kontrol, ahol igazából a támadó annyira kivan szolgáltatva, hogy bármint tudsz vele csinálni, akár meg is ölheted. Az alapelv inkább az út járása (a gyakorlás) alatt fogan meg az emberben, és nem maguk a technikák azok amik a szeretetre épülnek!

Az összes mostanában divatos önvédelmi rendszer pl.: Defendo, Kravmaga a Ju-jitsu és Aikido technikáira épül.

2012. jún. 16. 14:40
 17/34 anonim ***** válasza:

Kb. 10 éve aikidózom és az elmúlt 10 év tapasztalata az, hogy az aikido gyönyörű TÁNC, de harcművészetként teljesen használhatatlan. Egy éves boksztudással bármilyen aikidóst kockázat nélkül tudsz padlóra küldeni 10 mp alatt, és ezzel nagyjából el is mondtam mindent az aikido használhatóságáról (azaz használhatatlanságáról). A mendemondáknak, kiszínezett legendáknak hogy kit hol milyen helyzetben mentett meg az aikido ne higgy egy percig sem. Soha egyetlen jelenetet sem láttam még sem filmen sem élőben, amelyben valaki sikeresen hajtott volna végre egyetlen aikido technikát (és nem megrendezetten).

Magával az aikido elgondolásával van a baj. A kéz az ember egyik leggyorsabban mozgó testrésze és nagyon jól kontrollálható. Ezért a kéznél fogva támadni az emberi testet badarság. Ha az uke (a támadó fél) visszahúzza a könyökét, az aikido technikák 90%-a használhatatlanná válik. A maradék 10% pedig elméletileg működne, ha használnád a lábadat is (azaz judóznál), de anélkül bajosan.

Szóval, mindent egybevetve, az aikido a modern harcművészetek nagy átverése, újkori varázslat, gyakorlati haszna 0.

Ha LÁGY harcművészetet szeretnél tanulni, menj bokszolni!!! Komolyan! Az amatőr boksz finom lágy művészet, reflexekek, gyorsaság és távolság összjátéka, és gyakorlatilag sérülésmentes (!!!). Két éve bokszolok és soha egyetlen sérülést sem láttam edzésen azon kívül, hogy néha az én szám is felreped, de van fogvédő. Minden önvédelem és harc alapja az öklözés, ezért a boksznál nincs jobb. (Illetve persze van, az olyan boksz, amiben láb is van: muai thai, kick-box, K1.) Ha meg birkózásra vágysz, akkor meg judo, sambo, BJJ vagy birkózás. Az aikido a lehető legrosszabb választás. Így 10 év után azt gondolom, hogy életem nagy tévedése volt.

2012. júl. 13. 11:34
 18/34 anonim ***** válasza:

Utolsó nettó f@szság amit írsz azt hozzátéve, hogy Magyarországon 1-2 kivétellel nincs aikido edzés, csak valami fostalicska. Igen a leggyorsabban mozgó rész a kéz, de egyetlen aikido vagy jujutsu technika sem a kéz elkapására épül, hanem a vállnál kezdi kontrollálni a mozgást ami egy igen lassú testrész, a viszahuzodó kézre már csak rázáródik a tori keze ezért tűnik úgy, hogy a kezet kapná el pocsék edzéseken akár így is oktathatják, de az a kóklerek hibája nem a lágy harcművezetékké.

Az önvédelemnek meg az öklözésnek még kevesebb realitása van, az önvédelem ott kezdődik, ha valaki valóban megtámad és nem belédköt az út közepén, hanem komoly testi6leki sérülést akar okozni.

2012. júl. 13. 13:13
 19/34 anonim ***** válasza:
A boxnak meg köze sincs a harcművészetekhez egyszerű ringsport (azok közül talán a legjobb) nem önvédelemre van hangolva egyszerű korlátozott párbaj öklökkel.
2012. júl. 13. 13:15
 20/34 Sznofru ***** válasza:

Igazából tökmindegy mit csinálsz, ha működik, nem igaz? :)

Én pl. boxolok és mellette Krav Magázom. Boksz nagyszerűen ad egy alapot, a Krav Maga meg taktikát (plusz egy kis földharc, meg fogások, amik a bokszban nincsenek).

Egyébként amit sokan elfelejtenek, hogy éles szituációban a legalapabb dolgok fognak feljönni az emlékek mély bugyraiból, örülsz majd ha egyáltalán jól megoldod a problémát. Hirtelen fog jönni a támadás, és ha okos a támadó, akkor mindezt hátulról teszi és nem biztos, hogy puszta kézzel.

Helyed nem biztos, hogy lesz a kilépésekre, a mozgásokra, amiket és ahogy tanultad.

Ha valaki 1 éve tanulja bármelyiket, az megnyugodhat, hogy valószínűleg még a neve sem fog eszébe jutni, nem hogy a tanultak. Persze vannak kívételek, akik nagyon jól tűrik az ilyenfajta stresszt.

Jelentkezzen már olyan akit élesben már megtámadtak és tökéletesen tudta alkalmazni tudását. Kicsavarta a kezét, megpörgette, és hasonlók. És írja le, hogyan csinálta.

2012. júl. 13. 13:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!