Melyik harcművészetet válasszsam utcai önvédelemre? Bővebben a leírásban írok.
Thai box.
Szard le magasrol, ha valaki mást mondd!
Egyáltalán honnan vetted ezt a fa.sztagot, h aikido meg jiu?
Szerintem utcai önvédelemre ne harcművészetet tanulj, ha sietsz, mert az mindenképp évekbe fog telni, hogy használható szintre hozd. És a konkrét harc csak kis része az önvédelemnek.
Itt egy idézet Rory Millertől: "Jobb elkerülni, mint elfutni, jobb elfutni, mint lecsendesíteni, jobb lecsendesíteni, mint harcolni, és jobb harcolni, mint meghalni" El is olvashatod a könyvét(könyveit). Vagy úgytudom, hogy kravmaga edzéseken is beszélnek az ilyen elkerülős, lecsendesítős dolgokról. Ha nem lennél alapvetően jó "elkerülő" :D. De ettől függetlenül szerintem a harcművészet az egyik legjobb, amit sportként csinálhat az ember. Nem csak az önvédelem miatt, hanem azért, mert sokmindent fejleszt és élvezetes is, kivéve amikor fáj és szenvedsz:D. Hogy az aikidóra is kitérjek, szeritem ahhoz azért kell sok idő, mert arra megy hogy ne bántsa a támadót. Márpedig ha te valakit gyorsan harcképtelenné akarsz tenni, akkor az a leggyorsabb, ha olyan helyeken ártassz neki ahol fáj, sérül, vagy elájul. Nem pedig szépen arrébb teszed, majd udvariasan lefogod. De ha az Aikido tetszik nézd meg a Jujutsut,mert az az alapja és ott a harcképtelenné tétel a cél(vagy a halál). (Persze nem az mma-s jiu jitsura gondolok az más). Ha meg kocsmai verekdő gyorstalpalót akarsz, akkor a boxra szavaznék. Mert a jó ütés elég az ilyenekhez.
Nem azt mondjuk, hogy haszna vehetetlen az Aikido, hanem azt, hogy itthon nem oktatják normálisan. Jiu Jitsutól (brazil) azért nehezebb elsajátítani, mivel az küzdősport, az Aikido meg harcművészet. De ez a silány oktatás nem csak az Aikidora jellemző, hanem a legtöbb harcművészetre. Pl.: csak szemináriumokon való vizsga, stb. Ezek is megmutatják, hogy itthon sokan csak az üzlet miatt oktatják az adott harcművészetet.
Önvédelemre meg amit jól oktatnak itthon Jujutsu, Wing Chun/Wing Tzun kung fu, Eskrima, Ashihara karate, vagy más karate stílus otthoni felkészülés mellett (ahol a sportot erőltetik azok felejtősek) amit ajánlani szoktam
Küzdősportok közül meg Box, Savate, ezek kombinálása szabadfogású birkózással.
Az ilyen önvédelmi rendszereket, hogy Defendo, Krav maga, stb. inkább hagyd, mert 99% pénz lehúzás az egész. Még max a kézitusa, ami jó az ilyen rendszerek között.
De mint előttem is írták, először mindig próbáld magad kidumálni.
Szia
Én már 3 éve Aikidozom. Bárki mondja, h használhatatlan nincs igaza. Az Aikido inkább lágyabb, a jitsu az sokkal vadabb erőszakosabb. Abban se értek egyet, h rosszul oktatják. Nagyon sok múlik a mesteren. Én egy 4. danos mestertől tanulok, egy kis faluban teljesen ingyen. Pár énnek el kell telnie, hogy meg tudd magad védeni. Én mindenképpen csak ajánlani tudom. Azért monják, h nehezebb tanulni, mert kell egy bizonyos fegyelem, kitartás hozzá. Pl a kis gyerekek (8-10 éves) sokkal hamarabb megtanul egy teknikát karatéban vagy judoban mint itt. Azért mondanám az Aikidot mert itt nincs verseny a harcművészetnek nem a versenyről kell szólnia, hanem önmagunk legyőzésében.(Ahogy O sensei gyakran mondta: ” Az igazi győzelem önmagunk legyőzése”.)
Szerintem mindenképpen az Aikidot válaszd ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!