Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Az aikido működik!? Szeretnék...

Az aikido működik!? Szeretnék valami lágyabb harcművészetet tanulni ha ez hasznos)

Figyelt kérdés
(komoly válaszokat kérek és nem egy kettőt és kíméljenek az olyanok akik azt mondják ha jól oktatják (főleg az ilyen aczél félék többiek ötleteit elfogadom) csináltam küzdősportot rég és most szeretnék valami lágy harcművészetet kipróbálni.megjegyzem tudom hogy precizitás kell ide és határozottság. de úgy érzem hogy az a bizonyos félelem érzet törlődött belőlem az utcán és bármilyen technikát stresszmentesen tudnék kezelni ezért valószínűleg gyorsabban is tanulnám. heti két edzésről van szó. komoly válaszokat-tanácsokat kérek. bárkiről elfogadom az ötleteket csak írjanak sokan. főleg olyanok is akik csinálják de akár negatív dolgok is jöhetnek csak tudjam milyen. (és nem kell azt tanácsolni hogy mennyek le kipróbálni mert nem az volt a kérdés hogy hogy mennyek edzésre.) előre is köszönöm.
2012. jún. 6. 18:39
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:

@neutronlovag: mi lenne a nettó faxság? Az, hogy az aikido technikákat még barátságos randoriban is lehetetlen végrehajtani? Linkelj csak be egyetlen youtube videót, ahol aikido technikát hajt végre valaki randori közben. Amúgy nem kötözködöm, komolyan érdekel.

A vállat kontrollálja? Persze ez ideológia, sőt nem is a vállat, hanem a harát. Na ja. Csak a gyakorlatban HA AZ UKE NEM AKARJA, nem működik.

Ha működne, ezzel lenne tele a ketrecharc. Mert az elképzelés brilliáns. A gond csak az, hogy ha az uke behúzza a könyökét, vége mindennek. Esetleg az ikkyo, ha nyomás alá helyezed, de az már nem aikido.

2012. júl. 13. 16:03
 22/34 anonim ***** válasza:
2012. júl. 14. 14:20
 23/34 anonim válasza:

Már bocsáss meg, nem akarok kötekedni de....

Az, hogy 10 év alatt ennyire gyenge szintre jutottál, az a te szégyened és nem az Aikido-é és a legkevésbé O-Sensei-é.

És mit takar az a 10év? Kéthetente 1 edzés vagy heti 1. Kitartás, akaraterő, alázat.... Ezek megvoltak. Akartad egyáltalán, hogy tudjad?

Aikido edzésen amit csinálsz, csinálunk CSAK GYAKORLÁS!

A Kyokushin katak is ennyi erővel nevetségesek, mivel csak előre rúgnak vagy ütnek védekezés nélkül, De EZ IS CSAK GYAKORLÁS!!!

Az Aikido technikák a valóságban lerövidülnek, leegyszerűsödnek és ha visszahúzza a karját a támadó, akkor más technikát kell alkalmazni, nem szabad a ragaszkodni a technikákhoz, ha szükséges váltani kell!

2012. júl. 16. 11:58
 24/34 aikiboxer ***** válasza:

#23: na látom elindult az ilyenkor szokásos személyeskedés, meg "az aikido működik, csak a te aikidód nem" típusú okosságok. :)

A 10 év az heti legalább 3 edzést jelent, időszakonként heti 7 edzést... De teljesen mindegy, hogy én milyen szinten vagyok, ugyanis most nem az én harci képességeimről beszélgetünk, hanem az aikidóról mint rendszerről. A személyeskedés, a másik becsmérlése, tudtommal nem tartozik az aikido szellemiségéhez...

A kyokushinkai kata pont nagyon jó példa!!! Ugyanis a karate ugye klasszikusan a kihon-kata-kumite (!!!) hármasból áll. A katának mostanra már csak esztétikai, hagyományőrzési szerepe van (szép). Olyasmi, mint a muai thaiban a Wai Kruu, a rituális tánc. Ennek is megvan a helye a harcMŰVÉSZETBEN, de nem pótolja a küzdelmi készséget, kondíciót, erőt stb.

Az aikidóra egyébként sokkal jobb példa a karate kihon ippon kumitéje vagy a judo katák. Mert ezek ellenfeleken gyakorolják be a mozdulatokat. A gond csak az, hogy az aikidóból éppen Jigoro Kano zsenialitása hiányzik, azaz a kumite gyakorlása. Az aikidósokban nem alakul ki az ellenfél ellenállásának megérzése, a távolság játéka, az akció-ellenakció nehézségén való átesés. Bokszban ez elég gyorsan megjön (ha normális edzőpartnerekkel és normális edzővel edzesz), judóban sokkal lassabban (szerintem kb. 3 év / zöld öv mire elkezdesz megtanulni valamirevaló technikákat végrehajtani), az aikidóban meg nem jön el soha, mivel nincs kumite...

Az meg, hogy "ha visszahúzza a karját, más technikát kell használni", a szokásos aikidós magyarázkodás. Judóban hiába húzgálja vissza magát akárhogy, úgyis ledobod az o goshit akár akarja akár nem. Persze van kontratechnika és meg is lehet akadályozni, hogy pont azt dobd el rajta, de van helyette valami más. Az aikidóban azonban az a gond, hogy kevés kivétellel az összes dobás azon alapul, hogy az uke odaadja magát, ami meg a küzdelmek 99%-ában nem így van. (Ki az a hülye, aki nyújtott kézzel adja át a súlypontját?)

Röviden fogalmazva: a különbség a judo és az aikido között, hogy a judo technikákat akkor is végre lehet hajtani, ha az ellenfél nem akarja, az aikido technikákat pedig csak akkor lehet végrehajtani, ha az ellenfél is akarja. Ez azért lényeges különbség.

Valaha egyébként én is ugyanígy védtem az aikidót. Nem is olyan régen. De menj csak le egy judo edzésre és próbáld ki magad egy barátságos randori keretében, ott tudsz-e kote gaeshit csinálni! :) Meg fogsz lepődni, hogy semmi, azaz SEMMI nem fog működni.

A vicc az egészben az, hogy a judósoknál is van kote gaeshi, és ők viszont meg tudják csinálni rajtad, csak ehhez judózni is kell tudni.

2012. júl. 16. 14:05
 25/34 anonim válasza:

Nem akartam személyeskedini, nem annak szántam még ha annak is tűnt. Bár elég lenézően tudtok beszélni az Aikido-ról, miközben én azt vallom, hogy mindegyik harcművészetnek megvan a maga létjogosultásága. Nem lehet egy stílust egyéni tapasztalat miatt lenézni. Lehet hogy annak az egyénnek nincs meg a stílus felé mutatott alázata, elhivatottsága. Vagy akár testi, szellemiségi adottsága. És ezért nem működik nála. Hiszen csak az működik amiben hiszel is.

Én kb 2 hónapja BJJ-re is járok, és igen is sokszor sikerül Aikido technikát bevinni, sőt még zöld, kék öves Judo-sok ellen is érek valamit a fehér öves (1,5 éves) aikido-mal!

Jó a mesterem és hiszek abban amit csinálok!

2012. júl. 16. 14:33
 26/34 aikiboxer ***** válasza:

Az aikidóban mindenki fehér öves yudansháig! :) Bár a mi szövetségünkben (Kobayashi) 2. kyutól barna övesek az aikidokák. :)

Na nagyon kíváncsi vagyok a tapasztalataidra. A BJJ-t én is nézegettem, mert nagyon kellene ez is az aikido mellé. Melyik az a technika, amelyet alkalmazni tudsz és milyen helyzetben?

2012. júl. 16. 15:06
 27/34 aikiboxer ***** válasza:

Neutronlovag: volt egy kis időm megnézni a videódat.

http://www.youtube.com/watch?v=NinO0vGum38&feature=related

0:00-0:08 Az első 8 mp földharc. Nem aikido.

0:09 Itt kellett volna irimi nage urát dobnia, de nem jutott eszébe sajnos.

0:22 Itt beszív egy jobb egyenest. Általában a tae-kwon-dósok keresztje, hogy gyönyörűen balettoznak, de a kezüket nem tudják használni. Pedig már karatés koromban is úgy tanultam, hogy a küzdelem 80%-a kézzel megy, csak 20% a láb. (És a kyo, muai thai tapasztalatai szerint az is inkább csak alacsony rúgásokból, ashi baraiból, combrúgásból áll.)

0:35 Sikerül közel mennie, de nem sikerül semmilyen technikát csinálnia...

0:37 A csuklóját elkaphatta volna, de megint nem sikerül semmilyen technikát csinálnia.

0:47 Ugyan az uke nyomhatna neki egy jobb egyenest, de elfelejti pedig az aikidós beszívná.

0:50 Szintén. Nem megy a kote gaeshi??!

0:57 A karfeszítés se megy, ha az uke nem akarja. (Pedig a waki gatamét a judósok is meg tudják csinálni, akkor is ha nem akarod.)

0:58 Na itt se működik a szokásos aikidós varázslás, pedig ez elvileg még működhetne.

1:02 Végre valami, amit technikának lehetne nevezni.

1:20-23 Szép!

1:35 Megint nem üt...

1:39 Beszívja a jobbegyenest...

1:50 Na látjátok! A judo technika az bezzeg megy neki. Láb nélkül ez se ment volna.

2:18 Megint használja a lábát... Úgy látszik a judo végszükség esetén azért működik...

Utána földharc.

ÁLTALÁNOS MEGJEGYZÉSEIM:

- Szép, szép ez a TKD-s varázslás, de fölösleges helikopterré alakulni. Ezt az aikidóst simán le lehetett volna darálni egyszerű egyenesekkel (persze ehhez meg kellene tanulni rendesen ütni).

- Az aikidósból csak az aikidót hiányoltam. ATEMI! Hol marad? MMA kesztyű kellett volna az aikidósra, és neki is szórnia kellett volna minimum az egyeneseket.

Valahogy így: http://www.youtube.com/watch?v=spPNWKtcYo0&feature=related

Persze sajnos ez utóbbi videó is inkább arra bizonyíték, hogy az aikido technikák nem működnek, ha az uke nem akarja. A judo, BJJ technikák viszont igen.

2012. júl. 16. 15:26
 28/34 anonim válasza:

A mi klubbunk Tamura tagszervezethez tartozik. BJJ ben a kibillentési pontok kihasználását, a központra koncentrálást, súlypont süllyesztés, és ikkyo, nikkyo, sankyo feszítéseket stb. De természeten javarészt a földön!

Viszont lenne egy kérdésem feléd.

Ha te is tanulod, ha jól értelmezem még a mai napig az Aikido-t, hogyan tudsz róla ennyire lenézően beszélni? nem értem!

2012. júl. 16. 15:55
 29/34 aikiboxer ***** válasza:

Nem lenézően beszélek az aikidóról, csak kérdéseket vetek fel. Ha bármiért is el lehet marasztalni az aikidót, akkor az pontosan a mítoszgyártás és az őszinteség hiánya. Nem hiszem, hogy az Alapító célja az volt, hogy lezárt, a realitásokkal szembenézni képtelen rendszert hozzon létre. Az aikidónak kötelessége lenne a rendszert folyamatosan fejleszteni.

Egyszerűen tudomásul kell venni, hogy a globalizáció, eleve a harcművészetek nyílttá válása bizonyos rendszereket és technikákat elavulttá tesz, más technikák és rendszerek pedig bizonyítanak. Az Oyama Masutatsu által egykor rendezett világbajnokság óriási lépés volt ehhez. A ketrecharcot, UFC-t, pride-ot stb. teljesen jogosan lehet kritizálni, az azonban kétségtelen, hogy a realitás sok mindenről lerántja a leplet.

Szóval az aikidóról nem beszélek lenézően, mert fantasztikus amit csinálnak, a kérdés csak az, hogy amit csinálnak, annak van-e harci értéke.

2012. júl. 16. 16:20
 30/34 anonim válasza:

Így már értelek. Abban igazat adok, hogy nagyon sok az az Aikidoka akik nem a funkcióra hanem a látványosságra mennek, és sok ilyen videóval találkozik az ember. És ezek ténylegesen lejáratják magát az Aikido-t. Mi csak varázslós Aikido-nak hívjuk ezt. Hála isten, én szerencsésnek mondhatom magam, az én mesterem egy igazi harcos, és igazi harcot oktat, de meghagyva az aikido szellemiséget, azaz nem a támadó lenyomorítása, halála legyen a harc vége.

És én erre vevő is vagyok. Szeretem a harcot, a megmérettetést, de önmagába az erőszakot nem.

A célom magasszinten elsajátítani az Aikido-t, de viszont szeretnék több harcművészetet és küzdősportot művelni, és beépíteni a Aikido-mba.

2012. júl. 16. 16:42
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!