Hogyan fejlődhetnél gyorsabban a futásban?
Rettentő gyenge állóképesség és izomzatú 19 éves lány vagyok. Enyhe gerincferdülésem van, de futhatok (orvos által megerősítve!).
10-13 éves koromban aránylag jól futottam, értem ezalatt, hogy 12 perc végigfutása nem jelentett gondot, vagy a 2000 métert 11 percben belül teljesítettem.
Aztán kimaradt pár év, mert akkor épp tiltottak, illetve lusta is voltam az ilyesmihez.
Két éve futottam újra, néha-néha, tehát egy év alatt talán 8-szor, de ezzel sokat mondok.
Akkor 10 percet vagy másképp fél kilométert két szakaszban bírtam lefutni.
Azt követő évben többször mentem le, a 10 perc ment már, de 17 perc/két kilométer is.
És most belezavarodtam az évekbe, de mindenestre a harmadik "futós" évemben (tavaly őszig) eljutottam 25 perc/3400 méterig, ez a rekordom. Télen nem futottam, most február végén - márciusban meglepően jól kezdtem, már háromszor teljesítettem a kb. 25 perc kb. 3000 métert, egyszer gyengébbet teljesítettem.
Nyár végén, ősz elején körbe szeretném futni a Margitszigetet, ami kb. 5 km.
Sikerülhet?
Egyébként a futáson kívül úszom, tornázom néha, és egyszer-egyszer bringázom.
Margitsziget 5,5km kb. Ha csak körbefutás a cél akkor mindig emeld a távolságot amit egy tempóban le tudsz futni. Ha időt is javítani szeretnéd célszerű először 800 métert futni minél gyorsabban 1-2 perc pihenő ( séta ) aztán mehet ismét 800m ( körülbelül 4x érdemes lefutni a 800-at). Ha már jól megy emelheted a távot 1200m re amit szintén 4x futsz. Aztán ha már ez is megy mehet 2000 3x utána 2600 2x aztán már sima az 5500. És nem kell megijedni attól, hogy 3-4x kell futni, nekem általában a 3. táv szokott a legjobban menni. ( Egy alkalmassági vizsgán a nőknek körülbelül 3 perc - 400 méter a mérvadó hosszútávon, tehát ehhez próbáld belőni az idődet, ha ez az idő megy akkor érdemes emelned a távot ).
Érdemes még a légzésre odafigyelni, az is sokat segíthet illetve mivel gerincferdülésed van mindenképpen egy normális futócipőt vásárolni!
Kicsit zavaros lett, mert azért át kellett gondolnom, de szerintem ha ezt csináld 2-3 naponta sokat fogsz fejlődni ) Ha legalább 3 naponta nem futsz akkor viszont bármit csinálsz nem lesz fejlődés...
Nem tudom, de én lassan tanulok, és az az első. Utána néha barátokkal is szeretnék lenni, a hobbijaimmal is és segíteni a családnak. Azért raktam ezt hátra, mert kevés segítséget igényelnek nagyon, de tényleg.
És mindezek UTÁN futok, úszok, tornázok.
Hát inkább a távot növelném, és nem tudom, milyen iramban szabad. Eddig úgy ment, hogy annyit futottam, amennyi még nem esett rosszul, és magától emelkedett.
A tempó nem érdekel. De nem emelkedik az is automatikusan?
Nézd amit leírtam edzéstervet bemelegítéssel együtt kevesebb mint 1 órát vesz igénybe. 2 naponta 1 órával korábban kelsz bőven kivitelezhető. Semmiképpen sem a sorrendeddel van baj, hanem ezek szerint az időbeosztásoddal.
És azt ki is hagytam, hogy előtte minimum 10 perc bemelegítés, a végén pedig 5-10 perc nyújtás elengedhetetlen.
Nem lenne jobb folyamatosan futni? Szívesebben csinálnám...
Miért fontos a tempó? Ha az, hát az, csak kérdem.
Nem időbeosztás. Tök mindegy, hogyan osztod be, ha te 5 óra alatt tanulod meg amit más 3 óra alatt.
Azért nem lehet valaki művelt, mellette a tudományokban is annnyira jártas, hogy alapdolgokat maga tud csinálni és megért, plusz még nem ápolhatja szociális kapcsolatait és nem sportolhat rendszeresen. Valamit, valamiket igenis el kell hagyni (irigylem, akinek nem), és ettől még ugyanolyan ember.
Bocsi, de ezt nem bírom.
Emelkedik, de nem olyan szinten, mintha kifejezetten arra összpontosítanál. A táv növelését egyszerű kivitelezni egyhuzamban fuss minden alkalommal kicsivel többet, esetleg itt is próbálhatod azt, hogy ugyanazon idő alatt mennyivel tudsz hosszabb távot lefutni. Állóképesség növelésére még igen jó tud lenni a lépcsőzés ( ha panelban a 10.en laksz akkor már az is sokat dob az állóképességeden, ha lift helyett a lépcsőt használod ).
Egyébként amit a 2. válaszoló leírt az a legfontosabb, hogy rendszeres legyen a mozgás. Ha 4 naponta edzel az közel azonos azzal, mintha semmit se csinálnál.
Azért mondjuk nézőpont kérdése. Én nem ezt érzem...
De ha komolyabban akarnék fejlődni, tuti semmi lenne, de az egészségi állapotom lényegesen jobb több ponton már ennyitől is.
Leírnám személyes tapasztalatomat: 52 kiló voltam 174 cm magas srác. Bárhogy tanultam 3 as szinten megragadtam kedvtelen voltam stb.... Mivel olyan egyetemre készültem, ahol alkalmassági vizsga van mondanom sem kell el kellett kezdenem sportolni. Heti 3x jártam edzőterembe, mindennél fontosabb volt az edzés, volt hogy lázasan képes voltam lemenni kevesebb időm volt a tanulásra, ennek ellenére javultak a jegyeim, mert sokkal jobb lett az önbizalmam, kiegyensúlyozottabb lettem. Teljesen átformálódott az életem. Tanulás is könnyebben ment és a barátaimmal pontosan ugyan annyi időt töltöttem mint előtte.
Szóval az a meglátásom, hogy a sport olyanokra tanít meg amit az iskolában sosem fogsz megtanulni ( koncentráció, akaraterő, kitartás és egyebek, melyeket az élet többi területén is tudsz majd hasznosítani ). Természetesen te életed neked kell tudnod, hogy mi a legfontosabb és azt hogyan akarod elérni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!