Aikido vagy Judo edzésre vigyem a hatéves fiamat?
Hát nem tudom. Nálunk a fizikai erőnlét megszerzése mindenkinek a maga felelőssége (én is otthon erősítek), de voltam már olyan dojoban, ahol korrekt erősítés van. Sosem értettem, miért az edzésidőből kéne elpazarolni az időt fekvőtámaszra, amikor azt otthon is lehet csinálni. De úgy tűnik, az álláspontom nem általános. Avval viszont egyetértek veled, hogy az aikido nem jó sport. Tekintve, hogy egyáltalán nem sport.
Csináltam már nikkyot ilyen uke-n. Vicsorgott, az igaz, de ép csuklóval távozott. Engem mindig úgy tanítottak, hogy érezzem meg az uke határait. És úgy tűnik, nem csak engem. Tanul nálunk olyan gyerek, aki verekedett az iskolában. Idősebb kölyköt vert le, senki nem sérült meg. Gyerekkoromban én is használtam feszítést verekedés közben. Törés nélkül.
Nem a rendszert kell okolni, hogy valaki rosszul használja, legalábbis azt hiszem. Van olyan edzőtársam, aki kopogtatott már le kempost ikkyoval küzdelemben. Olyan is, aki wanna be autótolvajnak csuklóját törte el, és olyan is, aki késes támadót küldött kórházba. A mesterem mestere kidobóként tesztelte a technikáit, és csak olyat tanított, ami élesben is működik. Akkor ezek a dolgok most azt jelentik, hogy az aikido hasznáható élesben?
A küzdelem hiánya ténlyeg lehet probléma. De a küzdelem is magával vonzz egy rakás korlátozást, amit a szabályrendszerek jelentenek. Pl. a box küzdelemben nincs lefogás, a judoban töréstechnika. Akkor a küzdelem pontosan mire is készít fel (különösen, ha nem jár az ember cross trainingre)? Vagy ami ringben működik, az működik az utcán is? Ahol nagy eséllyel olyan jön veled szemben, aki sosem tanult semmilyen önvédelmet, és olyan támadást fog használni, amire az adott szabályrendszerben (amit betéve tud a sportoló) nem szerepel?
Egy judos dobásban is ki lehet törni az ember nyakát, ha nem tanult az ellenfél esni, és egy boxoló kölyök is kiverheti a másik fogát. Akkor ezek sem gyereknek valók?
Ha a töréstechnikának nincs köze az önvédelemhez, akkor miért vannak judoban önvédelmi kata-k?
És most nem a sportokat ócsárlom, félre ne érts, csak hangosan gondolkodom. Mert ugye a gondolkodás akkor hasznos, ha a pro-t és kontra-t is figyelembe veszi. Függetlenül attól, hogy ki verne le engem, és ki nem.
Tudom, Lovag, de az érveiben van azért megfontolandó gondolat. Veszélyes technikák tanítása nem hozzáértő félnek pl. pont ilyen. Bennünk is van azért félsz, hogy pl. bizonyos nyakfeszítést gyereknek ne tanítsunk, mert avval nyakat lehet törni. Atemi-nél sem szoktuk az elején megmutatni, hogy az pl. orrnyeregre vagy torokra megy. Ahogy azokat a részleteket sem, amik a technikákat veszélyessé teszik (pl. a nikkyo ura rövidebb változatait, amiket nehezebb lekövetnie az uke-nak). Pont (bár nem csak) azért, mert az önuralmuk még nem stabil.
Az erősítés hiánya is érdekes és fontos kérdés. Bár a hagyományos erősítési formák egy részét nem tartom túl hasznosnak aikidohoz. De ez csak magánvélemény.
Amint írtam, nekem is a fő "sportom" az aikido, legalább 10 évet töltöttem el vele, ezért sem az ócsárlás a célom nekem sem. Hevenyen védtem az aikidót, de addig-addig kötözködtek velem a judósok, hogy lementem azt is kipróbálni... Az a véleményem (vélemény! Nem az örök igazság kinyilatkoztatása!), hogy az aikidosok nagyon tisztán tanulják a rá jellemző technikákat, ezért ezeket a típusú technikákat ők tudják a legjobban és legszebben is.
Ami a judoban a zseniális, az pont az, hogy ezeket a technikákat kivette Kano, és csak a sérülésmentes "torna-"technikákat tartotta meg. Persze így nem tanulsz meg gokyoval földre vinni egy késes ellenfelet, viszont megtanulsz küzdeni, ember ember ellen, erőt használni, távolságot kihasználni stb. A judósok olyan harci készségre tesznek szert, ami sokkal többet ér, mintha tudsz 280 halálos technikát, csak éppen nem tudod őket végrehajtani, mert az ellenfél nem akarja.
Egyszet hallottam és tetszett: a judo technikáit akkor is meg lehet csinálni, ha az uke nem akarja, az aikidóban ez sokkal nehezebb.
Az aikidoval nekem egy komoly bajom, hogy egy hagyományörző lezárt rendszer, amely nem fogad be új technikákat, és ez komoly baja. Pl. a tenchi nage esetében jó lenne a lábat is használni, mint a judoban az o soto gari, de nem lehet, mert az aikido nem kaszál lábbal. Stb.
De most arról beszélgetünk, vajon egy gyermeknek jó-e az aikido. Először menjen le judozni vagy birkózni, és ha már fekete öves lett, akkor tanuljon tovább aikidot. Szerintem.
Ide is belinkelem az alábbi videót, ezt nézzétek meg, ez is judo, ahogyan Kano elképzelte! Csak kevesen tudják, hogy ez is a judo részét képezi, méghozzá nem is akárhogyan.
*34 Ó, így már tiszta. Köszönöm.
A küzdelembeli rutin hiányát én is szoktam érezni. A lezárt rendszer kérdése érdekes. Ahhoz képest, hogy Ueshiba nyitottnak hagyta meg, új elemek bevétele, különösen az aikikai vonalon, tényleg elég ritkának tűnik nekem. Bár, legutóbb pl. Kuribayashi senseit látta mesterem lábat kaszálni. Gondolom, ez inkább kivétel.
*35 Thx. Like it ^^
*37 Thx. Ismerős mozdulatok :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!