Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Zabpelyhet órákon át kell...

Zabpelyhet órákon át kell áztatni hogy emészthető legyen?

Figyelt kérdés
->"télen a néhány perces forralás után már könnyen emészthető, addig a nyári időszakban még félórás főzés után is emészthetetlen, különösen gyermekek számára. Így célszerű a zabpelyhet 6-8 órára beáztatni felhasználás előtt." [link]
2011. nov. 15. 21:56
 1/3 anonim ***** válasza:
brmsg
2011. nov. 15. 22:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:

a zabpehely nagyon túlértékelt kaja, túl magas a rosttartalma, glutén is van benne bőven. Sok ember nem tolerálja jól, emésztési panaszokat okoz, lisztérzékenyeknél kinyírja a vékonybél bolyhait.


Ezért is kell főzni, hogy a rostjai bomlásnak induljanak. Az ember nyersen nem képes megemészteni (ezért közkedvelt fogyós kaja)


A zab egyébként nem véletlenül lóeledel. A ló pl meg tudja emészteni, de a növényevő állatok béltraktusa 2x hosszabb, mint a mindenevőké, vagy a húsevőké.

2011. nov. 16. 02:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:

brmsg.

csak hogy 1. válaszolóval pertuban legyek.


az ember odáig tudja bontani a szénhidrátokat, hogy keményítő. erre van enzimünk, és itt a pont. minden összetettebb ch élelmi rost, emészthetetlen. ezzel nincs probléma.

viszont a keményítő elég stabil vegyület, semmi nem történik vele hideg vízben. 70-80°C körül kezd el csirizesedni -> hidrolizálódni. hideg vízben áztathatod amíg meg nem erjeszti valami mikróba..


azért rágod össze, kevered el a nyáladdal, hogy összekeveredjen a nyálad enzimeivel, aztán a gyomorban és a vastagbélben is vízben lesz, aprózódva, bőven át tud nedvesedni..

és a vízben milyen CH, rost bomlása indulna már meg.. úr isten..

2011. nov. 16. 12:18
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!