Zabpelyhet órákon át kell áztatni hogy emészthető legyen?
a zabpehely nagyon túlértékelt kaja, túl magas a rosttartalma, glutén is van benne bőven. Sok ember nem tolerálja jól, emésztési panaszokat okoz, lisztérzékenyeknél kinyírja a vékonybél bolyhait.
Ezért is kell főzni, hogy a rostjai bomlásnak induljanak. Az ember nyersen nem képes megemészteni (ezért közkedvelt fogyós kaja)
A zab egyébként nem véletlenül lóeledel. A ló pl meg tudja emészteni, de a növényevő állatok béltraktusa 2x hosszabb, mint a mindenevőké, vagy a húsevőké.
brmsg.
csak hogy 1. válaszolóval pertuban legyek.
az ember odáig tudja bontani a szénhidrátokat, hogy keményítő. erre van enzimünk, és itt a pont. minden összetettebb ch élelmi rost, emészthetetlen. ezzel nincs probléma.
viszont a keményítő elég stabil vegyület, semmi nem történik vele hideg vízben. 70-80°C körül kezd el csirizesedni -> hidrolizálódni. hideg vízben áztathatod amíg meg nem erjeszti valami mikróba..
azért rágod össze, kevered el a nyáladdal, hogy összekeveredjen a nyálad enzimeivel, aztán a gyomorban és a vastagbélben is vízben lesz, aprózódva, bőven át tud nedvesedni..
és a vízben milyen CH, rost bomlása indulna már meg.. úr isten..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!