Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Hogyan tudnám leküzdeni az...

Hogyan tudnám leküzdeni az ugrástól való félelmem?

Figyelt kérdés
Sajnos egy éve volt egy esésem, ami miatt teljesen kialakult bennem egy félelem az ugrásoktól. Jelenleg fél éve nem ugrottam, viszont lassan újból kezdeném és teljesen be vagyok parázva az egésztől. Nagyok szeretnék újból ugrani már, de mégis félek, hogy mi lesz ha nem szorítok eléggé, vagy hamarabb ugrik el a ló és lemaradok. Eddig ilyen 50-60cm-ig ugrottam az esésem előtt és akkor egyáltalán nem volt bennem semmi félelem, az esés után volt egy nagyon jó edzésem ahol szépeket ugrottam, de utána megint volt egy ahol sokszor az esés szélén voltam, azóta pedig nem ugrottam. Ráadásul a ló akivel ugranék eléggé rárohan vagy túlugorja az akadályokat, így nem szeretnék emiatt mégegyszer leesni. (Már több mint 10 éve lovagolok, így elég stabil ülésem van, de a sok lovardaváltás miatt sehová sem fejlődtem, ráadásul volt pár edzőm, aki az addigi tudásomat is csak lehúzta) SEGÍTSETEK!

febr. 17. 18:16
 1/4 anonim ***** válasza:
0%
Ez inkább pszichés téma. kérj terápiás segítséget
febr. 17. 18:53
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Ha van rá lehetőséged, kérd meg az edződ hogy először csak rudakkal dolgozzatok, amiket a földre tesz. Akár pályát, pályarészletet is lovagol hatsz így. Számolj hangosan 3 vágtát a rúd előtt, így megérzed a távolságot. Két rúd is, ha távolságra van egymástól, akkor a köztük lévő vágtákat is számold hangosan. A rudak felett könnyíts kicsit, mintha ugrás lenne, a többi részen pedig munkavágta (ülve maradsz).

Aztán ha ezeken biztos vagy, akkor lehet kicsit emelni, de nem kell rögtön nagyra, cavalletti szerűen. Itt is ugyanaz mint amiket az előbb írtam, számolj, könnyíts.

Pluszban amit még csinálhatsz, nézz lovasokat az edzésük közben, figyelj egy-egy részletre hogy mit csinálnak, mikor és miért. Nezhetsz profikat is versenyfelvételeken. Ami még egy kicsit a mentális részen segíthet, ha nézel gopros videókat, pl Ingrid Klimkének vannak fent lovastusa versenyekről, az egy kicsit olyan mintha te is a lovon lennél. Ez nem igazi tanulás, ez csak egy kis nézőpont váltás.

febr. 17. 19:30
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Először is én úgy gondolom, hogy egy olyan helyet/ edzőt kellene keresned aki mellett tudsz fejlődni és segít leküzdeni ezt a problémát. Mindenképpen vele kellene először beszélned erről a félelmedről, hiszen ebben lényegében csak ő tud segíteni. Fontos lenne egy nyugodt, tapasztalt ló, aki kiváló tanító is egyben. Akadályra rohanós lóval nem kezdőknek kellene dolgozniuk hanem a tapasztaltabb lovasoknak. Olyan lóval kellene dolgoznod aki nem stoppol be, nem megy mellé segít építeni a bizalmad. Szerintem ez a kettő a legfontosabb, szakképzett edző, aki érti mit csinál, tud és akar is időt szánni rád és a problémádra. Illetve ez valamilyen szinten az edzőtől is függ, de egy jó ló. A többit már majd úgyis az edző fogja látni, egyáltalán milyen szinten vagy. Mennyire stabil az ülésed, az alapjaid milyenek. Lehet, hogy előtte dolgoznod kellene mèg több dolgon is, fejlődni. És biztos alapokkal újból belevágni.
febr. 17. 20:27
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tippeket, a vágtában a rudakkal nincs semmi félelmem, azt nagyon sokat csinálom és mindig is jól ment, valamiért csak az ugrásoktól maradt bennem félelem.
tegnapelőtt 18:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!