Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » A felülést mennyire ajánlanáto...

A felülést mennyire ajánlanátok olyannak akinek gerincproblémái vannak? Ha nem akkor mit javasolnátok helyette?

Figyelt kérdés
Készítettem egy edzéstervet amiben csak 50 felülés van/nap, de olvastam, hogy a hátnak nagyon káros gyakorlat. Sajnos pedig ebben vagyok a legjobb, ellenben a haspréssel amitől leszakad még a vállam is. Plank is van benne 4xfél perc kitartás kezdésnek, szóval ezen felül érdekelnének még hasizom gyakorlatok. Előre is köszönöm.

2023. máj. 4. 22:06
 1/8 anonim ***** válasza:
60%

"felülést mennyire ajánlanátok olyannak akinek gerincproblémái vannak?"

Olyannak se ajánljuk, akinek nincs gerincproblémája, nemhogy olyannak, akinek van. A felülésről nagyjából 20 éve tudják még a laikusoknak is, hogy a porckorongoknak és az alsóháti csigolyáknak gyilkos stresszt jelent.

"Készítettem egy edzéstervet amiben csak 50 felülés van/nap"

Ez nem edzésterv, ez maszatolás. Műtét utáni rehabilitáció vagy? Nyugdíjas vagy? Ha nem, akkor érdemi edzésmunka nem jöhet szóba? Miért napi 50 felülés? Miért nem napi 40? Miért nem napi 60? Mit vársz a felüléstől? Se erős hasizmod, se kockás hasad nem ettől lesz. Mi a célod az edzéssel? Izmosodni és erősödni? Csak mert ezzel a tudással ez sajnos nehéz lesz.

2023. máj. 4. 22:23
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

A felülés egészsegeseknek is tilos.

Maximum hasprés. De annyi hátkímélő hasgyakorlat van. Pl döglött bogár, felemelt lábakhoz hasprés stb

2023. máj. 4. 22:52
 3/8 A kérdező kommentje:
*2: Képzeld el, hogy nem vagyok rehabilitáción. Kb másfél óra edzés, fitten tartás céljából, minden gyakorlatból egy minimális mennyiség. Nem a kockás has a célom, hanem az, hogy arra is tudjak edzeni mindennap.
2023. máj. 4. 23:09
 4/8 anonim ***** válasza:
30%

Ne teljes felülést csinálj, csak félig emelkedj meg, hátközépig. A kezeidet kulcsold össze a tarkód mögött, de ne rántsd meg a nyakad felülésnél, csak tartsd. Az alsó hasizmokra inkább lábemelős gyakorlatokat válassz. Ne emeld egyszerre mindkét lábat (pl hanyatt fekvésben), az is nagyot ránthat a gerincen.

Rengeteg olyan gyakorlat van, ami hasizom erősítő és kifejezetten jó hatással van a gerincre is. Érdemes egy gyógytornásszal konzultálni. Panasz esetén a reumatológus beutalhat ingyenes gyógytornára. De fizetőshöz is megéri menni, mert ha megtanulod a helyes gyakorlatokat, utána már otthon tudod csinálni. Így biztos lehetsz benne, hogy fitt leszel és a gerincproblémák is javulnak.

2023. máj. 4. 23:32
 5/8 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm. :)
2023. máj. 4. 23:51
 6/8 anonim ***** válasza:

Ha a haspetréstől leszakad a vállad, akkor az nem hasprés, hanem valami erőlködő full szabálytalan mozdulat, hasprésnél semmi nem terheli a vállat.

Amúgy lábemelés, sokkal jobb has gyakorlat mint a felülés, csípőnek is jobb.

2023. máj. 5. 09:45
 7/8 anonim ***** válasza:

Feküdj a hátadra, nyújtsd ki a lábad, majd a sarkad emeld el a földtől de csak néhány centire! A kezed a feneked alá helyezheted. Ez az alapgyakorlat.

Tarthatod statikusan, egyenesen, vagy akár széles terpeszben, vagy végezheted dinamikusan, terpeszbe nyitva-zárva, vagy ollózva a lábakkal. Nem terheled az alsó gerincszakaszt, a célzott izmok ugyanazok, bár az alsó hasizmokra nyilván jobban hat, mint a felsőkre, cserébe viszont a combot, fart is igénybe veszi.

2023. máj. 5. 10:36
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tippeket. Mindegyiket ki fogom majd próbálni a lábemelés most nagyon bejött mint alternatíva. Beépítettem a napi eddzéshez és brutális izomlázam lett hasban, meg combban, úgyhogy még motivál is. A felüléstől semmi nem szokott lenni konkrétan. A haspréssel is próbálkozom azért.
2023. máj. 7. 16:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!