Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Hogy készüljek föl Gerecse50-re?

Hogy készüljek föl Gerecse50-re?

Figyelt kérdés

Mivel önállótlan birka vagyok, intézményesített teljesítmény-túrákra akarok járni, mert saját túraútvonalat lusta is lennék kialakítani. Jelentkeztem a Gerecse túra 50 km-es távjára. Dédapáim generációja ennél hosszabb távokat tett meg Szibériában, de én eltunyultam.

Miképpen készüljek föl a távra?

Milyen fölszerelést érdemes vinni, illetve öltözéket?

Milyen bakancsot érdemes venni?

El lehet tévedni?

Milyen honlapon van fönn a konkrét útvonal?

2023. márc. 16. 09:53
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Úgy készülj fel hogy túrázól. Egyre hosszabbakat, 30 km-nél nagyobbakat mindenképp, és legyen benne szintemelkedés is. Egyedül vagy ha nem megy, kisebb teljesítménytúrákon.

Felszerelésben nincs tökéletes tanács, mindenki maga kell kitapasztalja, mindenesetre kezdésnek a Decathlonos cuccok is jók. Idővel nyilván technikai öltözetek, merino aláöltözet, goretexes túracipő vagy bakancs, vízelpergető kabát hasznos fog lenni.

Gerecse 50-en nehéz eltévedni mert nagy a tömeg, alapos az itiner, rég bevált útvonalon halad. De letöltheted az útvonalat a telefonodra is.

Egyébként kimondottan könnyű teljesítménytúra, az egyik legkönnyebb 50 km-es. Mi tavaly Mátrabérc 55-re készültünk, de abban az ítéletidőben úgy döntöttünk inkább nem, ezért Gerecse 50-re mentünk, és kis túzlással el se fáradtunk a végére és 9 óra alatt végigértünk, pedig nem futottunk bele és sokszor akadályozó volt a tömeg.

2023. márc. 16. 13:23
 2/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a részletes választ

Milyen hosszú ideje túrázrok?

Milyen távokat?

Melyik volt a leghosszabb?

Ajánlasz?

Sárga hetvenre mehetek Gerecse után?

2023. márc. 16. 14:13
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Mondjuk ha ennyire zéró tapasztalatod van, akkor lehet nem Gerecse 50-nek kell nekiesni.

Amúgy nem kell bakancs, elég egy jó túracipő, a többi igazából semmi extra, akár hétköznapi ruházatban is el lehet menni, persze jobb egy rendes túra cucc.

Felkészülésnek sok túrázás. Sok mozgás. Érdemes célirányosan edzeni lábra is, kardió edzéseket is csinálni.

Én 50-esek előtt csináltam azt, hogy 2-3 naponta kimentem kisebb 10-15 km távokra nap végén. Azzal megvolt a kellő edzettség, hétvégente meg lehet nagyobb távokat nyomni.

2023. márc. 16. 21:53
 4/14 A kérdező kommentje:
Hát de naponta megyek 10-15 km-t, akkor nálam is meglehet a kellő edzettség?
2023. márc. 16. 22:23
 5/14 anonim ***** válasza:
90%
Nem tudom mennyire néztél utána, de ami engem elriaszt a teljesítmény túráktól az a szintidő. Azt nézegettem, hogy minimum 4 km/óra átlag kell, hogy ne zárjon be az orrod előtt a 3.-4. ellenőrzőpont. #1-es is írta, hogy egy "könnyű" Gerecse az 9 óra, durván 5,5 km/h túraátlagot feltételez. Mozgásátlag az gondolom inkább 6 km/h körül lehet. Namost nekem a legjobb mozgásátlagom 4,5 km/h. Úgyhogy én csak túrázom. Így a maximum táv amit párszor megtettem az 35 km körül van, kb. 3 - 3,5 km/h-s túraátlaggal. Szóval ha te teljesítménytúrába vágod a fejed, akkor ne csak a távra gyúrj, hanem a sebességre is. De ezt persze, mint kívülálló "sima" túrázó mondom, de talán nem járok messze az igazságtól.
2023. márc. 17. 12:17
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
jav.: "teljesítménytúrába vágod a fejszéd" vagy "teljesítménytúrára adod a fejed" :-)
2023. márc. 17. 12:20
 7/14 A kérdező kommentje:
Igen ettől félek hogy lassú leszek
2023. márc. 17. 12:31
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

5:

Nem úgy értettem, hogy a 9 óra könnyű, hanem a Gerecse 50 egy könnyűnek számító 50-es teljesítménytúra. Relatív kevés szintemelkedés, az útvonal nagyobb része kényelmes földút és kevés a nehezebb ösvény. És ha jól tudom 12 óra a szintidő, ahhoz nem kell ekkora tempó. Mátrabérc 55 az 13 óra, de ott majdnem teljesen ki is használtuk, mert az sokkal nehezebb túra.

Egyébként évente 2 vagy 3 teljesítménytúrára járunk feleségemmel, máskor csak sima hétvégi túrázáskor mi is lassabb átlagot megyünk, ott nincs szintidő meg nincs tömeg sem. Más a kettő, a teljesítménytúrát kevésbé szeretem, de néha az is tud jó lenni.

2023. márc. 17. 12:58
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

Még mindig 1-es, illetve 8-as vagyok.

Mi sem megyünk egyéni túrázaskor 4.5 km/h-nál gyorsabban, sőt ritka a 4 km/h-nál gyorsabb átlagunk. Viszont egyénileg eleve több cuccot cipelünk, teljesítménytúrán adnak néha ezt-azt, ami a legfontosabb, hogy vízvételi lehetőség is szokott lenni. Meg amúgy is jobban megtolja az ember a sebességet, és nem futásra gondolok. Bár az is gyakori, hogy vannak akik elvileg futók, aztán emelkedőn vagy nehezebb terepen visszaelőzzük őket.

2023. márc. 17. 13:01
 10/14 A kérdező kommentje:

Melyik ötvenes nehéz?

Mesélsz a Mátrabércről?

Sárga 70-ről mi a véleményetek?

2023. márc. 17. 13:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!