Az normalis ha egy ember reggel 5:30 kor fut egyböl aztan miutan felkelt? Vagy inkabb nem ajanlott?
A lehető legnormálisabb. Így optimalizálod a cirkadián ritmusodat, hogy jól induljon a nap, és este jól aludjál. Ráadásul a reggeli napfény dopaminnal tölt fel, a mozgás pedig szerotonint teremt, tehát a két legfontosabb boldogsághormont biztosítod magadnak.
2-es példáját semmiképp ne kövesd. Az esti edzés belső stresszként működik, és minden stresszre kortizoltermelés a mellékvese válasza. A kortizol antagonistája a melatonin nevű alváshormonnak, és bár a fáradtságtól "jól alszol", valójában a szervek regenerációja nem teljesül.
"Az esti edzés belső stresszként működik, és minden stresszre kortizoltermelés a mellékvese válasza."
Ez maximum akkor lenne fiziológiailag releváns, ha az egyén lefekvés előtt 1-2 órával végezné az erőedzést. Munka után edzeni teljesen tartható, és könnyen optimalizálható. A közvetlenül ébredés utáni fizikai aktivitás valóban nem a legcélszerűbb reumatológiai és ortopédiai szempontból, ezért a napfényes dopaminos biohacker bullshitet hagyd figyelmen kívül, kedves kérdező!
Nekem a futóedzőm nem mondta, hogy ne lenne jó reggel. Ráadásul rengetegen edzenek reggel, nagyobb nevek is, pl Lubics Szilvi is akkor szeret.
Én eszem pár falatot, éhgyomorral nem merek, de az edzőm is ezt javasolta, pár darab puffasztott rizs, abonett, fél banán stb.
Illetve idő, mire felöltözöm, összeszedem a holmimat, pulzuspántot stb, kivillamosozom a parkba...
Jó, hogy egy csomóan lepontozták, amit edző- és dietetikus szakember mondott nekem. Illetve ami nagy neveknek is beválik.
😁
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!