Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Tényleg ennyire fontos az alvás?

Tényleg ennyire fontos az alvás?

Figyelt kérdés

Mennyire számít, hogy súlyzós edzés / kardió után 5, vagy 7-8 órát alszom?

Nem szeretek aludni (tudom hülyén hangzik, de 5 óra alvással sem vagyok fáradt).

2022. máj. 31. 11:40
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

A fejlődésnek, meg úgy amblokk az egészséges életmódnak 3 alappilérre van. Ezek egyformán fontosak, és minden további ezekre épül. A három alappillér a következő: progresszív edzés, kiegyensúlyozott étrend, kielégítő alvás. Ha akár csak egy alappillér is hibás, akkor az az egész konstrukcióra hatással lesz. Hiába jársz masszázsra, hiába szedsz tápkiegészítőket, hiába jógázol minden nap, ha szar az edzésed, vagy az étrended, vagy az alvásod, akkor alapjaiban szar maga a konstrukció is.

Egyébként az alvás igény helyzettől, aktivitástól, egyéntől, egészségi állapottól, és még számos faktortól függ. Én se vagyok egy alvóbajnok, én is simán elvagyok napi 6-7 óra alvásokkal, pedig lenne lehetőségem sokszor 9-10 órákat is aludni, de inkább nem. Viszont hogy valakinek 5 óra alvás kielégítő legyen (pláne sporttevékenység mellett), azt kizártnak tartom. Lehet, hogy nem vagy fáradt, de az idegrendszered, a komplett szervezeted az, hidd el. A 6 óra alvás legyen a minimum, annál csak többet aludj. 5 óra irreálisan kevés.

Középsulisként én is ilyen voltam. Minden nap 3 óra a konditeremben, futás haza csirkemellet és kreatint tömni, 4-5 óra alvás, másnap kezdhetjük elölről. Aztán csodálkoztam, hogy telnek a hónapok, mégse leszek se izmosabb, se erősebb.

2022. máj. 31. 11:50
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
mindentol fuggetlenul fontos hogy megfelelo hosszusagu legyen az alvas. az 5 ora keves, minumum 7 kene egy felnot embernek is, gyereknek tobb
2022. máj. 31. 13:01
 3/5 MadSeal ***** válasza:
100%

Ahogy írták, az alvás egy alappillér. És nem csak a mennyisége számít, hanem a minősége is. Ha egy éjszaka felkelsz 1-2szer, máris romlott az alvás minősége. Alvás közben termelődik a tesztoszteron szinted nagyja is, szóval ezért is duplán fontos. ( [link]

+ Elég sok szív probléma is a kevés alvástól alakul ki. Például a köztudatban az él, hogy hogy az energia italok mennyire károsak, megölik a szívet, holott egy átlagos energiaitalban 80 mg koffein van, kevesebb, mint egy átlagos kávéban (100-200mg közt). A kutatások is kimutatták, hogy napi 200 mg koffein még csökkenti is az érrendszeri megbetegedések kialakulását, napi 600mg-ig meg a legtöbb emberre nézve nincs káros hatása. Na de akkor miért is terjedt el az, hogy az energiaital és a koffein káros? Ennek a fő oka az, hogy általában azok az emberek fogyasztanak sok energiaitalt, akik keveset alszanak, ezzel próbálják kompenzálni a kialvatlanságot. Ez a hosszantartó alvás deficit viszont az, ami ténylegesen káros a szívre, nem pedig az a 80mg koffein.

Szóval jah, nagyon fontos az alvás. Pláne ha valami olyan programot követsz, ahol nagyon szigorú a progresszió, egyből észre fogod venni, hogy mennyivel másabb a fejlődés/teljesítmény, ha mindig ki vagy aludva.

2022. máj. 31. 13:10
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Hármas nagyon jól leírta
2022. máj. 31. 16:17
 5/5 anonim ***** válasza:

Igen, fontos, szerintem ne edzés után aludj, edzést próbáld reggelre időzíteni, sokan úgy tartják, még reggeli előtt.

Utána kezded a napot.

Vagy délután, edzel, tusolás, és valami program még estére.

Könyv, film, séta.

A korán kelés nem jó érzés, pedig hasznos :)

2022. jún. 1. 07:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!